Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκδίδει 10ετές ομόλογο (re-opening) 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,50% στις 8 Οκτωβρίου η Ελλάδα - Επιβεβαίωση ΒΝ

tags :
Εκδίδει 10ετές ομόλογο (re-opening) 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,50% στις 8 Οκτωβρίου η Ελλάδα - Επιβεβαίωση ΒΝ
Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις το επιτόκιο στο 10ετές αναμένεται στο 1,50% με 1,55% που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα στην ιστορία της
Στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς, με λήξη τον Μάρτιο του 2029 θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στις 8 Οκτωβρίου 2019 με στόχο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews.gr.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στη ζώνη του 1,50%.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για το reopening του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο, ο ΟΔΔΗΧ έχει δώσει εντολή στις BNP Paribas, Citigroup, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να προχωρήσουν ως ανάδοχοι της έκδοσης.
Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έξοδος στις αγορές είναι επί της ουσίας re-opening του 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019, και είναι λήξης 12 Μαρτίου 2029, ενώ ο στόχος είναι να μειωθεί το μεσοσταθμικό κόστος του ομολόγου.
Τον Μάρτιο ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,9%.
Τότε οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 11,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσφορών ύψους 800 εκατ. ευρώ από τους κύριους ανάδοχους, τις BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.

Η ανακοίνωση:

The Hellenic Republic, rated B1 /B+ / BB-/ BB (stb/pos/stb/stb), has mandated BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs International Bank, HSBC and J.P. Morgan as Joint Lead Managers for a re-opening of the existing March 2029 bonds (ISIN GR0124035693) RegS Cat1, 144A eligible, CACs to be issued in dematerialised registered form.
The (syndicated) transaction will be launched in the near future, subject to market conditions. ICMA/FCA stabilisation rules and regulations apply.
The manufacturer target markets (MiFID II product governance) as assessed by the Joint Lead Managers are eligible counterparties, retail and professional (all distribution channels).
This announcement does not constitute or form a part of any offer or solicitation to purchase or subscribe for securities in the United States or any jurisdiction in which such offer or solicitation or sale would be unlawful. Securities may not be offered or sold within the United State absent registration or an exemption from registration under the U.S. Securities Act of 1933, as amended, and the rules and regulations thereunder.
Any offering of securities to be made outside the United States will be made by means of a Preliminary Offering Circular, and once available, a Final Offering Circular (each of which will be made available on https://www.helex.gr/), which will contain detailed information about the securities being offered.
The Hellenic Republic does not intend to register any securities in the United States, and no public offering of securities will be made in the United States or in any other jurisdiction where such an offering is restricted or prohibited.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στην έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς λήξης 2029 με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ ή 15ετούς ομολόγου 2 δισεκ. λήξης 2034 προχωράει το ελληνικό δημόσιο.
Η νέα έκδοση έχει προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου 2019 σύμφωνα με πληροφορίες.
Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις να εκδοθεί 10ετές που είναι ομόλογο αναφοράς ή 15ετές ώστε να ξεπεραστεί το όριο του 2032 που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τι σηματοδοτεί η έκδοση 10ετούς ομολόγου;

Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις το επιτόκιο στο 10ετές αναμένεται στο 1,50% με 1,55% που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα στην ιστορία της.
Να σημειωθεί ότι στις 5 Μαρτίου 2019 η Ελλάδα είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,90% και τώρα το νέο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 1,50% με 1,55%.
Η εντυπωσιακή μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 10ετές ομόλογο αναφοράς αποδίδεται σχεδόν σε καθολικό βαθμό στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, στην ποσοτική χαλάρωση και στα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της ακραίας χειραγώγησης των τιμών από την ΕΚΤ η Κύπρος έχει επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα στο 0,48%, η Πορτογαλία στο 0,13% και η Ελλάδα έφθασε στο 1,33%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ελληνικό δημόσιο σχεδίαζε να συνδυάσει την έκδοση του 10ετούς ομολόγου με σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων buyback του PSI+ περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο όπως έχει αναλύσει το bankingnews είχε ανακύψει πρόβλημα καθώς οι κρούσεις που υπήρξαν κυρίως σε αμερικανούς επενδυτές – και ασφαλιστικά ταμεία – δεν βρήκαν δελεαστική την οικονομική πρόταση.
Το ελληνικό δημόσιο ζητάει ουσιαστικά να επαναγοράσει τα ομόλογα με discount κάτι που προφανώς δεν θεωρούν δελεαστικό τα αμερικανικά funds.
Να σημειωθεί ότι ειδικά οι ασφαλιστικές εταιρίες μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν ως μηχανισμό αντιστάθμισης τα ελληνικά ομόλογα (PSI+) τα οποία σημειωτέον έχουν ακολουθήσει το ράλι στις τιμές των υπολοίπων ελληνικών ομολόγων.
Οι πρώτες διερευνητικές επαφές δεν απέδωσαν, οπότε ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η επαναγορά buyback των ομολόγων είναι να αλλάξει εκ νέου η οικονομική πρόταση ώστε να είναι πιο ελκυστική για τους αμερικανούς επενδυτές.

Ποια είναι η σημασία υπέρβασης του ορίου του 2032 για το ελληνικό χρέος με έκδοση 15ετούς ομολόγου;

Υπάρχουν σκέψεις για έκδοση 15ετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο 1,95% στις 8 Οκτωβρίου 2019.
Ποια η σημασία της έκδοσης 15ετούς ομολόγου;
Έως σήμερα το ελληνικό κράτος βγαίνει στις αγορές με μια ιδιαιτερότητα, όλες οι εκδόσεις ομολόγων έχουν ημερομηνία λήξεως πριν το 2032.
Το 2032 λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και με βάση τόσο το ΔΝΤ όσο και τον ESM το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2032.
Μέχρι πρότινος ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν ρίσκαρε να εκδώσει ομόλογο πέραν του 2032 υπό τον φόβο της κάλυψης, της κερδοσκοπίας και της σύνδεσης της έκδοσης με την βιωσιμότητα του χρέους.
Επειδή όμως οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά π.χ. το 25ετές ομόλογο έχει επιτόκιο 2,26% πολύ καλύτερο επιτόκιο από την τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα στο 3,90%...υπάρχουν σκέψεις για έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Η σημασία της υπέρβασης του ορίου του έτους 2032

Γιατί έχει σημασία η έκδοση ομολόγου με ημερομηνία λήξεως πέραν του 2032;
Οι λόγοι είναι πολλοί.
Εάν οι επενδυτές στηρίξουν την έκδοση – σενάριο βέβαιο – τότε οι ίδιες οι αγορές θα αποδείξουν ότι αρχίζουν να θεωρούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο και πέραν του 2032.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα το μετρήσουν θετικά θα είναι credit positive για την ελληνική οικονομία ότι οι επενδυτές δανείζουν το ελληνικό κράτος και πέραν του ορίου του 2032.
Υπενθυμίζεται ότι το 2032 λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Οι εκθέσεις βιωσιμότητας DSA τόσο του ΔΝΤ όσο και του ESM θα αρχίζουν να επιμηκύνουν τον χρόνο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα θα αρχίζει σταδιακά να επιμηκύνει τις εκδόσεις και μετά την 15ετία θα μπορούσε να εκδοθεί 20ετία κ.α.

Με βάση την δομή του χρέους των 356,5 δισεκ. ευρώ

-Τα έντοκα γραμμάτια είναι 15,2 δισεκ.
-Τα ομόλογα εκτός PSI+ 514 εκατ ευρώ
-Τα ομόλογα ANFA ομόλογα που διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες 2,7 δισ
-Τα ομόλογα σε κυκλοφορία 45,8 δισεκ.
-Τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ 8,25 δισεκ.
-Δάνεια της ΤτΕ 1,9 δισεκ.
-Δάνεια Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 7,6 δισεκ.
- Δάνεια EFSF 130,9 δισεκ. ευρώ
-Δάνεια ESM 59,87 δισεκ.
-Διμερή δάνεια GLF από ευρωπαϊκές χώρες 52,9 δισεκ.
-Δάνεια ΔΝΤ 8,46 δισεκ. (-2,7 δισ) =5,76 δισ
-Συμφωνίες επαναγοράς repos 21,9 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης