Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Για να ανεβάσει τον τουρισμό, ανεβάζει το… ρέλι στα γυναικεία φουστάνια

Σαουδική Αραβία: Για να ανεβάσει τον τουρισμό, ανεβάζει το… ρέλι στα γυναικεία φουστάνια
Προκειμένου να εκτινάξει τις επενδύσεις στον τουρισμό και να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία σκέφτεται μέχρι και να χαλαρώσει τους ενδυματολογικούς κανόνες για τις γυναίκες
Με ένα νέο πρόγραμμα visas διαθέσιμο σε 49 χώρες και νέους ενδυματολογικούς κανόνες για τις γυναίκες, η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της στον τουρισμό σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα της χώρας.
Σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος της Σαουδικής Επιτροπής Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς του συντηρητικού μουσουλμανικού κράτους, Ahmed al-Khateeb δήλωσε πως οι abayas, το μακρύ φόρεμα που καλύπτει τις γυναίκες από τα μαλλιά ως τα νύχια των ποδιών, δεν θα είναι υποχρεωτικό για τις τουρίστριες.
Ωστόσο, ένα σεμνό ρούχο στις παραλίες θα απαιτείται για να μην αισθάνεται προσβεβλημένος και να μην σκανδαλίζεται ο ανδρικός πληθυσμός.
Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα visas που ανακοίνωσε η χώρα, οι θεωρήσεις εισόδου θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για περίπου 80 δολάρια, χωρίς περιορισμούς για τις ασυνόδευτες γυναίκες όπως στο παρελθόν.
Το μέτρο αυτό εγκαινιάστηκε ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο όταν για συμμετοχή ή παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων και συναυλιών οι ενδιαφερόμενοι απέκτησαν ηλεκτρονική βίζα.
Μεταξύ των 80 χωρών είναι βεβαίως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ευρώπη όπως δήλωσε ο Khateeb, ενώ διευκρινήσεις θα ακολουθήσουν σε νεότερη ανακοίνωση.
Η πρόσβαση στις μουσουλμανικές ιερές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας είναι περιορισμένη, ενώ το αλκοόλ όπως τόνισε ο Khateeb θα παραμείνει: «Θα έρθουν αρκετοί τουρίστες στη Σαουδική Αραβία για να απολαύσουν άλλα πράγματα».
Σκοπός των δύο νέων μέτρων η προσέλκυση περισσοτέρων επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από ξένες εταιρείες ελπίζοντας ότι ο τουρισμός θα συνεισφέρει το 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.
Τα σχέδια για την αποδοχή σημαντικού αριθμού τουριστών αναψυχής έχουν συζητηθεί εδώ και χρόνια, ωστόσο μπλοκάρονταν από τη συντηρητική γνώμη και τη γραφειοκρατία.
Η κίνηση αποτελεί μέρος των φιλόδοξων σχεδίων του ηγέτη της χώρας πρίγκιπα Mohammed Bin Salman για την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών που θα περιορίσουν την εξάρτηση του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο από το αργό πετρέλαιο και θα ανοίξουν την κοινωνία στον κόσμο, εισάγοντας μεταξύ άλλων και νέες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Μέχρι τώρα, οι αλλοδαποί που ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό στους ημεδαπούς εργαζόμενους και τους εξαρτώμενους από αυτούς, τους επαγγελματίες ταξιδιώτες και τους μουσουλμάνους προσκυνητές στους οποίους δίδονται ειδικές θεωρήσεις για να επισκεφθούν τη Μέκκα και τη Μεδίνα.
Η χώρα έχει χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια τους αυστηρούς κοινωνικούς κώδικες, όπως τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών σε δημόσιους χώρους και τις ενδυματολογικές απαιτήσεις για τις γυναίκες.
Αναφορικά με τις επιθέσεις στην Aramco Khateeb, δήλωσε ότι η χώρα είναι «πολύ, πολύ ασφαλής» και η επίθεση δεν θα επηρεάσει τα σχέδια για την προσέλκυση τουριστών.
Ο τουρισμός είναι υψηλός στην ατζέντα του πρίγκιπα, παρά την έλλειψη υποδομών.
Για να τονώσει την ανάπτυξη, ο Khateeb εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις περίπου 6 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των 500.000 νέων δωματίων που θα χτιστούν μέχρι το 2030, μέσω ΣΔΙΤ σε ποσοστό 50% κρατικό και 50% ιδιωτικό.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να προσελκύσει 100 εκατομμύρια ετήσιες επισκέψεις το 2030, από τα περίπου 40 εκατομμύρια σήμερα.
Γεγονός που ως συνεισφορά στο ΑΕΠ θα μεταφραστεί σε ποσοστό 10% από 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης