Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μεγαλύτερη προστασία στην πρώτη κατοικία ζητούν διαχειριστές κόκκινων δανείων

tags :
Μεγαλύτερη προστασία στην πρώτη κατοικία ζητούν διαχειριστές κόκκινων δανείων
Η εκτίμηση ότι οι  πλειστηριασμοί  θα φέρουν  κοινωνική έκρηξη και πτώση   των τιμών των ακινήτων
Μεγαλύτερο δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία ζητούν οι διαχειριστές «κόκκινων» δανείων ενώ τα Funds θέλουν πιο σφιχτό πλαίσιο προστασίας.
Επικεφαλής  μεγάλης εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, όσο κι αν ακούγεται  περίεργο, επιθυμώντας να κρατήσει την ανωνυμία του ανέφερε στο BN ότι  το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να ενισχυθεί με την προοπτική να διευρυνθεί η βάση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Στην  γραμμή αυτή εντάσσονται και ορισμένα στελέχη  Funds τα οποία θεωρούν  ότι η προστασία θα συμβάλει στην άνοδο των τιμών των ακινήτων ενώ οι πλειστηριασμοί θα   συμπιέζουν τις τιμές λόγο της υπερ προσφοράς ακινήτων.  
Ανάμεσα στα κριτήρια που θεωρεί ότι πρέπει  να αλλάξουν είναι και το υπόλοιπο οφειλής το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 130.000 ευρώ. 
Εκτιμά ότι πρέπει  να ανέβει στις 200.000 ευρώ για να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει φέρει το θέμα προς συζήτηση με τους θεσμούς, οι οποίοι όμως απέφυγαν να πάρουν θέση.
Άφησαν να εννοηθεί ότι «τρέχει»  πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019 και θα ήταν σκόπιμο να περιμένουμε τη συμμετοχή των δανειοληπτών.
Το κυβερνητικό σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει η περίμετρος της προστασίας από τα 11 δις. ευρώ που είναι σήμερα να ανέλθει στα 20 δις. ευρώ.
Πρόκειται για μία από τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου που στην περίπτωση  που  εγκριθεί από τους Θεσμούς θα ενταχθούν χιλιάδες δανειολήπτες που σήμερα δεν μπορούν να  εισέλθουν στο πρόγραμμα προστασίας το οποίο να σημειωθεί ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Η αγωνία της κυβέρνησης και των διαχειριστών των «κόκκινων»  δανείων είναι να μειωθεί η ένταση  που θα προκληθεί από το κύμα πλειστηριασμών που θα εκδηλωθεί από το 2020.  
Στελέχη Funds κάνουν λόγο για ένα τσουνάμι πλειστηριασμών που θα εκδηλωθεί τους επόμενους 24 μήνες το οποίο δεν αποκλείουν να  προκαλέσει  κοινωνική έκρηξη  όπως συνέβη στην Ισπανία και σε άλλες χώρες που βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης.  
Αξίζει να αναφερθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από τις αρχές Ιουλίου αντικατέστησε την προστασία της πρώτης κατοικίας που προσέφερε ο Νόμος Κατσέλη.  
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στις τελευταίες 14 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και για την ευνοϊκή ρύθμιση   επιδότησης στεγαστικών δανείων έχουν  υποβάλει αιτήσεις μόλις 36.309 χρήστες έδωσαν τη συγκατάθεση τους για την άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.
Μέχρι σήμερα στο στάδιο της αίτησης είναι 24.452 εκ των οποίων οι 105 έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.
Συνολικά έχουν δοθεί 16 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες  και 7 δανειολήπτες  έχουν αποδεχθεί τη ρύθμιση οφειλής.
Ο αριθμός των αιτήσεων θεωρείται αρκετά χαμηλός σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις  ενώ ανέμεναν ότι οι δανειολήπτες θα ξεπερνούσαν τους 170.000.
Το βασικό εμπόδιο ήταν το πιστοποιητικό βαρών που έπρεπε να προσκομίσουν  οι δανειολήπτες αλλά από τις 26 Αυγούστου με νομοθετική παρέμβαση  του  υπουργού  Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ Άδωνις  Γεωργιάδη καταργήθηκε με αποτέλεσμα  οι  ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να το προσκομίσουν.
Στέλεχος  του υπουργείου εκτιμά ότι τους επόμενους δυο  μήνες  θα αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που θα ζητήσει προστασία  της πρώτης  κατοικίας  μέσα  από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης