Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί κατασχέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρίας τσιμέντων ΑΓΕΤ Ηρακλής

Γιατί κατασχέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρίας τσιμέντων ΑΓΕΤ Ηρακλής
Ποια εταιρεία και γιατί κίνησε τη διαδικασία - Πως  αντέδρασε η εταιρία
Στις δικαστικές αίθουσες έφτασε η διαμάχη της εταιρείας Cropettess Limited κυπριακών συμφερόντων με την εταιρεία «Τσιμέντων Ηρακλής.»
Πρόκειται για μια υπόθεση με πρωτόγνωρα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά αφού η εταιρεία κυπριακών συμφερόντων απαίτησε την επιστροφή προκαταβολής για την αγορά ακινήτου από την εταιρεία  Τσιμέντων Ηρακλής η οποία  όμως  το αρνήθηκε και  υποστηρίζει ότι δεν δικαιούται  να την επιστρέψει  τα χρήματα.
Η κόντρα ξεκίνησε όταν η εταιρεία «Ηρακλής» ήρθε σε συμφωνία Cropettess Limited για την πώληση ακινήτου αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε, η υποψήφια αγοράστρια εταιρεία διότι  το κτίριο δεν ικανοποιούσε τις προδιαγραφές που είχε θέσει καθώς ήταν κατώτερο των προσδοκιών της παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του πωλητή.   
Η κυπριακή εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και πέτυχε τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας Τσιμέντων Ηρακλής με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18 Ιουνίου 2019.
Η δικαστική απόφαση για κατάσχεση των τραπεζικών  λογαριασμών έφερε τα πάνω κάτω  στην εταιρεία Τσιμέντων Ηρακλής.
Οι δικηγόροι της εταιρείας  ζήτησαν την αναστολή της κατάσχεσης και σε διάστημα 3 ημερών και συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου κατέθεσαν  αίτηση  αναστολής  της κατάσχεσης  που συζητήθηκε στις 2 Οκτωβρίου.
Οι δικηγόροι της εταιρείας Ηρακλής κατάφεραν με ενδιάμεση  προσωρινή απόφαση  την άρση της κατάσχεσης  των λογαριασμών από τις 3 στις 4 τράπεζες  καθώς οι νομικοί σύμβουλοι της  4ης τράπεζας  ερμήνευσαν διαφορετικά την απόφαση της άρσης της κατάσχεσης διατηρώντας την αρχική απόφαση της κατάσχεσης. 
Στις 2 Οκτωβρίου ενώπιον του Πολυμελούς  Πρωτοδικείου Αθηνών  δύο αντίδικοι ήρθαν  εκ νέου αντιμέτωποι.
Οι δικηγόροι  της «Ηρακλής» ανέφεραν ως επιχείρημα ότι η  εκτέλεση κατάσχεσης  πρέπει να ακυρωθεί διότι δεν είχαν καμία έγγραφη ειδοποίηση  για την κατάσχεση.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου δεν έκανε δεκτό το προφορικό  αίτημα διότι η προθεσμία  των 8 ημερών για ενημέρωση δεν είχε εξαντληθεί  διότι  από τις 18 Ιουνίου ( ημέρα κατάσχεσης  των λογαριασμών μέχρι  τις 21 Ιουνίου  αίτηση  αναστολής)  υπήρχε χρόνος 5 ημερών για την  επίδοση της ενημερωτικής  επιστολής.
Η  δικαστική  εξέλιξη της υπόθεσης αναδεικνύει  τη χρονοβόρα εκδίκαση  καθώς το δικαίωμα κατάσχεσης  των λογαριασμών δεν αποτελεί και  δικαίωμα  είσπραξης  της  οικονομικής απαίτησης.
Η υπόθεση αναβλήθηκε  για το Νοέμβριο με την κυπριακή  εταιρεία να  απαιτεί  την επιστροφή του 1,5  εκατ.  ευρώ  που είχε  δώσει ως προκαταβολή  για την αγορά  του ακινήτου ενώ  στη  συνέχεια αποσύρθηκε από τη διαδικασία.
Τέλος  να σημειωθεί ότι η εταιρεία Τσιμέντα  Ηρακλής  ανήκει  στον  όμιλο Lafarge με τη διοίκηση να  επιλέγει  τη μη επιστροφή της  προκαταβολής   στην  κυπριακή  εταιρεία.
Στην περίπτωση που δικαιωθεί η ενάγουσα  εταιρεία το τίμημα θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ.  
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης