Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σήμερα η θεμελίωση της νέας μονάδας αερίου 826 MW της Mytilineos

Σήμερα η θεμελίωση της νέας μονάδας αερίου 826 MW της Mytilineos
Με την ολοκλήρωσή της, θα ξεπεράσει τα 2 GW το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε θερμικούς σταθμούς βάσης
Ένα ακόμη ορόσημο προστίθεται σήμερα στην εδραίωση της Mytilineos στην ηγετική θέση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη θεμελίωση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα πραγματοποιηθεί στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας, στο ενεργειακό της κέντρο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Ο υπερσύγχρονος σταθμός, η κατασκευή του οποίου θα κοστίσει περί τα 330 εκατ. ευρώ, συνιστά μία από τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις στα πρώτα μεταμνημονιακά «βήματα» της χώρας.
Γεγονός που εξηγεί γιατί η θεμελίωση θα γίνει από την Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα, η κατασκευή του έρχεται σε συνέχεια των τριών μονάδων που διαθέτει η εταιρεία, η οποία είχε εκτιμήσει ήδη από την περασμένη δεκαετία ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το «καύσιμο γέφυρα» προς την πλήρη απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής.
Μία εκτίμηση που, όπως δείχνουν οι εξελίξεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εγχώριο επίπεδο, όχι μόνο δικαιώνεται απόλυτα, αλλά και ώθησε την εταιρεία να αυξήσει την ισχύ του σε σχέση με το αρχικό σχέδιο των 665 MW.

Πρώτη στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό

Εξάλλου, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις στελεχών της εταιρείας, θα αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ώστε η θερμική του απόδοση να υπερβαίνει το 63%. Έτσι, θα είναι ο πιο αποδοτικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.
Η οικονομική λειτουργία του state of the art εξοπλισμού θα αξιοποιείται ακόμη περισσότερο, με τις ανταγωνιστικές τιμές προμήθειας φυσικού αερίου, τις οποίες μπορεί να εξασφαλίζει η Mytilineos εξαιτίας της ηγετικής θέσης που κατέχει και στην εμπορία καυσίμου.
Έτσι, το γεγονός ότι η εταιρεία έχει αποσπάσει συνολικά το 30% της αγοράς περίπου, αποτελεί εχέγγυο για το χαμηλό κόστος τροφοδοσίας της μονάδας.
Κατά συνέπεια, ο συνδυασμός υψηλής απόδοσης και ανταγωνιστικού καυσίμου εκτιμάται πως θα έχει ως συνέπεια η μονάδα να έχει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια στην Ελλάδα. Κάτι που θα εντάσσεται πρώτη στον εγχώριο Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ).

Έγκαιρη επενδυτική απόφαση

Αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση της Mytilineos δρομολογήθηκε σε μία εποχή όπου η εθνική στρατηγική ήταν η σταδιακή απολιγνιτοποίηση, με το κλείσιμο εντός της επόμενης 10ετίας των πιο απαρχαιωμένων μονάδων, ώστε στο τέλος του 2030 ο λιγνίτης να διατηρεί ακόμη μερίδιο 17% της ηλεκτροπαραγωγής.
Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, η εταιρεία προέβλεπε πως με την έντονα αυξητική άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων, η αντιοικονομική λειτουργία των μονάδων θα «απέσυρε» με όρους αγοράς τον λιγνίτη από το ενεργειακό μίγμα.
Έτσι, και στην Ελλάδα, οι μονάδες φυσικού αερίου θα αναλάμβαναν τον ρόλο των σταθμών βάσης, οι οποίοι θα είναι απαραίτητοι μέχρι την την εποχή όπου τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα ωριμάσουν εμπορικά και τεχνολογικά, ώστε να αντισταθμίσουν το μειονέκτημα της στοχαστικότητας (μη ελεγχόμενης παραγωγής) που αντιμετωπίζουν οι ανανεώσιμες πηγές.
Όπως είναι φυσικό, με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για πιο «επιθετική» απολιγνιτοποίηση, η έγκαιρη κατασκευή της νέας μονάδας αποκτά επίσης κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού του εγχώριου συστήματος, στη «μεταλιγνιτική» εποχή.
Παράλληλα, δίνει προβάδισμα στη Mytilineos έναντι των υπόλοιπων εταιρειών που σχεδιάζουν να προβούν σε ανάλογες επενδύσεις.

Το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ανέρχεται ήδη σε 1,2 GW.
Από αυτό το χαρτοφυλάκιο, τα δύο εργοστάσια βρίσκονται επίσης στον Αγ. Νικόλαο – μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 444,48 MW και ένας σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ) ισχύος 334 MW.
Το τρίτο εργοστάσιο, μία μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 436,6 MW, βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και ανήκει στην Κόρινθος Power, θυγατρική της Μυτιληναίος και της Motor Oil.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης