Τελευταία Νέα
Πολιτική

State Department: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα - Σε υψηλό επίπεδο οι σχέσεις με ΗΠΑ

State Department: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα - Σε υψηλό επίπεδο οι σχέσεις με ΗΠΑ
«Μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ
Τις στενές και ισχυρές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή του Mike Pompeo στην Αθήνα.
Η ανακοίνωση ξεκινά με μία δήλωση του Pompeo από τις 17 Ιουλίου 2019, στην οποία τονίζει ότι: "Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή».
Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «ο ΥΠΕΞ Pompeo θα μεταβεί στην Αθήνα, από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου 2019, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Δένδια και του υπουργού Άμυνας Παναγιωτόπουλου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά για θέματα άμυνας και ασφάλειας, εμπόριο, επενδύσεις,  ενέργεια, έρευνα και επιχειρήσεις,  πολιτισμό και  τέχνες.
Ο ΥΠΕΞ θα μιλήσει στην Ελλάδα και για τη δυναμική ανάπτυξης της σχέσης των δύο χωρών.

Αυξάνει ταχύτητα η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας

• Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται σε ιστορικό σημείο.
Η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
• Στις 7 Οκτωβρίου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συγκαλέσουν τη δεύτερη επανάληψη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας.
Σε αυτόν τον διάλογο, οι ηγέτες των Η.Π.Α. θα συναντηθούν με τους Έλληνες ομολόγους τους για να συζητήσουν πώς μπορούμε να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας, ειδικά στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, καθώς και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.
• Οι Η.Π.Α. και η Ελλάδα συνεργάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο για την επέκταση της περιφερειακής συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω της ομαδοποίησης "3 + 1" με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο.

Ανάπτυξη διμερών οικονομικών σχέσεων

• Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν ισχυρή διμερή οικονομική σχέση.
Μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ανατολική Μεσόγειο.
• Η αξία των αμφίδρομων εμπορικών συναλλαγών και υπηρεσιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας έφθασε τα 2,8 δισ. δολάρια το 2018, δηλαδή αύξηση άνω των 490 εκατομμυρίων δολαρίων ή 21% από το 2017.
Οι εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 210 εκατομμύρια δολάρια (23%) από το 2016.
• Σύμφωνα με το πρόγραμμα SelectUSA του Υπουργείου Εμπορίου, οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018 ήταν 1,4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 16% από το 2017.
• Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνονται.
Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει κέντρο R&D 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη.
Η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει € 10-12 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναπτύξει τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις, για Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και ειδικές εφαρμογές για τη γεωργία.
• Τον Μάιο, η Ελλάδα ενώθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με περισσότερες από τριάντα χώρες για την ανάπτυξη των Προτάσεων της Πράγας, οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικτύων 5G με βάση τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου.
Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους συνεργάτες στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της.

Η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή

• Η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
• Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μας για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Άμυνας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη  Σούδα.
Το MDCA επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.
Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.
• Η ενεργειακή ασφάλεια είναι θεμελιώδης για την οικονομική ασφάλεια, την πολιτική ασφάλεια και την κυριαρχία.
Η Ελλάδα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μέσω του σύντομου προς ολοκλήρωση αγωγού ΤΑΡ.
Κατά το τελευταίο έτος, ο όγκος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα - συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αποστολών από τις Ηνωμένες Πολιτείες - έχει διπλασιαστεί και το LNG θα αντικαταστήσει σύντομα τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδας -Βουλγαρίας και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα προωθήσουν αυτή την τάση.

Οι στενές σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας

• Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν μια ισχυρή και αυξανόμενη σχέση που βασίζεται στον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, των προτύπων και των παραδόσεων του άλλου.
• Οι νέοι μας σπουδάζουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό και ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας.
 Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2016 - 2017, οι φοιτητές των ΗΠΑ που επέλεξαν την Ελλάδα για το πρόγραμμα σπουδών τους στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 21,1%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 17η θέση παγκοσμίως για σπουδές στο εξωτερικό για φοιτητές από τις ΗΠΑ.
Ομοίως, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 3,3% κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2017-18.
• Από το 1948, περισσότεροι από 5.500 Έλληνες και Αμερικανοί έχουν διασχίσει τον Ατλαντικό για να δραστηριοποιηθούν ως μελετητές, ερευνητές, φοιτητές και διδάσκοντες της Fulbright.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης