Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Περιμένοντας τις κινήσεις ωραιοποίησης – Μια ματιά στα εξάμηνα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Περιμένοντας τις κινήσεις ωραιοποίησης – Μια ματιά στα εξάμηνα
AΓΟΡΑ: Τα αποτελέσματα εξαμήνου, δείχνουν πως οι καλές λογιστικές καταστάσεις είναι λίγες. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2018, το φετινό εξάμηνο δε δείχνει ανάπτυξη. Δείχνει μικρή βελτίωση στα EBITDA. Σε πολλές εταιρείες έχουμε βελτίωση EBITDA λόγω λογιστικού προτύπου 16 που αποτυπώνει τις μισθώσεις. Σε ξεχωριστό θέμα σε άλλη στήλη έχουμε αναλυτικά αποτελέσματα και μπορείτε να βρείτε και σχετικό πίνακα. 

Όπως έχουμε ξαναγράψει δε βρίσκουμε πολλές φθηνές μετοχές πλέον. Άρα θέλει προσοχή και όχι κυνήγι μετοχών. Ίσως δοθεί ευκαιρία για χτίσιμο θέσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις. Επίσης έχουμε αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις που τραβάνε ρευστότητα. Ίσως λοιπόν κάποιοι για να μπουν στις αυξήσεις και στις εκδόσεις να μειώσουν θέσεις σε άλλες μετοχές.

Τα αποτελέσματα είναι πολλά και σήμερα θα βγουν και τα υπόλοιπα. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα περισσότερα αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Δεν νομίζουμε πως πρέπει να βιαστούμε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ξεκίνησαν με μικρές απώλειες αλλά ίσως δούμε κάποιες κινήσεις ωραιοποίησης λόγω λήξης εννεαμήνου. Οι αναλυτές τις περιμένουν και μάλιστα ίσως δούμε και αύξηση του τζίρου και καλό κλείσιμο για την αγορά.

ΕΥΔΑΠ: Μας άρεσαν τα αποτελέσματα και ειδικά οι ταμειακές ροές, τα ταμειακά διαθέσιμα και φυσικά τα κέρδη. Στα 25 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη από 17,9 εκατ. ευρώ, στα 44,6 εκατ. ευρώ από 36,7 εκατ. ευρώ τα EBITDAκαι στα 429,5 εκατ. ευρώ το ταμείο από 383,5 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές υποχώρησαν στα 47,5 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ αλλά παραμένουν εξαιρετικές, οι επενδυτικές ήταν μικρές και οι χρηματοδοτικές ελάχιστες. Η καθαρή θέση παρά την κερδοφορία μειώθηκε στα 947 εκατ. ευρώ από 949,2 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 830,7 εκατ. ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – ΛΑΠΠΑΣ: Δεν ήταν καλό το εξάμηνο και έχει επηρεαστεί και από το λογιστικό πρότυπο 16 το οποίο αποτυπώνει πλέον στις λογιστικές καταστάσεις τις μισθώσεις. Έτσι έχουμε αυξημένες αποσβέσεις και ενισχυμένο EBITDAστα 2,16 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ και ζημιές 244 χιλ. ευρώ από κέρδη 758 χιλ. ευρώ ενώ μειώθηκαν και οι πωλήσεις στα 12,2 εκατ. ευρώ από 13,5 εκατ. ευρώ.

Στις υποχρεώσεις έχουν πλέον μισθώσεις 22,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο ενεργητικό έχουμε περιουσιακά στοιχεία με δικαίωμα χρήσης 24,2 εκατ. ευρώ παραπάνω. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 1,6 εκατ. ευρώ από 454 χιλ. ευρώ αλλά δεν κάλυψαν τις χρηματοδοτικές οι οποίες ήταν αυξημένες λόγω μισθώσεων και επιστροφής κεφαλαίου. Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στα 3,5 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ που ήταν στην έναρξη της περιόδου. Η αποτίμηση είναι στα 36,1 εκατ. ευρώ.

ASCOMPANY: Από τις αγαπημένες μετοχές της στήλης, αλλά θέλαμε λίγο καλύτερα τα αποτελέσματα. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 10,8 εκατ. ευρώ από 11,9 εκατ. ευρώ, τα EBITDAστα 2,3 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά στα 1,7 εκατ. ευρώ από 1,88 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός είναι στα -12,6 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση στα 29,2 εκατ. ευρώ. Δεν πήγε καλά σε ταμειακές ροές και κάποιες επενδύσεις που έγιναν μείωσαν το ταμείο, αλλά η εταιρεία παραμένει καθαρή. Η αποτίμηση είναι στα 39 εκατ. ευρώ και πιστεύουμε πως στη χρήση θα έχουμε καλούς δείκτες, άρα μία υποχώρηση της αποτίμησης θα έδινε καλές ευκαιρίες εισόδου.

CENTRIC: Εδώ μας ενδιαφέρει το ταμείο αλλά και οι πωλήσεις εμφάνισαν καλή αύξηση και περιμένουμε το ξενοδοχείο στη Μύκονο να δώσει κάτι ακόμα στο σύνολο της χρήσης ενώ υπάρχει και η δραστηριότητα που αναπτύσσει στον κλάδο της κρουαζιέρας. Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στις 754 χιλ. ευρώ από 732 χιλ. ευρώ.

Η καθαρή θέση είναι στα 30,2 εκατ. ευρώ, έχει εισπράξει τα τελευταία 10 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο και έχει ταμειακά διαθέσιμα 10,6 εκατ. ευρώ επομένως πάμε πάνω από 20 εκατ. ευρώ ταμείο. Η διοίκηση έχει κάποιες σκέψεις για επενδύσεις, αλλά πιστεύουμε πως στο σύνολο της χρήσης θα φανούν περισσότερα. Ήδη με αυτά που έχει και φαίνονται στη λογιστική κατάσταση η αποτίμηση είναι χαμηλή.

MODABAGNO: Με 30 τεμάχια την άνοιξαν στο -15% και στα 0,54 ευρώ αλλά αμέσως έχουν βγει αγοραστές πάνω από τα 0,60 ευρώ.

ΛΥΚΟΣ: Καλά τα αποτελέσματα αν και έχει μια δουλειά με ψηφοδέλτια που είναι έκτακτη και ίσως του χρόνου δεν την καλύψει. Όμως έχει διορθώσει η τιμή και στα 33 εκατ. ευρώ δεν τη θεωρούμε ακριβή.

Γιώργος Κατικάς 
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης