Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η νέα ποσοτική χαλάρωση QE2 και οι όροι συμμετοχής της Ελλάδος στην ατζέντα Draghi στην Αθήνα την 1η Οκτωβρίου

tags :
Η νέα ποσοτική χαλάρωση QE2 και οι όροι συμμετοχής της Ελλάδος στην ατζέντα Draghi στην Αθήνα την 1η Οκτωβρίου
Ο Draghi λίγο πριν αφήσει την προεδρία της ΕΚΤ επισκέπτεται την χώρα  καλεσμένος της Ακαδημίας Αθηνών η οποία και θα τον βραβεύσει
Η προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE2 είναι και λόγος για τον οποίον αποκτάει σημαντικό ενδαφέρον η επίσκεψη του Mario Draghi του επικεφαλής της ΕΚΤ... στην Αθήνα η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019 όπως έχει αποκαλύψει ήδη το bankingnews.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ που στο τέλος Οκτωβρίου 2019 αποχωρεί από την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας, πρόσφατα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στο δεύτερο αυτό πρόγραμμα χωρίς ωστόσο να αποκλίνει από τις συστατικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για κάτι τέτοιο και που είναι η χώρα να αποκτήσει επενδυτική διαβάθμιση.... δηλαδή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης ΒΒΒ- και υψηλότερη.
Ωστόσο η επενδυτική βαθμίδα δεν αποτελεί εύκολο στόχο για την Ελλάδα.
Τραπεζικοί κύκλοι πάντως επισημαίνουν πως μπορεί ο Draghi να μην αποκλίνει από το προφίλ της ΕΚΤ όμως η διάδοχός του Christine Lagarde που θα αποφασίσει κι όλας, έχει πολλές φορές θέσει τον πολιτικό τάπητα στους στενούς κανονισμούς του ΔΝΤ.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να πράξει το ίδιο υπό προϋποθέσεις και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει μια διαφοροποίηση των προϋποθέσεων σημειώνουν κάποιες πηγές.
Ο Draghi λίγο πριν αφήσει την προεδρία της ΕΚΤ επισκέπτεται την χώρα  καλεσμένος της Ακαδημίας Αθηνών η οποία και θα τον βραβεύσει.
Βασικό εμπόδιο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αυτό ήταν και παραμένει το γεγονός πως η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απέχει τρεις μονάδες  - στην πιο ευνοϊκή βαθμολογία, αυτήν της Fitch - από την επενδυτική βαθμίδα, που είναι απαραίτητη για ένταξη στο πρόγραμμα αυτό.
Συγχρόνως η χώρα μας δεν είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα.
Ετσι  ο τρόπος συμμετοχής της χώρας  είναι αυτή να αξιολογηθεί επί τα βελτίω φθάνοντας την επενδυτική διαβάθμιση πριν τελειώσει ο δεύτερος γύρος του QE από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι διεθνείς οίκοι προκειμένου να προβούν  σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας επιθυμούν να έχει υπάρξει συγκεκριμένη προοδο σε μια σειρά από ζητήματα. Ας σημειωθεί πάντως πως εκφράζεται σχετική αισιοδοξία σε ότι αφορά την αξιολόγηση της S&P που θα λάβει χώρα στις 25 Οκτωβρίου και η οποία μέχρι στιγμής έχει αξιολογήσει την ελληνική οίκονομία τρεις μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Μάλιστα το  ενδεχόμενο αναβάθμισης αλλά ακόμη και η προοπτική είναι αυτή που μπορεί να ωθήσει και το Υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει τον ακριβή χρόνο μιας νέας έκδοσης του δημοσίου.
Αλλωστε είναι δεδομένο πως η χώρα σήμερα δανείζεται από την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που την δανείζουν οι θεσμοί με δεδομένο πως η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,4%
Η Citigroup είχε πρόσφατα  αναφέρει πως η Ελλάδα φαίνεται να  είναι πιστή στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί,  ενώ η χώρα εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στο τέλος της ημέρας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και ενδεχομένως στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης .Η  ένταξη  πάντως της χώρας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ελαχιστοποιεί το επενδυτικό ρίσκο για τους διεθνείς επενδυτές καθώς ο τελικός επενδυτής είναι ένας  και μάλιστα απολύτως αξιόπιστος δηλαδή η ΕΚΤ που  θα είχε τη δυνατότητα να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν τα ξένα funds.
Ενας πρώτος κύκλος συζητήσεων επί του θέματος- κατευθυντήριος αλλά όχι ουσιαστικός αφού ο Draghi αποχωρεί- θα ξεκινήσει με την επίσκεψη του κορυφαίου άνδρα της ΕΚΤ στην Αθήνα αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Τον Draghi θα παρουσιάσει στην Ακαδημία Αθηνών ο ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης