Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Βράβευση του ΣΔΟΕ Αττικής από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Βράβευση του ΣΔΟΕ Αττικής από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
Η συνεργασία των δύο Υπηρεσιών και της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ οδήγησε στην σύλληψη στην Ελλάδα και εν συνεχεία την έκδοση και την καταδίκη στις ΗΠΑ του 52χρονου Αμερικανού υπηκόου Ράμι Γκάνεμ
Βραβεύτηκε σήμερα, 4 Οκτωβρίου 2019, σε ειδική τελετή, από την Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations –HSI) των Η.Π.Α, το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών & Όπλων της Ε.Δ. Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «DARK FALCON», διά μέσου του Προϊσταμένου του Τμήματος κ. Λουκά Δανάμπαση,  παρουσία της Γενικής Γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών κας Αθηνάς Καλύβα.
Η κοινή έρευνα και συνεργασία των δύο Υπηρεσιών καθώς και της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ η οποία συμπεριελάμβανε φυσική και τεχνική επιτήρηση στόχων στην Ελλάδα και υπό κάλυψη (UNDERCOVER) δραστηριότητα είχε σαν αποτέλεσμα την σύλληψη στην Ελλάδα και εν συνεχεία την έκδοση και την καταδίκη στις ΗΠΑ σε ποινή 30ετούς κάθειρξης του 52χρονου Ράμι Γκάνεμ Αμερικανού υπηκόου με καταγωγή από την Ιορδανία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η υπό κάλυψη επιχείρηση για τη σύλληψή του ξεκίνησε το 2014.
Στέλεχος του HSI προσποιούμενος τον λαθρέμπορο όπλων ήρθε σε επικοινωνία με τον Γκάνεμ, που εκείνη την περίοδο ζούσε στο Κάιρο, και συμφώνησαν να συναντηθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2014.
Η συνάντησή πραγματοποιήθηκε, επιτηρήθηκε, βιντεοσκοπήθηκε και ηχογραφήθηκε από στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ και εκεί έγινε σαφές ότι ο Γκάνεμ και οι πελάτες του ήθελαν «όπλα κάτω από το τραπέζι».
Οι επόμενες συναντήσεις των δύο ανδρών έγιναν και πάλι στην Αθήνα το 2015.
Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διανυκτέρευσε ο Γκάνεμ, τοποθετήθηκαν κρυμμένα μικρόφωνα και κάμερες, ενώ σε διπλανό δωμάτιο οι πράκτορες των ΗΠΑ και τα στελέχη του  τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε παρακολουθούσαν και κατέγραφαν κάθε κίνηση και συζήτηση.
Μετά το κλείσιμο της «συμφωνίας» τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ φρόντισαν  να νοικιάσουν αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου θα κατέληγε το κοντέινερ με το παράνομο εμπόρευμα, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν φορτωμένο με εμφιαλωμένα νερά.
Όταν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί και η επιχείρηση είχε φτάσει στο τελικό στάδιο της οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ μετέβησαν στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά με τα απαραίτητα δικαστικά έγγραφα  όπου και ενημέρωσαν το Τελωνείο και με την συνεργασία του προχώρησε ο εκτελωνισμός του κοντέινερ χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.  
Την 8η Δεκεβρίου 2015 ο Γκάνεμ και ο μυστικός πράκτορας της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας πήγαν μαζί στην αποθήκη στον Ασπροπύργο και μόλις πλησίασαν στο κοντέινερ έγινε η επέμβαση για την σύλληψη του.
Ο Γκάνεμ, γνωστός πλέον στις ΗΠΑ ως «ο έμπορος του θανάτου», διαπραγματευόταν εκτός των άλλων και την αγορά μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών για λογαριασμό πελατών του στο Ιράν, που διατηρούσαν διασυνδέσεις με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης