Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Δύσκολη η έκδοση ευρωομολόγου – Οι 4 μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ευρωζώνη

Goldman Sachs: Δύσκολη η έκδοση ευρωομολόγου – Οι 4 μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ευρωζώνη
Η δημιουργία ενός προϋπολογισμού αποκλειστικά για την ευρωζώνη θα αποτελέσει θετικό βήμα
Την ύπαρξη τεσσάρων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα μπορέσουν να θωρακίσουν την ευρωζώνη από ένα ενδεχόμενο νέο σοκ, αναλύει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, υπό τον τίτλο «European Economic Analyst: Four EMU reforms to watch».
Σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό όμιλο αυτές οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις είναι:

α. Πλαίσιο προστασίας καταθέσεων,
β. Δημιουργία ενός μηχανισμού σταθεροποίησης για σοκ από τα μακροοικονομικά δεδομένα,
γ. Δημιουργία ενός «ασφαλούς» asset (όπως π.χ. το ευρωομόλογο) και
δ. Πανευρωπαϊκό δίχτυ ασφάλισης της ανεργίας

Όπως τονίζει στην έκθεσή της η Goldman Sachs υπάρχουν πολλά πολιτικά εμπόδια προκειμένου οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις να προωθηθούν με γρήγορους ρυθμούς, καθώς είναι πολλές οι χώρες που δεν θέλουν να υπάρξει «αμοιβαιοποίηση» των κινδύνων, καθώς φοβούνται ότι τελικώς οι πλούσιες χώρες θα αναγκάζονται συνεχώς να σώζουν τις λιτότερο πλούσιες.
Όμως δεν είναι λίγοι οι κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες που τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία πιο συντονισμένη προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μπορεί η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευχέρεια τυχόν νέα ασύμμετρα σοκ.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs θεωρούν ότι εντός των επόμενων τεσσάρων ετών –με δεδομένες και τις αλλαγές προσώπων στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς- εκ των παραπάνω μεταρρυθμίσεων αυτή που θα προωθηθεί είναι το κοινό πλαίσιο προστασίας καταθέσεων και πιθανώς η δημιουργία ενός (υβριδικού) προϋπολογισμού της ευρωζώνης.
Εάν προχωρήσει αυτό το βήμα, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το επόμενο να είναι και η έκδοση ευρωομολόγου, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί τίποτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης