Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Από τον εφιάλτη του πολέμου, στον εφιάλτη της Μόριας

tags :
Από τον εφιάλτη του πολέμου, στον εφιάλτη της Μόριας
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν κατά 200% το τελευταίο πεντάμηνο.
Κάποιοι κρατώντας μωρά στην αγκαλιά τους, κάποιοι άλλοι κρατώντας λίγα προσωπικά αντικείμενα μέσα σε σακούλες σκουπιδιών, αποβιβάζονται στη Λέσβο. Ανάμεσα τους βρίσκονται ακόμα και ασυνόδευτα παιδιά.
Εγκατέλειψαν την πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, μια νέα πατρίδα. Από τον εφιάλτη του πολέμου όμως κατέληξαν όμως κατέληξαν στην κόλαση της Μόριας. Ο καταυλισμός είναι υπερπλήρης, καθώς βρίσκονται εκεί 13.000 πρόσφυγες, ενώ η χωρητικότητα του είναι για 3.000 άτομα. Καθημερινά σχηματίζονται τεράστιες ουρές για ένα πιάτο φαγητό, ενώ δεν τηρούνται ούτε οι βασικοί κανόνες υγιεινής.
Η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οδήγησαν σε βίαια επεισόδια την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο φιλοξενίας, με αποτέλεσμα τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου, όταν ξέσπασε φωτιά σε ένα από κοντέινερ όπου διέμεναν πρόσφυγες. Ο τραγικός απολογισμός ήταν δεκαεφτά τραυματίες και μια νεκρή.
Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη θλίψη τους, τη συμπαράσταση τους, αλλά από πράξεις… τίποτα.
Κανείς από όσους βρίσκονται στη Μόρια δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα, αλλά και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τους δέχεται.
Αν και η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προβλέπει ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να περιορίσει τις αναχωρήσεις προς τα πέντε ελληνικά νησιά που βρίσκονται πλησιέστερα στις ακτές της, ο αριθμός των αφίξεων άρχισε να ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν κατά 200% το τελευταίο πεντάμηνο.
Η Τουρκία έχει 4 εκατ. πρόσφυγες και τους χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να πιέσει την Ευρώπη κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα. Το πρόβλημα δεν λύνεται με λόγια αλλά με… πράξεις που όμως δεν βρίσκονται μόνο στο χέρι της Αθήνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης