Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tα σπάνε «Αριάδνη» με Euroasia - Elia για τη διασύνδεση Αττικής με Κρήτη

tags :
Tα σπάνε «Αριάδνη» με Euroasia - Elia για τη διασύνδεση Αττικής με Κρήτη
Προς ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων σήμερα (4/10) με πιθανότερο σενάριο τη μη ένταξη του έργου στο PCI
Παρά τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη έως αργά χθες το βράδυ (3/10) για το θέμα της διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης σήμερα στις Βρυξέλλες της αρμόδιας Επιτροπής για το νέο κατάλογο των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), όλα δείχνουν ότι μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του Euroasia δεν βρίσκεται χρυσή τομή, αλλά η διαπραγμάτευση οδηγείται σε ναυάγιο.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονταν μέχρι και χθες αργά το βράδυ, μικρή πρόοδος είχε σημειωθεί, καθώς η πλευρά του Εlia φέρεται να θέτει ζητήματα που για την ελληνική πλευρά αποτελούν «κόκκινες γραμμές».
Το σημαντικότερο από αυτά είναι η Αριάδνη να αποκτήσει δικαιώματα και στα assets της διασύνδεσης, τα οποία με βάση τον υφιστάμενο νόμο ανήκουν στον ΑΔΜΗΕ.
Και άρα μέσω συμμετοχής στην «Αριάδνη» ο Elia να αποκτήσει και μετοχική σχέση με την καλωδιακή διασύνδεση.
Η ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος προϋποθέτει τροποποίηση του νόμου και βέβαια τη συναίνεση της κινεζικής State Grid που αποτελεί το στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ, και το υπουργείο Ενέργειας έχει ξεκαθαρίσει στην πλευρά της Κύπρου και του Elia ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Σε αυτό το κλίμα, οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα το πρωί και η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού ενημερωθεί λεπτομερώς και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στενεύουν τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα στηρίξει ή όχι το PCI ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής- Κρήτης-Κύπρου -Ισραήλ με φορέα υλοποίησης την κυπριακή κοινοπραξία EuroAsia Interconnector, γι’ αυτό και δεδομένου ότι το κομμάτι της διασύνδεσης Αττική- Κρήτη έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και προχωράει ως εθνικό, αναζητείται ένας δρόμος που να μην ανατρέπει την πορεία του αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος τμήμα του PCI και να διασφαλίζει παράλληλα την υλοποίηση της διακρατικής διασύνδεσης.
Από το πρωί χθες και μέχρι αργά το βράδυ ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς είχε παράλληλες επαφές με την κυπριακή κοινοπραξία EuroAsia Interconnector που είναι ο φορέας υλοποίησης του διακρατικού PCI και με τον Διαχειριστή του Βελγίου Elia, που ενδιαφέρεται για μετοχική συμμετοχή στο έργο, εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται από προχθές στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις.

Αδιαπραγμάτευτος ο φορέας υλοποίησης για την ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στο να προχωρήσει η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ως τμήμα του διακρατικού PCI, υπό την προϋπόθεση ότι φορέας υλοποίησης θα είναι η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου ως εθνικού με απόφαση της ΡΑΕ, και ότι δεν θα σταματήσουν οι διαγωνισμοί για τα καλώδια που έχουν προχωρήσει.
Για την ελληνική πλευρά, η συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα καλώδια στο διασύνδεση Κρήτης- Αττικής αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις με τoν Elia, ο οποίος εφόσον βρεθεί κοινός τόπος θα εισέλθει στο πρότζεκτ, εξαγοράζοντας το ποσοστό του Euroasia.
Κατά συνέπεια πολύ δύσκολη πλεόν θα είναι η ένταξη του έργου Αττικής - Κρήτης στο PCI της κοινοτικής χρηματοδότησης, καθώς αυτό καθίσταται ασύμφορο, ενώ μπορεί τελικά να υπάρξουν εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης καθώς οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης