Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές, πτώση -1,7% στον DAX, ο FTSE 100 στο -2,5% - Ανησυχία για παγκόσμια ύφεση και Brexit

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές, πτώση -1,7% στον DAX, ο FTSE 100 στο -2,5% - Ανησυχία για παγκόσμια ύφεση και Brexit
Χθες, οι αγορές στη Wall Street κατέγραψαν σημαντική πτώση, μετά τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ
(upd5) Ισχυρές απώλειες σημειώνονται στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, απόρροια των ανησυχιών για επικείμενη ύφεση σε Γερμανία και ΗΠΑ ενώ αποσταθεροποιητικά επιδρά και το Brexit με τον Βρετανό πρωθυπουργό B. Johnson να δηλώνει ότι 31 Οκτωβρίου 2019 θα υλοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ και στις ΗΠΑ το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση σημείωσαν χαμηλό 10ετίας.
Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, η ύφεση πλησιάζει, όπως και το Brexit και ήδη οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούν ότι τον Οκτώβριο του 2019 θα συμβούν πολλά περίεργα πράγματα στις αγορές και οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν... για τα χειρότερα.
Το κλίμα στις αγορές έχει επιδεινωθεί, οι μετοχές και οι βασικοί δείκτες υποχωρούν με τον δείκτη βαρόμετρο στην Ευρώπη τον Γερμανικό DAX να χάνει -1,7% στις 12.055 μονάδες.

Image

Τα κορυφαία Ινστιτούτα Οικονομίας της Γερμανίας προχώρησαν στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ το 2019, στο +0,5% από +0,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση
.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι η η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή οικονομική κρίση.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 2,46% στις 7.184 μονάδες, με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να παρουσιάζει την τελική του πρόταση για το Brexit, στην οποία ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αρνητική.

Image

Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 1,6% στις 5.538 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 1% στις 21.709 μονάδες.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει πτώση 1,3% στις 9.047 μονάδες.
Χθες, οι αγορές στη Wall Street κατέγραψαν σημαντική πτώση, μετά τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ που αφορούν τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2009, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο δείκτης δραστηριότητας για τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, έναντι 49,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα καταγράψει άνοδο στις 50,2 μονάδες.
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, μετά την ανακοίνωση της Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Γερμανία: Τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα υποβαθμίζουν εκτιμήσεις για την ανάπτυξη - Μόλις στο +0,5% το ΑΕΠ 2019

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας προχώρησαν τα κορυφαία οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας για το 2019 και το 2020.
Οι αναλυτές επικαλούνται την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση για μεταποίηση και την αύξηση της αβεβαιότητας, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων.
Η πτωτική αναθέωρηση των εκτιμήσεων αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για ύφεση της γερμανικής οικονομίας.
Τα ινστιτούτα εκτιμούν ότι η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό +0,5% το 2019 από +0,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και +1,1% το 2020 από +1,8%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα ξεσπάσει οικονομική κρίση, ωστόσο προειδοποιούν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (2/10) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,49% στις 21.778,61 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -1,95% και τις 2.031,91 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -1,53% στις 6.639,90 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,18% στις 10.947,88 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,30% στις 26,013,25 μονάδες, ενώ οι αγορές στην ηπειρωτική Ασία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης