Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από την Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία Khashoggi το 2018

Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από την Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία Khashoggi το 2018
Η δολοφονία Khashoggi το 2018 απώθησε τους επενδυτές από την Σαουδική Αραβία
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα 2/10 από την δολοφονία του Jamal Khashoggi, η οποία προκάλεσε παγκόσμια φρίκη και ανησυχία για τη βασιλική οικογένεια του βασιλείου, με τους επενδυτες να εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι σε επενδύσεις στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα.
Η κυρίαρχη οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία, αλλά τα στοιχεία έχουν αυξηθεί από τη δολοφονία που εμπλέκει αξιωματούχους υψηλού επιπέδου της χώρας.
Ο Mohammed bin Salman ανέλαβε την "πλήρη ευθύνη" για τη δολοφονία, αρνήθηκε όμως ότι την διέταξε.
Οι αναλυτές λένε ότι η Σαουδική Αραβία διέφυγε σε μεγάλο βαθμό την τιμωρία για τη δολοφονία λόγω της σημασίας της ως στραγητικού συμμάχου στη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν επίσης σημαντικές οικονομικές παράμετροι. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως και είναι επίσης μεγάλος αγοραστής αμερικανικών, κυπριακών και ευρωπαϊκών όπλων.
Image result for khashoggi
Η Σαουδική Αραβία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να προσελκύσει περισσότερες εισροές ξένων επενδύσεων μετά την κατάρρευση της οικονομίας της το 2017 για πρώτη φορά σε σχεδόν μια δεκαετία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2019 και κατά 3% το 2020, ενισχυμένη από έναν ισχυρότερο μη πετρελαϊκό τομέα.
Η δολοφονία Khashoggi αποθάρρυνε τους επενδυτές ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Οι πολιτικοί παράγοντες και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για χαμηλότερες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων προς τη Σαουδική Αραβία. Οι πρόσφατες προσπάθειες που αποσκοπούν στην οικονομική διαφοροποίηση στη χώρα έχουν εντοπίσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις ως βασική προτεραιότητα, ωστόσο, σημειώνει η έκθεση.
Η πολιτική κατεύθυνση του βασιλείου είναι υπό στενή εξέταση. Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman θεωρήθηκε ως δύναμη εκσυγχρονισμού στη Σαουδική Αραβία, αφού παρουσίασε το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων "Vision 2030" και σχεδιάζει να διαφοροποιήσει την οικονομία από το πετρέλαιο. Έχει επίσης επιβλέπει την καταστολή της διαφθοράς και την προώθηση των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.
Η εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να αποδυναμώσει ορισμένους επενδυτές, δεδομένης της στρατιωτικής επιχείρησής της στην Υεμένη, εναντίον αντάρτικων υποστηριζόμενων από τον Ιράν, και των πικρών σχέσεών της με τον περιφερειακό ανταγωνιστικό της Ιράν.
"Η δολοφονία του Khashoggi ήρθε περίπου ένα χρόνο μετά την αντιπαράθεση της διαφθοράς, η οποία συνέβαλε επίσης στη γενική αβεβαιότητα των επενδυτών για την κατεύθυνση που ακολουθεί το βασίλειο πολιτικά", σημειώνουν αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι τέτοιες καταστάσεις, όπως η δολοφονία Khassogi δεν γίνεται να αγνοηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης