Τελευταία Νέα
Διεθνή

Berenberg Bank: Η Γερμανία πρέπει να στραφεί στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις για να αναβαθμίσει τις υποδομές της

Berenberg Bank: Η Γερμανία πρέπει να στραφεί στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις για να αναβαθμίσει τις υποδομές της
Θα πρέπει να παρέχει γενναιόδωρα επιδόματα στους εργαζομένους με προσωρινές συμβάσεις που εργάζονται λιγότερες ώρες λόγω ύφεσης 
Την εκτίμηση ότι «η Γερμανία θα πρέπει να δεσμευθεί με μακροπρόθεσμες επενδύσεις εάν επιθυμεί να αναβαθμίσει τις υποδομές της και να φέρει εις πέρας με επιτυχία τη μετάβαση της χώρας στην καθαρή ενέργεια» εξέφρασαν υψηλόβαθμοι οικονομολόγοι στην Berenberg Bank.
Σε έκθεση τους που δημοσιεύει η Καθημερινή αναφέρουν ότι «παρότι η Γερμανία έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων την τελευταία πενταετία χάρις στην άφθονη ρευστότητα που έχει συγκεντρώσει, παραμένει επιτακτική η ανάγκη για την αναβάθμιση των υποδομών της.
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, είναι ποιος θα αναλάβει να κάνει τη δουλειά καθώς οι τιμές στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν αυξηθεί σημαντικά, εν μέρει, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της ετήσιας αύξησης των δαπανών για δημόσια έργα –της τάξεως του 9,7%– το α΄ εξάμηνο του 2019 απορροφήθηκε από την αύξηση των τιμών κατά 5,9% στον κατασκευαστικό κλάδο. Οπότε, σε πραγματικούς όρους, η αύξηση των δημοσίων δαπανών σε αυτόν τον τομέα περιορίστηκε στο 3,5%.
Η Γερμανία διαθέτει ένα αξιοζήλευτο δημοσιονομικό πλεόνασμα και αρνητικό κόστος δανεισμού. Οπότε έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια για να απορροφήσει την ήπια ύφεση που έχει παγιδέψει τη χώρα και έχει προκληθεί από τις εντάσεις που επικρατούν στο εξωτερικό.
Είναι πολλοί οι αναλυτές που απευθύνουν έκκληση για περαιτέρω αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.
Εν μέσω ύφεσης, οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να περιορίσουν το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά.
Οι κλάδοι παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοκινήτων, οι οποίοι εξαρτώνται από τις εξαγωγές, είναι αντιμέτωποι με την ξαφνική πτώση της ζήτησης. Ωστόσο, ο κατασκευαστικός κλάδος δεν έχει αυτό το πρόβλημα.
Η διοχέτευση ακόμη περισσότερων δημόσιων πόρων θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αύξηση των τιμών.
Θα ήταν μια σπατάλη και δεν θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στη στήριξη της οικονομίας.
Ωστόσο, θα πρέπει να δεσμευθεί με μακροπρόθεσμες επενδύσεις εάν επιθυμεί να αναβαθμίσει τις υποδομές της και να φέρει εις πέρας με επιτυχία τη μετάβαση της χώρας στην καθαρή ενέργεια. Εάν οι εταιρείες πεισθούν πως το κράτος θα αυξήσει τις επενδύσεις σε βάθος χρόνου, ανεξάρτητα από την πορεία του οικονομικού κύκλου, τότε θα δεσμευθούν και αυτές σε μακροχρόνια σχέδια. Η κυβέρνηση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας ύφεσης, η Γερμανία θα πρέπει πάνω απ’ όλα να ενισχύσει τους αυτόματους σταθεροποιητές. Παραδείγματος χάριν, θα πρέπει να παρέχει γενναιόδωρα επιδόματα στους εργαζομένους με προσωρινές συμβάσεις που εργάζονται λιγότερες ώρες λόγω ύφεσης.
Θα πρέπει να προσφέρει πρόσθετες επιδοτήσεις για να βοηθήσει τη μετάβαση της χώρας σε αυτοκίνητα με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Θα πρέπει, επίσης, να εφαρμόσει ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που περιλαμβάνεται στη φορολογία εισοδήματος, δηλαδή το 2020 αντί του 2021.
Θα βοηθούσε, τέλος, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και η διάθεση περισσότερης γης για την κατασκευή κατοικιών. Εξάλλου, αναμένουμε μια δημοσιονομική επέκταση 0,5% του ΑΕΠ το 2020 αντί του 0,3% το 2019. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης