Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακριβότερος ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ το 2020 για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που φθάνει το 1,5 δισεκ ευρώ

Ακριβότερος ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ το 2020 για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που φθάνει το 1,5 δισεκ ευρώ
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της 4ης αξιολόγησης
Βαρύτερος θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν τον επόμενο χρόνο περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, βάζει πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θέμα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020, το οποίο σύμφωνα με τις Βρυξέλλες φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της 4ης αξιολόγησης, αποσπάσματα της οποίας έχει στη διάθεση του το bankingnews.gr, το κενό αυτό φαίνεται να έχει δημιουργηθεί τόσο από τις παροχές 1,271 δισ. ευρώ του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Μάιο (13η σύνταξη, μειώσεις ΦΠΑ σε προϊόντα, εστίαση και ενέργεια) όσο και από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Στην ίδια έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ακόμη ότι η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών οφείλεται και στην ακύρωση μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που είχαν ήδη νομοθετηθεί, όπως η μείωση στο αφορολόγητο ποσό και οι οποίες στη συνέχεια βγήκαν από τον «χάρτη» με τις μετα-προγραμματικές δεσμεύσεις.
Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται και για την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία εμφανίζεται ως η χειρότερη της Ευρώπης.
Υπό αυτό το πρίσμα οι δανειστές αξιώνουν μέτρα 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κενού, χωρίς όμως να τα προσδιορίζουν.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα προτείνοντας παρεμβάσεις για την τόνωση των κρατικών εσόδων που μεταξύ άλλων αφορούν: την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, την παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών τιμών περιοχών που βρίσκονταν εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα οι φορολογητέες αξίες να βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς και το Δημόσιο να χάνει σημαντικού ύψους έσοδα.
Τα δημοσιονομικά μέτρα θα περιληφθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα σταλεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξεταστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Διαδικασία την οποία θα ακολουθήσουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να αποκλείει τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, το ύψος των οποίων προσδιορίζεται στα 750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2020.
Η αποδέσμευση των κερδών αυτών θεωρείται σημείο-κλειδί για τις αγορές προκειμένου αυτές να αλλάξουν επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, κάτι το οποίο σχετίζεται απόλυτα με το κόστος δανεισμού και άρα με τη σύνθεση του προϋπολογισμού.
Οπως άλλωστε σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, θα πρέπει να προβλεφθούν τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει το κενό του 2020, ώστε η 4η μεταμνημονιακή έκθεση να αποκτήσει θετικό πρόσημο προκειμένου το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και την αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς.
Διαφορετικά, αυτή η πιθανότητα θα χαθεί για την Ελλάδα, η οποία εκτός από φίλους έχει και εχθρούς στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το Eurogroup θα δώσει την εντολή στο Euroworking Group να διερευνήσει όλα τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ενεργοποίηση της επενδυτικής ρήτρας και έτσι η κυβέρνηση θα έχει τον χρόνο να ετοιμάσει μια λίστα με επενδυτικές προτάσεις, κάτι που θα συμφωνηθεί πάντως τον επόμενο χρόνο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης