Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξή της

Fitch: Η εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξή της
Γερμανία και ΗΠΑ υπέστησαν τις σημαντικότερες μειώσεις στις εξαγωγές τους τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο ο αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία ήταν πολύ πιο έντονος, γιατί οι εξαγωγές αποτελούν μεγαλύτερο μερίδιο στο γερμανικό ΑΕΠ από ό, τι στις ΗΠΑ
Η μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές αποτελεί την αιτία που η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου και της μεταποίησης έχει βαρύνει πολύ περισσότερο την ανάπτυξή της από ό, τι σε άλλες οικονομίες της G7.
Η συμβολή της ακαθάριστης ζήτησης για εξαγωγές στην αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ μειώθηκε πολύ έντονα τα τελευταία δύο χρόνια αφήνοντας την γερμανική οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης.
Η Γερμανία και οι ΗΠΑ υπέστησαν τις σημαντικότερες μειώσεις στην ανάπτυξη των εξαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι συνολικές εξαγωγές σε αγαθά και υπηρεσίες στη Γερμανία αυξάνονταν με ετήσιο ρυθμό περίπου 7% στα τέλη του 2017, σε σύγκριση με σχεδόν 6% στις ΗΠΑ, αλλά από το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι εξαγωγές των ΗΠΑ υποχώρησαν σχεδόν στο 2%.
Η αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν μηδέν.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος της επιβράδυνσης των εξαγωγών στη γερμανική οικονομία ήταν πολύ πιο έντονος, δεδομένου ότι οι εξαγωγές αποτελούν μεγαλύτερο μερίδιο του ΑΕΠ από ό, τι στις ΗΠΑ.
Η Γερμανία είναι η πιο ανοικτή οικονομία μεταξύ των χωρών του G7 και οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της εθνικής παραγωγής, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι 14%.
Εξετάζοντας τη μεταβολή των όγκων εξαγωγών μεταξύ δύο περιόδων και την διάρθρωση από την εθνική παραγωγή, γίνεται φανερό ότι η συμβολή της ζήτησης για εξαγωγές στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε στο μηδέν στα μέσα του 2019 από 3,3 ποσοστιαίες μονάδες στα τέλη του 2017 στο μηδέν στα μέσα του 2019.
Στις ΗΠΑ, η συνεισφορά των εξαγωγών μειώθηκε κατά μόλις 0,9% την ίδια περίοδο.
 
Image

Η επιβράδυνση της ζήτησης και από πλευράς Κίνας επηρέασε σημαντικά την πορεία των γερμανικών εξαγωγών.
Η ζήτηση για γερμανικά προϊόντα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιουχικών αγαθών, των χημικών προϊόντων και των αυτοκινήτων, μειώθηκε ως επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν στην Κίνα και οι εισαγωγές μειώθηκαν.
Μακροπρόθεσμα, η επανεξισορρόπηση της Κίνας από την εγχώρια οικονομία από επενδύσεις θα σκιάσει περαιτέρω τις εξαγωγικές προοπτικές της Γερμανίας.
Η Γερμανία θα είναι επίσης πολύ ευάλωτη εάν ακολουθήσει ο Πρόεδρος Trump την απειλή και επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.
Η σημασία της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι εμφανής στα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία: τα αυτοκίνητα συνεισφέρουν περίπου το 5% στο ΑΕΠ, απασχολούν 820.000 θέσεις εργασίας στην εγχώρια αγορά και περίπου το 80% των αυτοκινήτων που παράγονται στη Γερμανία εξάγονται.
Όμως, γενικότερα, η έκθεση της Γερμανίας στην εξωτερική ζήτηση οφείλεται στο μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.
Αυτό αντανακλά ένα πλεόνασμα αποταμιεύσεων έναντι επενδύσεων σε κάθε έναν από τους τρεις τομείς της οικονομίας, τον οικιακό, τον εταιρικό και τον δημόσιο τομέα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης