Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικοινωνία Βαρβιτσιώτη με τον Βρετανό ΥφΥΠΕΞ για την πρόταση Johnson για το Brexit

Επικοινωνία Βαρβιτσιώτη με τον Βρετανό ΥφΥΠΕΞ για την πρόταση Johnson για το Brexit
Πέραν της επιδίωξης των στενών σχέσεων που θέλει η Ελλάδα να ενισχυθούν με τη Βρετανία και μετά το Brexit, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε και τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των διδάκτρων των Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Christopher Pincher για το Brexit, τη συνεργασία Ελλάδας - Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή, αλλά και το θέμα των διδάκτρων των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Βρετανία.
Στην τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του κ. Pincher, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης που είναι και αρμόδιος για τη διαχείριση του Brexit από ελληνικής πλευράς, ενημερώθηκε από τον Βρετανό αξιωματούχο για τη νέα πρόταση Τζόνσον.
Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό, ο κ. Pincher μετέφερε στον κ. Βαρβιτσιώτη την πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού να παρουσιάσει στην ΕΕ νέα συμβιβαστική πρόταση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Βρετανός υφυπουργός, βάσει της ίδιας ενημέρωσης, τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, αφήνοντας πίσω του τα σενάρια για no deal Brexit, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η νέα πρόταση θα έχει κοινοβουλευτική υποστήριξη σε αντίθεση με την πρόταση May, που απέτυχε να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως είναι λυπηρό να αποχωρεί από την Ένωση ένας βασικός μας εταίρος, ενώ σημείωσε πως και η Ελλάδα συντάσσεται με μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου με συμφωνία.
Συνέχισε σημειώνοντας πως η πρόταση θα εξεταστεί από την αρμόδια task force της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός, όπως σημειώνεται, επισήμανε πως θα ήταν άδικο τόσο για τους πολίτες της ΕΕ όσο και για τους Βρετανούς να επωμιστούν το βάρος και τις συνέπειες ενός no deal Brexit, υποστηρίζοντας την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών πως η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικά το Ηνωμένο Βασίλειο βασικό της εταίρο και πως «επιδιώκουμε και μετά την έξοδο από την ΕΕ να ενισχύσουμε τη στενή μας συνεργασία και να εντείνουμε το στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων».
Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποιείται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το ζήτημα των διδάκτρων των Ελλήνων φοιτητών και της διατήρησής τους σε χαμηλά επίπεδα και μετά το 2021, ενώ αναφέρθηκε και στη διατήρηση των δικαιωμάτων διαμονής τόσο των 110.000 Ελλήνων στη Βρετανία όσο και των 50.000 Βρετανών στην Ελλάδα.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει η διατήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και μετά το Βrexit, λόγω του ιστορικού και συμβολικού της χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνέβαλε στην επίλυση μια χρόνιας διαφοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης