Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oudea (SocGen): Ορισμένες πολιτικές της ΕΚΤ θέτουν εμπόδια στην τραπεζική ενοποίηση

Oudea (SocGen): Ορισμένες πολιτικές της ΕΚΤ θέτουν εμπόδια στην τραπεζική ενοποίηση
«Υπάρχει η ανάγκη να ορίσουμε τη διαφορά μεταξύ των τραπεζών που διαθέτουν ένα ισχυρό επιχειρησιακό μοντέλο και εκείνων που επιβιώνουν χάρη στην υποστήριξη της ΕΚΤ», δήλωσε ο Oudea
Τις εκκλήσεις προς την ΕΚΤ για την αγορά τραπεζικών ομολόγων απορρίπτει ο διευθύνων σύμβουλος της Société Générale, Fredreric Oudea, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «στηρίζει αποτυχημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» και αποτρέπει την τραπεζική ενοποίηση.
«Υπάρχει η ανάγκη να ορίσουμε τη διαφορά μεταξύ των τραπεζών που διαθέτουν ένα ισχυρό επιχειρησιακό μοντέλο και εκείνων που επιβιώνουν ακόμα χάρη στην υποστήριξη της ΕΚΤ», δήλωσε ο Oudea στους Financial Times.
Ο Oudea τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για «μια μέση και μικρή τράπεζα λιανικής που θα εξαφανιστεί σε δύο χρόνια».
«Εάν αγοράσετε τα ομόλογα μιας μικρής τράπεζας, η οποία θα πρέπει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της. . . μήπως αυτό είναι ένα εμπόδιο στο τέλος της ημέρας σε κάποια ενοποίηση;» διερωτήθηκε ο Oudea που ανέλαβε τα ηνία της Ένωσης Γαλλικών Τραπεζών.
Πάντως οι απόψεις του Oudea έρχονται σε σύγκρουση με εκείνες όπως του Jean Pierre Mustier, Διευθύνοντος Συμβούλου της ιταλικής UniCredit, που ζήτησε από την ΕΚΤ να αγοράσει άμεσα τραπεζικά ομόλογα, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησής τους.
Ο Oliver Bäte, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Ευρώπης, Allianz, έψεξε την ΕΚΤ λέγοντας πως προσανατολίζεται σε μία λογική,  οι άνθρωποι «να ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν».
Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50% το Σεπτέμβριο, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για το φαινόμενο της «ιαπωνικοποίησης» του τραπεζικού τομέα,  όπως γράφουν οι Financial Times.
Στελέχη ορισμένων τραπεζών της ΕΕ, όπως η Deutsche Bank, έχουν επιτεθεί στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που έχει  διατηρήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το μηδέν από τα μέσα του 2014.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης