Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

FT: Ο Trump κινδυνεύει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη Συρία

FT: Ο Trump κινδυνεύει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη Συρία
Financial Times: Ο Donald Trump παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο εγκρίνοντας την τουρκική εισβολή στη Συρία
Την απόφαση Trump να δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για να εισβάλει στη Συρία, καθώς και την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, σχολιάζουν επικριτικά οι Financial Times.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανικός στρατός επιδοκίμαζε την πρόοδο που σημειώθηκε στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να εξαλείψει τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των κουρδικών αγωνιστών κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της Συρίας.
Την Κυριακή, ο Donald Trump διαφοροποίησε την πολιτική της κυβέρνησής του. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε απότομα στην Τουρκία το πράσινο φως για να ξεκινήσει μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, της κυριαρχούμενης από κουρδικής ομάδας, που οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν οπλίσει, εκπαιδεύονται και αγωνίζονται μαζί στην μάχη εναντίον του ISIS.
 Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με την επιχείρηση «σύντομα» και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα «δεν θα βρίσκονται πλέον «εκεί».
Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο κ. Trump εγκαταλείπει απερίσκεπτα τον κύριο συριακό σύμμαχο των ΗΠΑ στον αγώνα του ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Για να χειροτερέψει τα ζητήματα, το SDF (Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις) διαλύει τις άμυνές του κοντά στα σύνορα ως μέρος του μηχανισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ανησυχιών ασφάλειας της Τουρκίας.
Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί η σύγκρουση που φαντάζει πλέον πιο πιθανή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι οι Κούρδοι μαχητές έχουν πολεμήσει την Τουρκία εδώ και δεκαετίες καθώς και ότι «ο πόλεμος κατά του ISIS έχει κερδηθεί».
Είναι πράγματι σωστό ότι η σύγκρουση μεταξύ των αυτονομιστών και της Τουρκίας είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών. Η Άγκυρα βλέπει τους Συριακούς Κουρδικούς μαχητές ως επέκταση του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK),
Αλλά η εκκαθάριση της πορείας για την Τουρκία να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη Συρία δεν θα φέρει τη σύγκρουση πιο κοντά στην επίλυσή της, παρά θα επιτύχει το αντίθετο.
Η πρόταση του κ. Trump ότι η μάχη κατά του ISIS έχει κερδηθεί τουλάχιστον λανθασμένη. Ο ίδιος ο στρατός του προέδρου προειδοποιεί επανειλημμένα ότι ενώ η ομάδα των τζιχαντιστών έχει χάσει τον έλεγχο των περιοχών της επικράτειας που κατέλαβε στο Ιράκ και τη Συρία παραμένει μια θανατηφόρα απειλή και θα εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε αστάθεια για να το αποδείξει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει ασυνάρτητες αποφάσεις στη Μέση Ανατολή. Η απόφαση μάλλον έχει αιφνιδιάσει τους συμμάχους του Πενταγώνου και της Ουάσινγκτον.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Άγκυρα θα είναι υπεύθυνη για τις χιλιάδες συλληφθέντες μαχητές της Isis στην περιοχή. Δεν είναι όμως σαφές πώς θα το κάνει η Τουρκία αυτό.
Είναι Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις που κρατά τους τζιχανιστέςς, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αλλοδαπών μαχητών. Εάν οι Κούρδικές δυνάμεις υποστούν επίθεση, όλο το εγχείρημα τίθεται σε κίνδυνο.
Ο Τούρκος πρόεδροςEdogan - ο οποίος θέλει μια «ασφαλή ζώνη» 30 χιλιομέτρων που είναι εγκατεστημένη στη βορειοανατολική Συρία, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός γιατί θα απελευθερώσει περισσότερο το χάος στην πόρτα του.
Η Τουρκία ήδη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές. Μια επίθεση είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερους ανθρώπους να φεύγουν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας .
Την τελευταία φορά ο κ. Trump αποφάσισε να εγκαταλείψει την περιοχή ο Jim Mattis, ο υπουργός άμυνας του, και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό κατά του ISIS, Brett McGurk, παραιτήθηκαν. Η ανησυχία τότε -όπως τώρα- ήταν ότι θα έθετε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τους συμμάχους των ΗΠΑ, θα ενθαρρύνει το Ι.Κ. και θα έδινε μια συμβολική νίκη στο Ιράν και τη Ρωσία, οι οποίες στηρίζουν το καθεστώς Assad της Συρίας.
Στο τέλος, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να διατηρήσει περίπου 1.000 στρατεύματα στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας. Αναζήτησε επίσης τρόπους για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας με κοινές συνοριακές περιπολίες, ενώ οι αμερικανοί στρατιώτες συνέχισαν να συνεργάζονται με την SDF. Αυτή ήταν η σωστή απόφαση. Ο κ. Trump θα πρέπει να εμμείνει σε αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης