Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bonus στους δήμους που θα δέχονται μετανάστες – Ανοίγει ξανά η Αμυγδαλέζα – Κρίσιμη η σύνοδος της ΕΕ (17/10)

Bonus στους δήμους που θα δέχονται μετανάστες – Ανοίγει ξανά η Αμυγδαλέζα – Κρίσιμη η σύνοδος της ΕΕ (17/10)
Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού
Σε διπλό αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, που βρίσκεται μπροστά στην πρώτη  «κρίση» της θητείας, καθώς έχει καταγραφεί αύξηση των προσφυγικών ροών κατά 200% τους τελευταίους πέντε μήνες.
Το Μαξίμου κινείται σε δύο άξονες: Πρώτον σε επίπεδο της ΕΕ, προκειμένου να στηριχθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
Δεύτερον στο εσωτερικό της χώρα
ς ώστε να επιτευχθεί  σε σύντομα χρόνο και πριν από την επιδείνωση του καιρού η αποσυμφόρηση των νησιών, γράφει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή της Κυριακής»  
Σε διπλωματικό επίπεδο ο πρωθυπουργός έχει κατορθώσει να εγγράψει το μεταναστευτικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, έχοντας διασφαλίσει κατά πληροφορίες ορισμένα κεκτημένα.
Στο κείμενο συμπερασμάτων αναμένεται να υπάρχει η δέσμευση για συνέχιση της εκταμίευσης χρημάτων προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη διασφαλιστεί για την Τουρκία ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για το 2020 με τα 600 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.  
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην επιβολή κυρώσεων στα κράτη - μέλη που δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Bouns στους δήμους που δέχονται μετανάστες

Παράλληλα προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η διαχείριση της εσωτερικής πτυχής του ζητήματος, αφού η κατάσταση στα νησιά χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική.
Στόχος είναι η μετακίνηση 4.000 - 5.000 μεταναστών άμεσα στην ενδοχώρα και η μεταφορά συνολικά 20.000 το επόμενο δίμηνο.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα υπάρξει διασπορά τους σε όλες τις περιφέρειες ενώ για τους δήμους στους οποίους θα εγκατασταθούν θα υπάρξουν συγκεκριμένα «ανταποδοτικά οφέλη», ώστε να αμβλυνθούν οι τοπικές αντιδράσεις.
Για τον λόγο αυτό στη διαχείριση του προβλήματος ενεπλάκη το υπουργείο Εσωτερικών.

Ανοίγει ξανά η Αμυγδαλέζα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά χώρους για τη δημιουργία δομών «κλειστού τύπου».
Παράλληλα, πάνω από 1.000 άτομα θα μεταφερθούν σε νέα κέντρα σε Δήμο Βόλβης και Σέρρες ενώ επεκτάθηκαν οι υποδομές σε Καβάλα και Βέροια.
Πρόκειται για μία στρατηγική που είχε ακολουθηθεί το 2012 με στόχο να σταλεί το μήνυμα - κυρίως εκτός Ελλάδας - ότι οπι αφιχθέντες που λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις για τη χορήγηση ασύλου δεν θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ελεύθεροι, γράφει το «Έθνος της Κυριακής».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επαναλειτουργία της πτέρυγας Γ ' της Αμυγδαλέζας, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 1.000 άτομα.
Επίσης νέα πτέρυγα κλειστού τύπου άνοιξε στο παλιό στρατόπεδο, όπου στεγάζεται το κέντρο της Κορίνθου για την κράτηση ακόμα 1.000 μεταναστών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης