Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises: Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε πραγματικά ποτέ, από την σφοδρή οικονομική κρίση

Mises: Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε πραγματικά ποτέ, από την σφοδρή οικονομική κρίση
Η πολιτική αστάθεια, η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία, η έλλειψη κεφαλαίων και το braindrain που υπέστη είναι οι βασικές αιτίες που δεν έβγαλαν την Ελλάδα ουσιαστικά ποτέ από την οικονομική κρίση
Δέκα χρόνια μετά το πρώτο χτύπημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και με το πρόγραμμα διάσωσης να έχει λήξει, αυτό παρατηρείται είναι ότι, η πολιτική αστάθεια, η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία, το braindrain είναι τρεις βασικοί  παράγοντες που εμπόδισαν την Ελλάδα να βγει ουσιαστικά από την οικονομική της κρίση.
Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήξει μελέτη του  Ινστιτούτου Mises στην οποία εκθέτει την πορεία της τα χρόνια της κρίσης αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά, εξετάζοντας σημαντικούς παράγοντες όπως το κεφάλαιο και την εργασία και ειδικότερα τις επενδύσεις, την εξοικονόμηση και την εργασία ως μεταβλητές της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει καταβάλει πολυάριθμες προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ενώ τα οφέλη από τις άμεσες ξένες επενδύσεις είναι αμφιλεγόμενα, εξαρτώνται από το είδος της επένδυσης, η προσπάθεια αυτή φαίνεται να είχε σημαντικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.
Το πρώτο γράφημα απεικονίζει τις άμεσες ξένες επενδύσεις ανά έτος.
Η ευθεία δείχνει την τάση των άμεσων ξένων επενδύσεων, μια ευθεία γραμμή μιας ευθείας γραμμής, που σημαίνει πως δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση.
 


Το δεύτερο γράφημα δείχνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) ως ποσοστό του ΑΕΠ από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΑΞΕ δεν υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ.




Τρεις παράγοντες οδήγησαν σε αυτή την αποτυχία, υποστηρίζει το Mises:

1ον. Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη (29%).
Αυτό μειώνει το περιθώριο κέρδους ενός δυνητικού επενδυτή.
Ο δείκτης αυτός είναι κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ (23,3%), ενώ το ποσοστό της χώρας είναι 14,2%.

2ον. Ένα δεύτερο μειονέκτημα είναι η δημόσια γραφειοκρατία.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να επιλύσουν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει.
Σε κάθε περίπτωση, η διευκόλυνση των δυνητικών επενδυτών είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων.

3ον. Ένας τρίτος παράγοντας είναι η πολιτική αστάθεια που επικράτησε και υπονόμευσε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει στοιχεία σχετικά με την πολιτική σταθερότητα.
Βαθμολογώντας την πολιτική σταθερότητα σε μια βασική διακύμανση μεταξύ 2,5 (πολιτική σταθερότητα) και -2,5 (πολιτική αστάθεια), το παρακάτω γράφημα αποδεικνύει την πολιτική αστάθεια της Ελλάδας.


Τα κεφάλαια που λείπουν...

Οι αποταμιεύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την οικονομική θεωρία της αύξησης των αποταμιεύσεων, αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο είναι μία από τις δύο μεταβλητές στο θεωρητικό μοντέλο του Robert Solow με βάση το οποίο εξετάζει την οικονομική πορεία της Ελλάδας η μελέτη του ινστιτούτου.
Ένας απλός τρόπος για να κατανοηθεί η σημασία της αποταμίευσης είναι να θεωρήσουμε ότι οι αποταμιεύσεις/καταθέσεις κάποιου είναι τα χρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να επενδύσει.
Ο ρόλος των τραπεζών είναι να καλύπτουν αυτό το χάσμα.
Το ακόλουθο γράφημα απεικονίζει τις εξοικονομήσεις στην Ελλάδα ετησίως.
Οι εγχώριες αποταμιεύσεις έχουν μειωθεί από το 2008 μέχρι σήμερα δραματικά, λόγω της κάλυψης των, καταναλωτικών, αναγκών των Ελλήνων, μετά την επίσης δραματική μείωση των μισθών και εισοδημάτων.
Η μείωση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης πόρων.



Η εργασία

Η τελευταία μεταβλητή που εξετάζεται είναι η εργασία.
Η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού μειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει υπολογίσει την ανεργία στο 19,9%.
Πρόκειται για αύξηση κατά 12,1 ποσοστιαίες μονάδες από το 2008.
Όμως, εκτός από την ποσότητα του εργατικού δυναμικού σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα.
Δυστυχώς, 400.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία οκτώ χρόνια για να εργαστούν στο εξωτερικό, η πλειοψηφία τους είναι όχι μόνο απόφοιτοι  πανεπιστημίων αλλά και κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου.
Αυτή η διαρροή εγκεφάλων έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη καθώς και στην παραγωγικότητα και την καινοτομία, τόσο σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη.
Την ελληνική παραγωγικότητα έχουν επίσης επηρεάσει η εκπαίδευση, η καινοτομία, όπου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία από το 2010 έως το 2017 μειώθηκαν κατά 0,9%, κατατάσσοντάς την σε ένα μέτριο επίπεδο καινοτομίας, ωστόσο, η διαρροή εγκεφάλων ήταν πιο έντονη και αυτό είναι ζωτικής σημασίας.
Το επόμενο γράφημα απεικονίζει την τάση του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό



Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.
Οι επενδύσεις δεν έχουν προχωρήσει και οι Έλληνες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο έχουν μεταναστεύσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω φαίνεται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει αλλαγές για να βελτιώσει το μετοχικό κεφάλαιο (μέσω επενδύσεων και αποταμιεύσεων) και να εργαστεί για να επιτύχει υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας και πραγματικής παραγωγής.
Και οι δύο είναι καίριοι παράγοντες για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης - και ως εκ τούτου για το ελληνικό βιοτικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης