Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MSCI: Τα δύο βασικότερα σενάρια για το Brexit – Οι επιπτώσεις για μετοχές και οικονομία

tags :
MSCI: Τα δύο βασικότερα σενάρια για το Brexit – Οι επιπτώσεις για μετοχές και οικονομία
Ένα no deal Brexit θα πλήξει σημαντικά τόσο τη στερλίνα όσο και το ευρώ
Τα δύο σενάρια του πολύπαθου Brexit εξετάζουν οι αναλυτές της MSCI, καταγράφοντας παράλληλα τις επιπτώσεις σε αγορές και οικονομίες τόσο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία όσο και στην αντίθετη.
Στην ανάλυσή τους, τονίζουν ότι το Brexit έχει ταράξει τις αγορές, ενώ όταν τον Ιούνιο του 2016 οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του, αμέσως η στερλίνα υποχώρησε κατά 8% έναντι του δολαρίου.
Από τότε μέχρι και σήμερα το Brexit έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό θρίλερ, με τη βρετανική κυβέρνηση να θεωρεί ότι είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία.
Η λίρα είναι σήμερα 17% φθηνότερη από ό, τι πριν από το δημοψήφισμα, ενώ οι αγορές σε τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ είχαν αρκετές αναταράξεις και εξαιτίας του Brexit.
Το stress test στο οποίο υποβλήθηκαν οι αγορές από τη MSCI φαίνεται ότι σε περίπτωση ενός no deal Brexit το πλήγμα θα είναι σημαντικό, ενώ φυσικά σε αντίθετη θα υπάρξει ανάκαμψη.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο αντίκτυπος στην αγορά μετοχών της Βρετανίας μπορεί να κυμανθεί από -15% έως + 10%, ενώ η λίρα μπορεί να χάσει 10% ή να κερδίσει 8% σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ.
Image
Για το πρώτο σενάριο, η ανάλυση βασίστηκε στα στοιχεία που έχει καταγράψει το ΔΝΤ.
Η μελέτη αναγνωρίζει ότι ο αντίκτυπος της Brexit έχει, ήδη, έως ένα βαθμό «καταγραφεί», αλλά ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα σε περίπτωση ενός no deal Brexit.
Στο σοβαρότερο σενάριο του ΔΝΤ, η οικονομία διαταράσσεται από την αύξηση των εμπορικών φραγμών, των δασμολογικών και μη δασμολογικών διαταραχών, από τη διατάραξη των συνόρων και από τις αυστηρότερες πολιτικές μετανάστευσης, με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.
Image
Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη θα καταστούν αυστηρότερες με αυτό το σενάριο, καθώς τα spreads των κρατικών ομολόγων και των εταιρικών ομολόγων αυξάνονται, ενώ μειώνεται η εμπιστοσύνη.
 Εν ολίγοις, οι αγορές μετοχών θα υποχωρήσουν, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Οι κρατικές αποδόσεις θα μειωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, ενώ τα εταιρικά spreads θα διευρυνθούν.
Τόσο η λίρα όσο και το ευρώ θα υποχωρήσουν σε σχέση με το δολάριο
Παραμένει πιθανό δυνατό το Ηνωμένο Βασίλειο να συναντήσει μια συμφωνία με την ΕΕ.
Image
Σε μια τέτοια περίπτωση, το σενάριό μας προβλέπει μια (μερική) αντιστροφή των τιμών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια: οι αγορές μετοχών θα μπορούσαν να ανακάμψουν, με τις ΗΠΑ να υπεραποδίδουν σε σύγκριση με την Ευρώπη.
Η λίρα και το ευρώ θα μπορούσαν να ενισχυθούν έναντι του δολαρίου. και τα εταιρικά spreads θα μπορούσαν να υποχωρήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης