Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν στο Ισλαμαμπάντ

tags :
Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν στο Ισλαμαμπάντ
Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν
Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Z. Halilzad στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Είναι η πρώτη γνωστή συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την έναρξη των συνομιλιών τους τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις πηγές, η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μια ώρα και δεν αποτελεί επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων.
"Οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είχαν συνάντηση με τον Halilzad... και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το Πακιστάν έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό, να τους πείσει πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε υψηλόβαθμος πακιστανός αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημόσια για το θέμα αυτό.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνάντηση, η οποία επιβεβαιώθηκε και από δεύτερη πηγή, δεν συμπεριέλαβε επίσημες διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά υπήρξε συνεργασία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον δεν προέβησαν σε σχόλιο, ούτε ανακοίνωσαν πού πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Halilzad πέρασε "αρκετές ημέρες" στο Ισλαμαμπάντ αυτή την εβδομάδα για διαβουλεύσεις με τις αρχές στο Πακιστάν.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι συναντήσεις του Χαλιλζάντ στο Ισλαμαμπάντ δεν συνεπάγονται μια επανέναρξη της αφγανικής ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ο Z. Mujahid, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη συνάντηση με τον Halilzad, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν παραμένει σήμερα για συναντήσεις στο Ισλαμαμπάντ.
"Αν οι Αμερικανοί θέλουν μια συνάντηση, είμαστε έτοιμοι να τους συναντήσουμε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Sahin, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, χαρακτηρίζοντας "σύμπτωση" την ταυτόχρονη παρουσία στην πακιστανική πρωτεύουσα των Halilzadκαι Baradar.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέκοψε τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν με στόχο να συνάψει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα αμερικανικά και σε άλλα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα την απόσπαση εγγυήσεων ασφαλείας από τους Ταλιμπάν, μετά τον θάνατο ενός αμερικανού στρατιώτη σε βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν ακόμη 11 άνθρωποι.
Η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν υπό τον Y. Baradar, έναν από τους ιδρυτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης, είχε συναντήσει νωρίτερα την Πέμπτη τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν M. Kouresi στο Ισλαμαμπάντ και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση για την επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.
Οι ΗΠΑ θεωρούν εδώ και καιρό καθοριστική τη συνεργασία του Πακιστάν στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.
Οι τελευταίες εξελίξεις σημειώνονται μετά τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού του Πακιστάν I. Kahn στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Τον Σεπτέμβριο, η Ουάσινγκτον και οι Ταλιμπάν είχαν δηλώσει, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ότι βρίσκονταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, παρά τις ανησυχίες ορισμένων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της αφγανικής κυβέρνησης πως μια αμερικανική αποχώρηση ίσως οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκρουση και σε επανεμφάνιση των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων.
Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Αφγανιστάν συνιστά μείζονα πρόκληση για το Πακιστάν, που ελπίζει ότι οι προσπάθειές του να οδηγήσει τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα ανταμειφθούν, καθώς το Ισλαμαμπάντ έρχεται εκ νέου αντιμέτωπο με το Νέο Δελχί για το Κασμίρ.
"Θα είναι πολύ τραγικό αν οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν σημειώσουν πρόοδο", είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός I. Kahn.

www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης