Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Duclos (Ινστιτούτο Montaigne): την Συρία ο Putin νίκησε και η Δύση έχασε

tags :
Duclos (Ινστιτούτο Montaigne): την Συρία ο Putin νίκησε και η Δύση έχασε
Ρωσία: Στην Συρία ο Putin νίκησε και η Δύση έχασε, θεωρεί ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Δαμασκό Ντικλό Duclos
Στη Συρία, μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια μετατράπηκαν σε πρόσφυγες.
Ο πόλεμος άγγιξε την κάθε οικογένεια και δεν προκάλεσε πλήγμα μόνο στην Συρία, αλλά και στον δυτικό κόσμο, στα ιδανικά του και τις αξίες του.
Κύριος νικητής στον πόλεμο αυτό βγήκε η Ρωσία του V. Putin.
Αυτή είναι η εκτίμηση του πρώην πρεσβευτή της Γαλλίας στην Συρία και νυν ειδικού συμβούλου στο Ινστιτούτο Montaigne Michel Duclos, ο οποίος αναφέρεται στον πόλεμο αυτό, στο βιβλίο του "Η Μακρά συριακή νύχτα" (La longue nuit syrienne) που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η διένεξη στην Συρία, την οποία η Δύση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσε δευτερευούσης σημασίας, προκάλεσε την έξαρση του λαϊκισμού στην Ευρώπη και την αναδιάταξη των δυνάμεων στην Μέση Ανατολή.
«Σ’ αυτή τη φάση η ήττα της Ευρώπης στη Συρία είναι προφανής.
Οι Ευρωπαίοι σχεδόν δεν υπάρχουν στην περιοχή, οι Αμερικανοί ονειρεύονται να φύγουν και ο Putin κρατάει στα χέρια του το μέλλον της διένεξης μαζί με τον Erdogan, τον Netanyahu και το Ιράν», λέει ο Michel Duclos.
Παράλληλα, ο Γάλλος διπλωμάτης με αφορμή την εξέλιξη αυτή επισημαίνει ότι η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να μελετήσουν τα λάθη τους και να απαλλαγούν από τις συνέπειες «του συριακού γεωπολιτικού Τσερνόμπιλ», όπως είχε χαρακτηρίσει τα όσα συνέβαιναν στην Συρία ο πρώην αρχηγός της CIA D. Petreus.
Το κύριο μάθημα του συριακού πολέμου, κατά την άποψη του Michel Duclos, συνίσταται στο ότι μια στιγμή αδυναμίας, δηλαδή απροθυμίας να εμπλακεί την κατάλληλη στιγμή στην συριακή κρίση, η Ευρώπη αναγκάστηκε να την πληρώσει με το παραπάνω.
Ο δυτικός κόσμος έκανε λάθος, όταν θεωρούσε ότι είχε να κάνει με μια περιφερειακή σύγκρουση, η οποία δεν τον αφορά.
Από εσωτερική κρίση μετεξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε περιφερειακή και εν συνεχεία σε παγκόσμια, τις συνέπειες της οποίας πρέπει να πληρώσει με το παραπάνω η ίδια η Ευρώπη, θεωρεί ο Michel Duclos, ο οποίος υπηρέτησε ως διπλωμάτης στην Μόσχα, την Ουάσιγκτον και στην Δαμασκό από το 2006-2009.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης