Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Τα μυστικά της νέας ρύθμισης - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των αποκοπών - Πώς θα γίνει η τιτλοποίηση

tags :
ΔΕΗ: Τα μυστικά της νέας ρύθμισης - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των αποκοπών - Πώς θα γίνει η τιτλοποίηση
Για ποιούς θα χάνεται η ρύθμιση και τι θα απαιτείται για να την ανακτήσουν
Με το βλέμμα στραμμένο στην επερχόμενη συμφωνία για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ προσδοκά να αντλήσει ρευστότητα έως και 500 εκατ ευρώ, η επιχείρηση ξεκινάει το νέο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών παράλληλα με μια εκστρατεία περιορισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Έτσι το επόμενο διάστημα και αφού «τρέξει» η νέα ρύθμιση οφειλών, αναμένεται να ενταθούν οι αποκοπές ρεύματος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές εξαιρουμένων βεβαίως των αποδεδειγμένα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάση ο οποίος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών και σημείωσε ότι έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες, που έχει διαπιστωθεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλες οφειλές.
Εξάλλου η ίδια η νέα ρύθμιση είναι αυστηρότερη ως προς τους κακοπληρωτές απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Ισχύει η προϋπόθεση ότι, για τη διατήρηση του διακανονισμού, είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των δόσεων και των νέων λογαριασμών που θα εκδοθούν στη συνέχεια. 
Με άλλα λόγια, όποιος χάσει την ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί ξανά, θα πρέπει πρώτα να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς που εκδόθηκαν μετά από την ρύθμιση.
Βέβαια αυτό θα εφαρμοστεί με τελικό στόχο την αποκοπή στους συστηματικούς κακοπληρωτές και όχι σε εκείνους που έμπρακτα θα αποδεικνύουν, ότι προσπαθούν να είναι συνεπείς, αλλά λόγω ατυχιών ή υπερβαλλουσών φορτίων μπορεί να απολέσουν την ρύθμιση.
Σε αυτούς θα δίνεται η ευκαιρία να επαναρυθμίσουν, θα υπάρχουν όμως σαφή κριτήρια για τέτοιες επιλογές και αποφάσεις.
Εξάλλου μέχρι τώρα οι δυνατότητες επαναρύθμισης δίνονταν σιωπηρά με την καταβολή του 30% του συνολικού υπολοίπου μετά την απώλεια και με λιγότερες δόσεις ανάλογα με τον αριθμό απωλειών ρυθμίσεων που διαπιστωνόταν.

Αύξηση των αποκοπών με στόχο τους μετακινούμενους με φέσια σε εναλλακτικούς παρόχους

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο έχει δώσει 30.000 εντολές αποκοπών στο ΔΕΔΔΗΕ.
Το επόμενο διάστημα ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί να ελεγχθεί η πρακτική, της μετακίνησης σε ιδιώτη πάροχο με ρύθμιση της οφειλής προς τη ΔΕΗ η οποία στη συνέχεια δεν τηρείται.   
Σημειώνεται ότι το 2016 με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη είχε επιδιωχθεί να αντιμετωπιστεί αυτή η πρακτική.
Η συγκεκριμένη διάταξη της απόφασης του Μαΐου της χρονιάς εκείνης όριζε:
«Ο πελάτης δεν δύναται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης, για άσκηση του δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή, εάν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του που απορρέουν από την αρχική σύμβαση, ή, εάν δεν έχει πρώτα προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον προμηθευτή του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που αυτός εφαρμόζει».
Επιπλέον, πάλι με την απόφαση Σκουρλέτη, δίνεται η δυνατότητα στον προηγούμενο πάροχο του καταναλωτή να ζητήσει τη διακοπή ρεύματος αν αυτός έχει αφήσει χρέη ακόμη κι αν ανήκει σε νέα εταιρία.
Η δυνατότητα αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί από τη ΔΕΗ, όμως πλέον εξετάζεται είτε να γίνει αυστηρότερη η ρύθμιση είτε να εφαρμοστεί η υφιστάμενη πρόβλεψη και η ΔΕΗ να ζητήσει αποκοπές και για καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο.

Δυο εταιρίες ειδικού σκοπού για την τιτλοποίηση

Η εκστρατεία συλλογής όσο το δυνατόν περισσότερων από το σύνολο των 2,79 δις ευρώ που οφείλονται στη ΔΕΗ αναμένεται να διευκολύνει το σχέδιο της τιτλοποίησης που προετοιμάζει η επιχείρηση σε συνεργασία και με την κοινοπραξία της Qualco η οποία ως γνωστόν έχει αναλάβει να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Είναι γνωστό ότι δυο εταιρίες που μετέχουν στην κοινοπραξία της Qualco, δηλαδή η Deutsche Bank και Finacity Corporation λειτουργούν ως σύμβουλοι της ΔΕΗ στο σχέδιο της τιτλοποίησης των οφειλών.
Το σχέδιο προβλέπει ότι στο πρώτο SPV η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 60 ημέρες και στο δεύτερο οφειλές καθυστερούμενες από 90 ημέρες και πάνω.
Διοργανωτής της  έκδοσης για το δάνειο που θα λάβει η θυγατρική με τις ληξιπρόθεσμες ως 60 ημέρες θα είναι η Deutsche Bank, ενώ  στο δάνειο του δεύτερου SPV με τις οφειλές σε καθυστέρηση άνω των  90 ημερών, θα είναι η Finacity Corporation.
Σε αυτή τη φάση γίνεται το ξεκαθάρισμα των  οφειλών ώστε να κατανεμηθούν στις δυο εταιρίες ειδικού σκοπού.
Η ΔΕΗ με το νέο πρόγραμμα διακανονισμών επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα των κακοπληρωτών και να αυξήσει τον αριθμό των ρυθμίσεων προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους στην τιτλοποίηση οφειλών  
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 2,792 εκατ. ευρώ μόνο 318 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε διακανονισμό.
Επίσης εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι από το σύνολο των οφειλών, τα 927 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη χαμηλή τάση και μάλιστα από τους λεγόμενους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή αυτούς που έχουν αλλάξει πάροχο, ή ΑΦΜ ή έχουν κλείσει τις παροχές και από τους οποίους η ΔΕΗ δεν ελπίζει να εισπράξει.
Εξάλλου μεταξύ των τελικών καταναλωτών υπάρχουν 2,2 εκατ. πελάτες που οφείλουν ως 3.000 ευρώ. και συνολικά 694 εκατ. ευρώ, ενώ 143.182 πελάτες με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση, χρωστούν συνολικά 1 δις. ευρώ.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης