Οικονομία

Από παρίας… στο κλαμπ των αρνητικών επιτοκίων, η Ελλάδα - Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών

Από παρίας… στο κλαμπ των αρνητικών επιτοκίων, η Ελλάδα - Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο
Πολλών ερμηνειών επιδέχεται το γεγονός ότι για τη πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο.
Η απόδοση του εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας διαμορφώθηκε στο -0,02%, καθώς υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,018 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.
«Η Ελλάδα, που κάποτε ήταν ο παρίας της αγοράς ομολόγων στην "καρδιά" της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, μόλις ολοκλήρωσε ένα ταξίδι μεταμόρφωσης μπαίνοντας στο κλαμπ των αρνητικών αποδόσεων» σχολιάζει το Bloomberg σχετικά με τη δημοπρασία.
Ο Jon Day από την Newton Investment Management είπε ότι η εξέλιξη ήταν «ακόμα ένα σύμπτωμα» του «διεθνούς κυνηγιού για αποδόσεις, κυρίως στην αγορά ομολόγων σε ευρώ» επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα μικρής διάρκειας ήταν από τα λίγα που παρουσίαζαν θετική απόδοση.
«Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η χώρα παραμένει ευάλωτη σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση.
Οι τρέχουσες αποδόσεις στα ομόλογα τους δεν αντικατοπτρίζουν αυτό τον κίνδυνο» υποστηρίζει ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Peter Chatwell από την Mizuho International Plc υποστηρίζει ότι «το αρνητικό επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων είναι ακόμα μία ένδειξη της θετικής επίδρασης των αρνητικών επιτοκίων και του QE.
Οι παρενέργειες για τις τράπεζες και τους επενδυτές είναι μεγάλες αλλά για τις οικονομίες υπάρχουν σημαντικά οφέλη».
Τέλος, ο Peter Schaffrik από την RBC Capital Markets αναφερόμενος στη σημερινή δημοπρασία εντόκων σχολιάζει «αυτό είναι μια συνάρτηση των πολύ χαμηλών επιτοκίων και του QE, που ενισχύει τη διάθεση των επενδυτών για κίνδυνο».
Σημειώνεται ότι χάρη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ και της απογοήτευσης για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, περίπου τα 2/3 των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις. Μεταξύ αυτών είναι και τα γερμανικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης