Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Γιατί η πρόταση του Boris Johnson είναι ελλιπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Reuters: Γιατί η πρόταση του Boris Johnson είναι ελλιπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ασαφείς και προβληματικές οι προτάσεις Johnson για το ιρλανδικό backstop
Η τελευταία πρόταση του Λονδίνου προς τις Βρυξέλλες για ένα συντεταγμένο Brexit έχει απορριφθεί ευρέως, επειδή δεν ανταποκρίνεται στους στόχους του ιρλανδικού backstop.
Με το λεγόμενο backstop δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, καθώς και οι δύο χώρες εντάσσονται στο πλαίσιο των τελωνειακών και ρυθμιστικών κανόνων της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.

Το σχέδιο της Theresa May το 2018

Το backstop, στην συμφωνία που είχε προταθεί το 2018, σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την εισαγωγή σκληρών συνόρων για το νησί της Ιρλανδίας, όταν (και εάν) η Βρετανία εγκαταλείψει την Ένωση, όποια και να ήταν η συμφωνία στην οποία θα κατέληγαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.
Προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει δεσμευμένο από ορισμένους κανόνες της Ε.Ε., αν δεν βρεθεί άλλη λύση για το θέμα των συνόρων.
Η διατήρηση ενός συνόρου χωρίς τριβές αποτέλεσε βασικό μέρος της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 και σηματοδότησε τη λήξη 30 χρόνων βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Οι υπέρμαχοι του Brexit διατύπωσαν αντιρρήσεις για τη συμφωνία του 2018 λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία αφήνει την Βρετανία εκτεθειμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ε.Ε. θα μπορεί να παρεμβαίνει ανά πάσα στιγμή, εμποδίζοντας την Βρετανία να συνάψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο.
Έτσι, το Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της τότε πρωθυπουργού, Theresa May.

Τι προτείνει ο Johnson

Η κυβέρνηση Johnson προτείνει τώρα να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021. Αυτό θα οδηγήσει επί της ουσίας στην δημιουργία ενός είδους συνόρου στην Ιρλανδική θάλασσα, ώστε τα αγαθά και τα βιομηχανικά προϊόντα να ελέγχονται για συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έξοδος της Βρετανίας από την Τελωνειακή Ένωση το 2021 επαναφέρει θεωρητικά την ανάγκη ελέγχων στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία. Όμως το Λονδίνο επιμένει ότι οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά και στις εγκαταστάσεις των εμπόρων και των προμηθευτών.
Η βρετανική πρόταση αναφέρει ότι δεν θα υπάρχει φυσική υποδομή κατά μήκος των συνόρων των 500 χιλιομέτρων.

Γιατί δεν συμφωνεί η Ε.Ε.

Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς διαπιστώνει ότι αναποφευκτα θα υπάρχει κάποια μορφή συνοριακών ελέγχων για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι προτάσεις δεν θα παρέχουν αρκετή διαβεβαίωση στην Ιρλανδία και σε άλλα μέλη της ΕΕ ότι η ενιαία αγορά τους προστατεύεται από το ντάμπινγκ των τιμών, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και το λαθρεμπόριο στα 270 σημεία διέλευσης των συνόρων.
Αν η Ιρλανδία δεν ελέγξει τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από τη Βρετανία, θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι εξαγωγές της Ιρλανδίας στην Ε.Ε. θα πρέπει να παραμείνουν απαλλαγμένες από ελέγχους στα λιμάνια τους, παρόλο που θα παραμείνουν στην τελωνειακή ένωση.
"Είναι δύσκολο να δούμε την ουσία της τελωνειακής πρότασης να ωφελεί την πλευρά της ΕΕ. Δημιουργεί κανονιστικές τριβές με τη Βρετανία και τελωνειακές τριβές με την ΕΕ ", δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη της Eurasia.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι το γεγονός ότι η συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας μπορεί να αναθεωρήσει την ένταξή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ κάθε τέσσερα χρόνια.
Η ΕΕ ανησυχεί ότι αυτό θα έδινε στην περιφερειακή αρχή ένα ουσιαστικό βέτο για τις δικές της υποθέσεις και η απόρριψη της ευθυγράμμισης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή σε σκληρά σύνορα.
"Είναι βασικά μια ρήτρα εξόδου γιατί τα κλειδιά δόθηκαν στο DUP", δήλωσε ανώτερος υπάλληλος της ΕΕ, αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που λέει ότι η διατήρηση της οικονομικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κάτι το ιερό.
Σύμφωνα με την αρχική εγγύηση, η ΕΕ δεν θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποσυρθεί από τη ρύθμιση, εκτός εάν ικανοποιηθεί οποιοσδήποτε νέος εμπορικός κανόνας δεν θα οδηγήσει στην επιστροφή ενός σκληρού συνόρου.

Τι γίνεται με τους φόρους;

Η Βρετανία πρότεινε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για εμπορεύματα που μετακινούνται μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας δεν πρέπει να καταβάλλονται ή να καταλογίζονται στα σύνορα. Οι υπάλληλοι της ΕΕ λένε ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν η Βόρεια Ιρλανδία εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με τους κανονισμούς της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε..

Μπορεί να κλείσουν τα κενά;

Η βρετανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τις προτάσεις της ως «τελική προσφορά», αλλά ο Johnson δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν μια "ευρεία ζώνη προσγείωσης" και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το αναθεωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης