Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Τι διαβάζουμε στα αποτελέσματα των εισηγμένων και πως ξεκίνησε η συνεδρίαση

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Τι διαβάζουμε στα αποτελέσματα των εισηγμένων και πως ξεκίνησε η συνεδρίαση
ΑΓΟΡΑ: Ξεκίνησε με μικρή άνοδο η συνεδρίαση αλλά ο τζίρος είναι χαμηλός και δεν βλέπουμε διαθέσεις για υψηλότερα. Εκτός και αν αλλάξει κάτι στις ξένες αγορές. Οι διαθέσεις είναι μάλλον για κάτω. Βλέπουμε δηλαδή σε κάποιες μετοχές τους πωλητές έτοιμους να δώσουν χαμηλότερα.

Με 1,2 εκατ. ευρώ συναλλαγές μετά από 8 λεπτά συνεδρίασης δεν μπορείς να σχολιάσεις και πολλά, ούτε να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα για το τι θα γίνει. Υπάρχει στάση αναμονής.

Όλοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν που θα σταματήσει η υποχώρηση της αγοράς και που οι επενδυτές θα δουν ότι είναι ευκαιρία η αγορά μετοχών. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις αγορές του εξωτερικού πλέον.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Διαβάζοντας τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών και ειδικά όσων δημοσίευσαν στις τελευταίες μέρες της προθεσμίας, βγαίνουν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε ξανά πως είμαστε κάθετα αντίθετοι με τον τρόπο και το χρόνο που δημοσιεύονται τα αποτελέσματα.

Στο εξάμηνο αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι λίγες εταιρείες προσφέρουν ενημέρωση πέραν των βασικών και υποχρεωτικών. Παρατηρήσαμε πως κάποιες έχουν γεγονότα τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί στο χρόνο που προβλέπεται και τα διαβάζουμε από τα εξάμηνα. Δυστυχώς βέβαια αυτό δεν είναι κάτι καινούριο.

Ελάχιστες δίνουν εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης και ελάχιστες στις προβλέψεις που κάνουν για τη συνέχεια λένε κάτι σημαντικά. Συνήθως ακολουθούν την τακτική του «copy-paste». Παίρνουν την προηγούμενη λογιστική κατάσταση και αλλάζουν τα νούμερα. Άντε να προσθέσουν και μια-δυο παραγράφους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ΙΙ): Πολλές εισηγμένες βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τράπεζες και λίγες έχουν αναδιαρθρώσει το δανεισμό τους. Αυτή η διαδικασία κρατάει χρόνια. Εισηγμένες πουλάνε μονάδες, ή οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί ακίνητα που έχουν αφού δεν έχουν πληρωθεί τα δάνεια.

Πολλές διοικήσεις μιλάνε για την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά τους, λες και δεν τα χρηματοδότησε και με το παραπάνω τόσα χρόνια. Καμία δεν αναφέρει πως οι βασικοί μέτοχοι δε βάζουν το χέρι στην τσέπη να στηρίξουν την εταιρεία. Όλες περιμένουν από τις τράπεζες να μειώσουν επιτόκια, να κεφαλαιοποιήσουν, να τους εκδώσουν προνομιούχες μετοχές κ.α.

Όπως έχουμε ξαναγράψει τα αποτελέσματα εξαμήνου δεν μας ικανοποίησαν. Δεν μπορούμε να βρούμε φθηνές μετοχές, γι΄ αυτό και τηρούσαμε στάση αναμονής και θέλαμε καλύτερα σημεία εισόδου. Η εκτίμησή μας βέβαια είναι πως τα επόμενα αποτελέσματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη υποχώρηση, θα δημιουργήσει ευκαιρίες.

ΚΡΕΚΑ: Η διοίκηση της εταιρείας έλαβε την έγκριση των συνεργαζόμενων τραπεζών για τη μεταβίβαση του ακινήτου που λειτουργεί ως σφαγείο στα Ιωάννινα και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του με σκοπό τη μείωση των οφειλών της στην εφορία και τις τράπεζες.

Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Do Value για την οριστική αναδιάρθρωση των οφειλών της εταιρίας και της ρύθμισης του δανεισμού της με τις τράπεζες προκειμένου να εξαλείψει το θέμα του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης και του αποχαρακτηρισμού των δανείων ως ληξιπρόθεσμα.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, έχουν έρθει σε συμφωνία για το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των οφειλών και αναμένεται η οριστική συμφωνία και υπογραφή του, να λάβει χώρα έως της λήξης της κλειόμενης χρήσης.

DIONIC: Στις 28/5/2019 προχώρησε στη ρύθμιση οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα αξίας 3,84 εκατ. ευρώ. Εκπλειστηριάστηκε ακίνητο που βρίσκεται στον Δήμο Αχαρνών και επί της οδού Αριστοτέλους 95 του Δήμου Αχαρνών Αττικής υπέρ της Eurobank, που είχε προσημείωση επί αυτού για την εξασφάλιση δανειακών υποχρεώσεων.

Το εν λόγω ακίνητο εκπλειστηριάστηκε έναντι τελικής αξίας 932.144 ευρώ, και αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του. Η Εταιρία δεν κατάφερε να πληρώσει τους οφειλόμενους τόκους σε δάνειο αξίας 3,5εκατ. ευρώ, και συνεπώς αυτό κατέστη ληξιπρόθεσμο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί την 30/6/2019 στις «Βραχυπρόθεσμες Δανειακές Υποχρεώσεις». Είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Διοίκησης του Ομίλου με τα συνεργαζόμενα Τραπεζικά Ιδρύματα για την αναδιάρθρωση των δανείων της μητρικής εταιρίας και της θυγατρικής Atcom.

Αναφέρεται όμως πως οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό και εφόσον δεν υπάρξουν ουσιώδεις εξελίξεις υπέρ του Ομίλου και της Εταιρείας μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το σοβαρό ενδεχόμενο της μη εξεύρεσης κεφαλαίου κίνησης.

ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Τα μεγέθη είναι βελτιωμένα με τις πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο να αυξάνονται 14% και στα 11,4 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 1,84 εκατ. ευρώ από 1,28 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα κατά 52% αλλά αυτό οφείλεται στους φόρους.
Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν στις 790 χιλ. ευρώ από 19 χιλ. ευρώ και τα καθαρά στις 819 χιλ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός μαζί με τις μισθώσεις είναι στα 19,1 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια στα 4,3 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι υψηλότερη από την καθαρή θέση αλλά ήδη το P/Ε είναι μονοψήφιο. Η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση του δανεισμού, αλλά χρειάζεται καλύτερες ταμειακές ροές προκειμένου να μειώσει τις συνολικές υποχρεώσεις και συνέχιση των ανοδικών τάσεων των πωλήσεων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης