Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο των ξένων funds οι ελληνικές εταιρείες τροφίμων - Όλο το παρασκήνιο

Στο στόχαστρο των ξένων funds οι ελληνικές εταιρείες τροφίμων - Όλο το παρασκήνιο
Μεγάλα ξένα funds του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Fidelity, σύμφωνα με τους αναλυτές έχουν ξεκινήσει να κοιτούν ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως από το χώρο των τροφίμων
Στο στόχαστρο των μεγάλων funds ξαναμπαίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις μετά από μία σημαντική περίοδο στασιμότητας.
Οι ελπίδες για ανάκαμψη της κατανάλωσης αλλά και η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, έχουν αρχίσει να δίνει ξανά αέρα στην επενδυτική άπνοια του τελευταίου διαστήματος.
Μεγάλα ξένα funds του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Fidelity, σύμφωνα με τους αναλυτές έχουν ξεκινήσει να κοιτούν ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως από το χώρο των τροφίμων, αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες δραστηριοποιούμενες στο χώρου του εμπορίου, όπως για παράδειγμα Φουρλή και Σαράντη.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αναζοπυρωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με πολλές εταιρείες, οι οποίες παρουσιάζουν υγιή χρηματοοικονομική εικόνα και έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης να έχουν τεθεί στο στόχαστρο των ξένων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη δύο τέτοια μεγάλα deals στον τομέα των τροφίμων κυοφορούνται το τελευταίο διάστημα.

Η τοποθέτηση των ξένων στην ελληνική αγορά
 
Δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala του Ομίλου της Switz Group.
Τελευταίο απόκτημα του Ομίλου είναι η Κρητών Άρτος. Η Switzgroup έχει ήδη εξαγοράσει στην Ελλάδα δύο εταιρείες από τον κλάδο των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, την  Olympic foods και την CSM Bakery Solutions και στο πλάνο του είναι να επενδύσει το επόμενο διάστημα περίπου 100 εκατ. ευρώ για εξαγορές και άλλων επιχειρήσεων, πάντα στον κλάδο των τροφίμων, στη χώρα μας.
Ο όμιλος Switz Group, τον οποίο ανέλαβε ο Taizoon Khorakiwala τον Ιανουάριο του 1980, πραγματοποιεί πωλήσεις περί τα 250 εκατ. δολάρια, απασχολεί 4.500 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται στην αρτοβιομηχανία σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων σε Ομάν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Σρι Λάνκα, κ.ά.
Ενδιαφέρον από σοβαρό επενδυτικό ‘Όμιλο της Νορβηγίας προσέλκυσε η Κανάκης, χάρη στην εξειδίκευσή της σε ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς τροφίμων και την υγιή οικονομική θέση της, με αποτέλεσμα να κλείσει μία από τις σημαντικότερες συμφωνίας εξαγοράς ελληνικής εταιρείας τροφίμων των τελευταίων ετών.
Πρόκειται για τον νορβηγικό Όμιλο Οrkla o οποίος έχει ηγετική θέση στις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία) με σημαντικά brand στο χώρο των τροφίμων, του εξειδικευμένου λιανικού εμπορίου και των φαρμακείων. Εκτός από τις σκανδιναβικές χώρες διατηρεί παρουσία στις χώρες της Βαλτικής, στην Kεντρική Ευρώπη και στην Ινδία. Το 2017 ο Όμιλος της Orkla εμφάνισε τζίρο 29,6 δισ. Ευρώ.
Στον ιταλικό Όμιλο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Granarolo πέρασε το 2017 το 50,01% της ελληνικής εταιρείας διανομής Quality Brands International (QBI). Βασικός μέτοχος μέχρι πρότινος ήταν η εταιρεία «Οπτιμα» (συμφερόντων Στέφανου Παντελιάδη) διατήρησε το 49,99% των μετοχών, καθώς και το μάνατζμεντ. Ανοιχτό πάντως παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο η Granarolo να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της περαιτέρω στην ελληνική εταιρεία.
Τον Μάιο του 2018, η ελληνική χαρτοποποιία ΠΑΚΟ της οικογένειας Κολιόπουλου πέρασε στην UNIPAK EΛΛΑΣ Α.Ε. που ανήκει στον λιβανέζικο όμιλο Frem Industrial Group SAL, ενώ και η εταιρεία εξαγωγής λαδιού «Your Greek Olive Oil», πέρασε στην αμερικανική διαδικτυακή πλατφόρμα αγροτικών προϊόντων, Basketo Inc.

Ρεκορ για τον δείκτη οικονομικού κλίματος

Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2007 ανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο του 2019, στις 108,4 μονάδες, υψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην Ευρωζώνη στις 103,1 μονάδες, σύμφωνα σύμφωνα με το πρόσφατο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα 2000 όταν η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη.
Όπως ανέφερε στο δελτίο του ο ΣΕΒ «με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και με μεγαλύτερη εστίαση σε μεταποιητικές δραστηριότητες, οι αγορές προσδοκούν ότι η οικονομία θα αναπτύξει υψηλές ταχύτητες και θα ξεφύγει από τη στασιμότητα του 1,5% με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ άνω του 3% από το 2020 και μετά.
Μετά από μια μακρά περίοδο όπου η προσαρμογή βασίστηκε στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και της εργασίας, κυρίως λόγω της πλημμελούς υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και της άγονης προσπάθειας να δοθεί ώθηση στην οικονομία μέσω αναδιανεμητικών πολιτικών, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει την οικονομία σε μια βιώσιμη ανάκαμψη.
Δίνεται πλέον έμφαση στις φοροελαφρύνσεις και στην αναμόρφωση του πλαισίου επιχειρηματικής λειτουργίας, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα στην οικονομία.
Η μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών από το 28% στο 24% και της φορολογίας μερισμάτων από 10% σε 5%, που θα προκύψουν το 2019, καθώς και η περαιτέρω μείωση του εταιρικού φόρου τα επόμενα χρόνια προς το 20%, είναι μέτρα που θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα μέτρα αυτά σηματοδοτούν ότι η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική, και για εγχώριους αλλά και για ξένους επενδυτές».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης