Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τιτλοποίηση λογαριασμών μερικής και ολικής καθυστέρησης με JP Morgan και Pimco ετοιμάζει η ΔΕΗ - Ο ρόλος Deutsche Bank και Finacity

tags :
Τιτλοποίηση λογαριασμών μερικής και ολικής καθυστέρησης με JP Morgan και Pimco ετοιμάζει η ΔΕΗ - Ο ρόλος Deutsche Bank και Finacity
Θα πωληθούν τα έσοδα από δύο τιτλοποιούμενα χαρτοφυλάκια με ονομαστική αξία άνω του 1,5 δισ. ευρώ
Τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση απαιτήσεων, που έχει διενεργηθεί ως τώρα στην Ελλάδα, με κριτήριο τον αριθμό των οφειλετών, ετοιμάζει η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα καθυστερήσεων στην εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Το ύψος των συνολικών απαιτήσεων σε καθυστέρηση της ΔΕΗ από πελάτες της σε χαμηλή, μέση και υψηλή τάση, ανερχόταν στις 30 Ιουνίου στο δυσθεώρητο ύψος των 2,79 δις ευρώ, οριακά μειωμένο έναντι του τέλους 2018 (2,81 δισ. ευρώ).
Με την Επιχείρηση να παραμένει επί ξηρού ακμής, παρά την ένεση σε λειτουργική κερδοφορία και κυρίως σε ρευστότητα από τα μέτρα, που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση, τα έσοδα της τιτλοποίησης κρίνονται απολύτως απαραίτητα για να βγει η εξίσωση των πληρωμών της διετίας 2020-21.
Το σχέδιο προβλέπει, όπως έχει γράψει, ήδη, το Bankingnews, τη τιτλοποίηση δύο διαφορετικών χαρτοφυλακίων με απαιτήσεις της ΔΕΗ έναντι των πελατών χαμηλής τάσης.
Το πρώτο θα αφορά σε οφειλές με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών το οποίο θα αναλάβει η Pimco και το δεύτερο στα αμφίβολης είσπραξης, δηλαδή απαιτήσεις, που δεν έχουν ξεπεράσει τις 60 ημέρες καθυστέρησης που θα αναλάβει η JP Morgan.
Στόχος είναι αφενός να εισπραχθούν όσο γίνεται περισσότερα από τη μεγάλη κατηγορία των οφειλών σε βαθιά καθυστέρηση, αφετέρου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στα πρώτα του στάδια, μέσω παροχής αποτελεσματικών ρυθμίσεων, ώστε να περιοριστεί η δημιουργία νέων οφειλών σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Παρ ότι η περίμετρος των δύο χαρτοφυλακίων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί τα στοιχεία, που έχει δημοσιοποιήσει η ΔΕΗ, δείχνουν ότι το πρώτο χαρτοφυλάκιο (απαιτήσεις σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών) θα είναι σε ονομαστική αξία πολύ μεγάλο.
Ενδέχεται να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που μοιράζεται σε πάνω από 2 εκατ. λογαριασμούς.
Οι οφειλέτες της ΔΕΗ στην χαμηλή τάση ξεπερνούν τα 2,3 εκατομμύρια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ανέρχονται στα 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,84 δις. ευρώ είναι σε βαθιά καθυστέρηση.
Με δεδομένο ότι η μέση οφειλή είναι χαμηλή υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάκτησης, αλλά από την άλλη μεγαλώνει το κόστος διαχείρισης καθώς θα απαιτηθεί «στρατός» εισπρακτικών εταιρειών και δικηγόρων.  
Με βάση τα στοιχεία που περιείχε η τελευταία παρουσίαση της ΔΕΗ, ποσά ως 500 ευρώ οφείλουν 1.663.808 πελάτες.
Το συνολικό ύψος των οφειλών σε καθυστέρηση για ποσά ανά λογαριασμό ως 500 ευρώ ανέρχεται σε 192 εκατ. ευρώ. Από 500 ως 1000 ευρώ οφείλουν στη ΔΕΗ 277 χιλ. πελάτες με συνολικούς απλήρωτους λογαριασμούς 155 εκατ. ευρώ.
Από 1001 ως 3000 ευρώ ανά λογαριασμό οφείλουν 252,6 χιλ. πελάτες, με το συνολικό ποσό οφειλών της υποκατηγορίας να ανέρχεται σε 347 εκατ. ευρώ. Τέλος περισσότερα από 3000 ευρώ χρωστούν 143.182 πελάτες, οι περισσότεροι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Το συνολικό ύψος των οφειλών της υποκατηγορίας ανέρχεται σε 999 εκατ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών δουλεύει η Deutsche Bank, ενώ το άλλο (ως 60 ημέρες καθυστέρηση) η αμερικανική Finacity.
Στόχος της ΔΕΗ είναι να αντλήσει τουλάχιστον το 20% με 25% της ονομαστικής αξίας των οφειλών, χωρίς να έχει διευκρινισθεί αν θα διακρατήσει μέρος των ομολογιών πρώτης ή ενδιάμεσης διαβάθμισης.    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης