Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Διαφωνίες για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης - Scholz: Είμαστε κοντά σε συμφωνία - Επαφές Σταϊκούρα για το δημοσιονομικό κενό

tags :
Eurogroup: Διαφωνίες για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης - Scholz: Είμαστε κοντά σε συμφωνία -  Επαφές Σταϊκούρα για το δημοσιονομικό κενό
Oι χώρες του βορρά δεν θέλουν ο προϋπολογισμός να ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επταετίας 2021-2027, ενώ η Γαλλία και οι χώρες του νότου ζητούν περισσότερα
Ο καθορισμός των πόρων του νέου δημοσιονομικού μέσου της ευρωζώνης, που θα χρηματοδοτεί μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στα κράτη-μέλη, είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup στο Λουξεμβούργο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 16:00 ώρα Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας για ενιαίο προϋπολογισμό. 
«Επιχειρούμε να καταλήξουμε σε συναίνεση», δήλωσε ο Scholz, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Δεν φτάσαμε ποτέ τόσο κοντά σε μια συμφωνία όσο σήμερα.
Αλλά ποτέ δεν είσαι βέβαιος μέχρι να εφαρμοστεί», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό μέσο της ευρωζώνης, παρότι υπάρχει πολιτική συμφωνία επί της αρχής και μάλιστα σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών, απομένουν ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν σήμερα.
Πρόκειται για το ακριβές ποσό των χρηματοδοτήσεων και το αν η πηγή προέλευσης των χρημάτων θα είναι μόνο ο κοινοτικός προϋπολογισμός ή θα υπάρξει και κάποιος άλλος πρόσθετος ευρωπαϊκός πόρος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Σχετικά με το ύψος του ποσού οι χώρες του βορρά δεν θέλουν να ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επταετίας 2021-2027, ενώ η Γαλλία και οι χώρες του νότου ζητούν περισσότερα.
Το χρηματοδοτικό μέσο θα στηρίζει επενδύσεις στα κράτη μέλη υπό μορφή επιχορηγήσεων, αλλά με την προϋπόθεση ότι το ενδιαφερόμενο κράτος τηρεί όλες τους υποχρεώσεις σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση.

Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός που θα σταλεί 15/10 στις Βρυξέλλες - Στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup σήμερα 9/10 o Σταϊκούρας

Νέο φορολογικό χαλί στρώνει η κυβέρνηση σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις ενώ δεν έχει ακόμη κλείσει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020.
Ορθάνοιχτος είναι επίσης και ο λογαριασμός με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Το δημοσιονομικό κενό που εξακολουθεί να χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους δανειστές θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών στο περιθώριο του σημερινού (9/10) Eurogroup.
Ο Ελληνας υπουργός βρίσκεται στο Λουξεμβούργο έχοντας στις αποσκευές του το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού με τις ελαφρύνσεις τού 1,2 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα 1,231 δισ. ευρώ που εξουδετερώνουν αυτό το κόστος.
Το προσχέδιο θα σταλεί την επόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να περάσει από την διαδικασία εξέτασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και θα πρέπει να «ευθυγραμμιστεί» με τις υποδείξεις των θεσμών για εξάλειψη του δημοσιονομικού κενού από τα θεμέλια του νέου προϋπολογισμού.
Μοναδική διέξοδος για την κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει τις συμπληγάδες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είναι να ξαναγράψει το βασικό σενάριο με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού, ώστε να χωρέσουν όλες οι φορολογικές εξαγγελίες.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ1 άνοιξε «παράθυρο» για νέα θετικά μέτρα, τόσο φέτος όσο και το 2020, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.
Μεταξύ αυτών που μελετά η κυβέρνηση είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και η αύξηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Στο τραπέζι υπάρχει σενάριο για μια νέα προοδευτική κλίμακα φορολόγησης για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων αλλά και τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Από το κάδρο βγήκε εντελώς η προοπτική καταβολής μιας νέας «13ης σύνταξης» στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο και μπήκε η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
«Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Οπως είπε, τα κριτήρια χορήγησης θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε τα σχέδια για τη νέα πάγια ρύθμιση χρεών ώς 48 δόσεις, η οποία θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν από τη νέα χρονιά. Για τις 120 δόσεις ανέφερε ότι μπήκαν στη ρύθμιση χρέη 7,1 δισ. ευρώ (5,1 δισ. ευρώ κεφάλαιο και 2 δισ. ευρώ προσαυξήσεις).
Σχετικά με τις συντάξεις ο κ. Σταικούρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα τις σεβαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Το πρόγραμμα του Χρ. Σταϊκούρα στο Λουξεμβούργο - Διμερείς επαφές

Για το Λουξεμβούργο αναχωρεί ο  Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, στις 9 και 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Επιπρόσθετα, αύριο Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul, τον
Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis και τον Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Pascal Donohoe, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.
Στις 15.00, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Dr. Werner Hoyer.
Ακολούθως, στις 16.00, ο κ. Σταϊκούρας θα επισκεφθεί τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπου θα έχει συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή κ.
Klaus Regling.
Θα υπάρξουν και αρκετές διμερείς συναντήσεις με θέματα κοινού ενδιαφέροντος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης