Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Ασφυκτικό το πλαίσιο για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου - Οι έντιμοι τους πληρώνουν όλους

tags :
Κων. Φέγγος (VERSAL): Ασφυκτικό το πλαίσιο για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου - Οι έντιμοι τους πληρώνουν  όλους
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της VERSAL ΑΕΠΕΥ
Το χρηματιστήριο αυτή την περίοδο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει εγκλωβιστεί σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και παλινδρομεί, περιμένοντας κάτι ουσιαστικό να συμβεί.
Το εύρος διακύμανσης είναι οι 850 με 880 μονάδες με ενδιάμεση στήριξη τις 865 μονάδες.  
Οι έχοντες μετοχές δεν έχουν κανένα λόγο να τις αποχωριστούν μετά από μια δεκαετία υπομονής, ιδιαίτερα όταν όλοι κρίνουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.  
Οι αγοραστές δεν έχουν κανένα λόγο να ανεβάσουν τις τιμές, καθώς γνωρίζουν ότι όποια εταιρεία θέλει να διαπρέψει στο νέο σκηνικό που δημιουργείται, θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πάντα γίνεται σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές διαπραγμάτευσης και δίνει την ευκαιρία τους ενδιαφερόμενους να τοποθετηθούν.  
Οπότε περιμένουμε.
Τέτοιες αναμονές συνήθως λήγουν με μία απότομη και σύντομη πτώση των τιμών που ακολουθείται από τη νέα τάση της αγοράς που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι μακροχρόνια ανοδική.
Οπότε περιμένουμε τα σημάδια.
Θα ασχοληθώ συνεπώς με ένα από τα αγαπημένα μου θέματα που είναι η υπερβολικές ρυθμίσεις της Ελληνικής αγοράς.  
Πιστεύω ότι η  Ελλάδα έχει μια από τις αυστηρότερες και πιο περιοριστικές νομοθεσίες στον κόσμο. 
Όμως ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι δεν γίνονται.
Όσο πιο περιοριστικό είναι το πλαίσιο τόσο πιο άδικο γίνεται. 
Οι τίμιοι ασφυκτιούν και όσοι υπάγονται σε ξένες νομοθεσίες ή δεν φοβούνται τους ελέγχους ωφελούνται.
Δεν ξέρω αν είναι γνωστό, αλλά με την οδηγία MiFID II (Markets in Financial Instruments III) που έχει γίνει από πέρυσι νόμος του Ελληνικού κράτους, όποιος δίνει συμβουλές σε πελάτες, ελέγχεται ασφυκτικά.
Για κάθε συμβουλή πρέπει να συντάσσει πολυσέλιδες αναφορές και να φροντίζει οι συμβουλές να είναι συμβατές με το επενδυτικό προφίλ του κάθε πελάτη. 
Αλλιώς τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά.
Ας πάρουμε τώρα το ομόλογο που εξέδωσε μέσα στην εβδομάδα ο ΟΤΕ και όλοι οι ξένοι έτρεχαν να αγοράσουν καθώς είχε θετικό επιτόκιο και τη Deutsche Telekom σαν ουσιαστικό εγγυητή.  
Επειδή ο ΟΤΕ βρίσκεται στην Ελλάδα, πήρε προφανώς το θεωρητικό ρίσκο της χώρας, δηλαδή σκουπίδι.  
Για αυτό το λόγο, το ενημερωτικό του ομολόγου έλεγε ρητά και οι πελάτες έπρεπε να μάθουν, ότι το ομόλογο μπορούσαν να το αγοράσουν επαγγελματίες και θεσμικοί πελάτες ή πελάτες λιανικής που θα υπέγραφαν στον χρηματιστή τους ότι είναι διατεθειμένοι να χάσουν το σύνολο της επένδυσής τους (to bear a loss of their entire investment).
Συνεπώς κανείς σοβαρός Έλληνας σύμβουλος δεν έπρεπε να βάλει πελάτες στο ομόλογο, καθώς θα έπρεπε να βάλει πελάτες που επιδιώκουν ετήσια απόδοση της τάξης του 0,875% και να τους πείσει να πουν ότι είναι οι απόλυτοι επενδυτικοί κασκαντέρ και να το κάνουν αυτό ενυπόγραφα.  
Το γεγονός της μεγάλης επιτυχίας του ομολόγου, δείχνει το πόσο παράλογη είναι η νομοθεσία, όπως επίσης και το γεγονός πώς η εφαρμογή δεν ελέγχεται.
Εν αναμονή λοιπόν των θετικών αποτελεσμάτων του Πρωθυπουργού στην Αμερική, εν αναμονή των εξελίξεων της δίωξης Trump, εν αναμονή των εξελίξεων στα ξένα χρηματιστήρια, ένα αναμονή της αξιολόγησης των δανειστών, ένα αναμονή πολλών άλλων πραγμάτων, ίσως είναι καλή ιδέα να κάνουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα, λιγότερο δύσκολές και περισσότερο προσιτές στον κόσμο.
Όπως έχω ξαναπεί, τεχνικά μια κίνηση πάνω από τις 880 μονάδες του δείκτη, θα δοκιμάσει τα μέχρι τώρα απαράβατα επίπεδα των 900 μονάδων και θα δημιουργήσει αισιοδοξία για καλύτερες μέρες. 
Στηρίξεις παραμένουν οι 865 μονάδες  οι 850 μονάδες, οι 835 και πάει λέγοντας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης