Διεθνή

Καταρρέει η αγορά ακινήτων στην Αργεντινή

Καταρρέει η αγορά ακινήτων στην Αργεντινή
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και τα υψηλά επιτόκια συντρίβουν την αγορά ακινήτων της Αργεντινής
Η αγορά ακινήτων της Αργεντινής λυγίζει κάτω από τα υψηλότερα επιτόκια διεθνώς. Τα ακίνητα κοστολογούνται σε δολάρια, οι υποθήκες όμως προσφέροντια σε pesos.
Με τις τιμές σε δολάρια ΗΠΑ αλλά τα ενυπόθηκα δάνεια να προσφέρονται σε αργεντίνικα pesos, η αγορά ακινήτου στην Αργεντινή δεν ήταν ποτέ έυκολη. Αν υπολογίσει κάποιος και τα πρόσφατα capital controls που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Macri, η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη.
Το peso έχει χάσει το 68% της αξίας του από τις αρχές του 2018 και έχει οδηγήσει σε παράλυση την αγορά ακινήτων της Αργεντινής. Οι πωλήσεις έχουν πέσει κατά 87% στην επαρχία και την πόλη του Μπουένος Άιρες μέχρι στιγμής το 2019.
Οι συνολικές πωλήσεις - όλες οι αγορές μετρητών και οι αγορές που εξασφαλίζονται με υποθήκες - μειώνονται κατά 41%, σύμφωνα με τους οργανισμούς που παρακολουθούν τα δεδομένα. Τα νέα όρια στις αγορές δολαρίων που εφαρμόζονται μετά την συντριπτική ήττα του Προέδρου Mauricio Macri από τον Alberto Fernandez στις προκριματικές προεδρικές εκλογές, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για κάποιον να αγοράσει και να πουλήσει, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται σε μετρητά και χωρίς υποθήκη.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι Αργεντινοί είχαν τη δυνατότητα μόνο να αγοράσουν 10.000 δολάρια το μήνα, ένα ποσό πολύ μικρό για να ολοκληρώσει μια αγορά σε δολάρια. Οι τράπεζες εκταμιεύουν ενυπόθηκα δάνεια σε pesos, αλλά οι αγοραστές πρέπει να ανταλλάξουν το peso για δολάρια, επειδή οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων αποδέχονται μόνο τα δολάρια. Με δεδομένες τις δεκαετίες μεταβλητότητας, η ακίνητη περιουσία είναι ένα από τα λίγα σίγουρα στοιχήματα της Αργεντινής για εξοικονόμηση χρημάτων.
Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα (Banco Central de Argentina) ανέβασε το όριο του δολαρίου σε 100.000 δολάρια μόνο για τους αγοραστές ακινήτων που είχαν ήδη υποβληθεί αίτηση υποθήκης. Το μέτρο δεν ισχύει για τους τρέχοντες και μελλοντικούς κυνηγούς ακινήτων οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το όριο των 10.000 δολαρίων.
Αυτό το έτος πρόκειται να είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία", δήλωσε ο Silvio Guaita, αντιπρόσωπος της εταιρείας ακινήτων Deinmobiliarios στο Μπουένος Άιρες. Οι έλεγχοι κεφαλαίου "θα βλάψουν τις πωλήσεις επειδή δημιουργούν αβεβαιότητα".
Image
Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και οι πληρωμές με διορθωμένο πληθωρισμό έχουν επίσης ξεπεράσει τα διπλά ψηφία καθώς το peso έπεσε στα νέα χαμηλά. Σήμερα, 1/10, η ισοτιμία peso-δολαρίου είναι στα 57,59 pesos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης