Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγκρίθηκε το σχέδιο Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες παρά το σαμποτάζ της ΤτΕ - Vestager: Συμβατή λύση - Regling: Μεγάλο πρόβλημα τα NPEs

Εγκρίθηκε το σχέδιο Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες παρά το σαμποτάζ της ΤτΕ - Vestager: Συμβατή λύση - Regling: Μεγάλο πρόβλημα τα NPEs
Παρά τις γκρίνιες, τις διαφωνίες και τις αδυναμίες του σχεδίου Ηρακλής α)είναι η μόνη πρόταση που έχει εγκριθεί και β)θα υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες με στόχο τιτλοποιήσεις όχι 30 δισεκ. αλλά 15 με 20 δισεκ.
(upd)Σήμερα 10 Οκτωβρίου 2019 εγκρίθηκε το APS ή σχέδιο Ηρακλής που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση προβληματικών ανοιγμάτων υπολογίζονται σε 15 με 20 δισεκ. και έναντι αυτών το ελληνικό κράτος θα παρέχει εγγυήσεις στα κύρια ομόλογα (senior bond) που θα εκδώσουν οι τράπεζες, επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.gr (δείτε εδώ).
Μάλιστα η Vestager η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού που βρίσκεται στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου θα αναφερθεί στο σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια.
Παρά τις γκρίνιες, τις διαφωνίες και τις αδυναμίες του σχεδίου Ηρακλής α)είναι η μόνη πρόταση που έχει εγκριθεί και β)θα υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες με στόχο τιτλοποιήσεις όχι 30 δισεκ. αλλά 15 με 20 δισεκ.
Η τιτλοποίηση των 9,7 δισεκ. της Eurobank λόγω των ιδιαιτεροτήτων π.χ. bonus τα μεσαία ομόλογα mezzanine bond στους μετόχους δεν μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο Ηρακλής.
Η Eurobank όμως θα χρησιμοποιήσει τον Ηρακλή σε άλλη τιτλοποίηση, επίσης η Πειραιώς θα χρησιμοποιήσει το σχέδιο Ηρακλής, η Εθνική από το 2020 και η Alpha bank επίσης – παρά τις διαφωνίες – πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τον Ηρακλή στην τιτλοποίηση 10 με 12 δισεκ. που ετοιμάζει στα μέσα Νοεμβρίου 2019.
Όμως και ενώ το APS ή σχέδιο Ηρακλής εγκρίθηκε… κινδύνευσε να αποσυρθεί καθώς το παρασύστημα Στουρνάρα στην ΤτΕ επιχείρησε να το σαμποτάρει.
Κάποια στιγμή έφθασε πρόταση στον Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό να αποσύρει το σχέδιο Ηρακλής.
Όμως έμπειροι τραπεζίτες προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι εάν αποσύρει το σχέδιο Ηρακλής θα καταρρεύσουν οι μετοχές των τραπεζών και θα αποσύρουν οι ξένοι την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες.
Η ΤτΕ και το παρασύστημα Στουρνάρα επιχείρησε ματαίως να αποτρέψει τον Ηρακλή με ένα στόχο να θεωρείται αναγκαίος ο Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ στην κυβέρνηση.
Ο Στουρνάρας ανησυχεί για την ανανέωση της θητείας του στην ΤτΕ και εάν δεν είναι χρήσιμος στην κυβέρνηση φοβάται ότι τον Μάιο 2020 η κυβέρνηση δεν θα του ανανεώσει την θητεία.
Είναι απίστευτο το σαμποτάζ που υπέστη ο Ηρακλής μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του ο Στουρνάρας.

Οι 11 παράμετροι που θα περιλαμβάνει η πρόταση APS ή σχέδιο Ηρακλής

1)Οι αρμόδιες αρχές ενέκριναν το σχέδιο Ηρακλής στις 10 Οκτωβρίου 2019.

2)Οι τράπεζες θα μπορούν να τιτλοποιούν έως 30 δισεκ. NPEs αλλά στην πράξη το όριο θα αναπροσαρμοστεί 15 με 20 δισεκ. ευρώ.

3)Θα εκδίδουν 3 ειδών ομόλογα, senior, mezzanine και Junior, τα senior bond στα 15 με 20 δισεκ. NPEs που θα αντιστοιχούν σε 5-7 δισεκ. κύρια ομόλογα αντί 9 με 10 δισεκ. που αρχικώς είχε εκτιμηθεί

4)Οι τιτλοποιήσεις και ειδικά τα senior bond θα φέρουν βαθμολογία κατ΄ ελάχιστο ΒΒ- όση είναι και η βαθμολογία της Ελλάδος.
Στην Ιταλία ήταν επενδυτική βαθμίδα και στην Ελλάδα είναι ομόλογα σκουπίδια.
Παρ΄ ότι στην Ιταλία οι όροι ήταν καλύτεροι η Ελλάδα με το σχέδιο Ηρακλής καταφέρνει και διαμορφώνει καλύτερο νόμο από την Ιταλία

5)Υποχρεωτικά οι τράπεζες θα ενσωματώσουν μόνο καλής ποιότητας κακά δάνεια στο σχέδιο Ηρακλής.
Π.χ. δάνεια σε βαθειά κατάψυξη δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο Ηρακλής

6)Η πληρωμή της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες και αποτελεί πολύ κρίσιμο παράγοντα – και σημείο τριβών και διαφωνιών – θα αναφέρεται ότι πρέπει να πληρωθεί προκαταβολικά για όλα τα έτη.

7)Όμως εξετάζεται η εξής λύση ώστε να μειωθεί το ρίσκο για τις τράπεζες.
Να μην πληρώσουν πραγματικά εφάπαξ την προμήθεια, αλλά να την εμφανίσουν λογιστικά στην πρώτη χρήση.
Π.χ. εάν μια τράπεζα πρέπει να πληρώνει 50 εκατ προμήθεια τον χρόνο για 5 χρόνια είναι 250 εκατ.
Οι τράπεζες θα πληρώνουν σε πραγματικούς όρους 50 εκατ αλλά στην πρώτη χρήση θα εμφανίσουν στον ισολογισμό υποχρέωση 250 εκατ.

8)Η προμήθεια στηρίζεται στο ελληνικό CDS Credit Default Swaps που θα είναι 1,75% τον πρώτο χρόνο και ακολούθως 2% μετά τα πρώτα τρία χρόνια – με βάση το 5ετές CDS –

9)Στο σχέδιο Ηρακλής θα συμμετάσχουν, Πειραιώς, Eurobank αλλά όχι για την τρέχουσα τιτλοποίηση Cairo και Pillar η Εθνική με μικρή τιτλοποίηση γιατί θέλει να αξιολογήσει την επίδραση στα κεφάλαια ενώ η Alpha bank παρά τις γκρίνιες θα συμμετάσχει.

10)Η διάρκεια του νόμου θα είναι 18 μηνών με δυνατότητα παράτασης ακόμη 12 μήνες δηλαδή 30 μήνες συνολικά.

11)Οι τιτλοποιήσεις θα έχουν διάρκεια μεταξύ 7 και 10 χρόνια.

Υπ. Οικονομικών: Το σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τις τράπεζες να μπορέσουν να εξυγιάνουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα, ύστερα από πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, το «Σχέδιο Ηρακλής», το οποίο θα συμβάλλει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η έγκριση του σχεδίου σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες, αποτελεί επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών, του ΤΧΣ και έτυχε της υποστήριξης των Ευρωπαϊκών θεσμών.
Το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά.
Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το σχέδιο Ηρακλής έγινε δυνατό χάρη στην κυβερνητική αλλαγή, η οποία δημιούργησε τις ευνοϊκές  συνθήκες φθηνού δανεισμού με χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, όπως έδειξε η χθεσινή έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου.
Είναι ελκυστικό για τους επενδυτές, γιατί προσφέρει ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων.
Προσφέρει ένα καινοτόμο μηχανισμό, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη μία χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, θα έχει πρόσβαση στις αγορές για να μπορέσει να εξαλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Αποτελεί το πρώτο μέρος της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.
Χάρη στο σχέδιο αυτό, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιάνουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους και να στραφούν στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Η υλοποίηση του σχεδίου θα επιτρέψει στους πολίτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό τραπεζικό δανεισμό.
Επιπλέον το «σχέδιο Ηρακλής» θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα σχέδια που κατάρτισε η Ελλάδα για να στηρίξει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών δεν περιέχουν κρατική ενίσχυση.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο του καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων (το οποίο έχει την ονομασία «Ηρακλής»), το ελληνικό Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όταν παρέχει εγγύηση για τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Εάν ένα κράτος μέλος παρεμβαίνει ως ιδιώτης επενδυτής και αμείβεται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όπως θα έπραττε ένας ιδιώτης επενδυτής, οι παρεμβάσεις αυτές δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο που θέσπισε η Ελλάδα δεν ενέχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.
Η επίτροπος Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, καταλήξαμε σε λύση συμβατή με την αγορά για την αντιμετώπιση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Το σχέδιο που εγκρίναμε σήμερα είναι ένα ακόμη καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να βοηθούν τις τράπεζες να εκκαθαρίζουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να τους χορηγούνται ενισχύσεις ή να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός.»
Το σχέδιο «Ηρακλής» επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές.
Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου.
Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς.
Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.
Από την αξιολόγηση της Επιτροπής προέκυψε ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται έναντι αμοιβής με όρους της αγοράς ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται, δηλ. όπως θα ήταν αποδεκτό για έναν ιδιώτη επιχειρηματία υπό τους όρους της αγοράς Αυτό εξασφαλίζεται ιδίως με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:
- Πρώτον, ο κίνδυνος για το κράτος θα είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η κρατική εγγύηση ισχύει μόνο για το τμήμα ανώτερης εξασφάλισης των τίτλων που πωλεί ο φορέας τιτλοποίησης. Ένας εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα καθορίζει τη διαβάθμιση του τμήματος ανώτερης εξασφάλισης.
- Δεύτερον, η κρατική εγγύηση για το τμήμα ανώτερης εξασφάλισης θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των μη εγγυημένων επισφαλών τμημάτων έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες συμμετέχοντες στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται ότι η κατανομή των κινδύνων των διαφόρων τμημάτων θα δοκιμάζεται και θα επιβεβαιώνεται από την αγορά προτού το Δημόσιο αναλάβει οποιονδήποτε κίνδυνο.
- Τρίτον, η αμοιβή του Δημοσίου για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει θα είναι σύμφωνη με τους όρους της αγοράς.  Το τέλος εγγύησης θα βασίζεται σε δείκτη αναφοράς της αγοράς και θα αντιστοιχεί στο επίπεδο και τη διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνει το Δημόσιο όταν χορηγεί την εγγύηση. Τούτο σημαίνει ότι το καταβαλλόμενο τέλος εγγύησης αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τη διάρκεια του ανοίγματος του κράτους. Η εν λόγω διάρθρωση των τελών, καθώς και ο διορισμός εξωτερικού διαχειριστή, αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της πιθανότητας ανάκτησής τους.
Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο δεν περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Regling (ESM): Τα NPΕs, το μεγαλύτερο οικονομικό προβλημα της Ελλάδας - Η διαδικασία για τη μείωση τους να συνεχιστεί γρήγορα

Την άποψη ότι η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο «Ηρακλής» της ελληνικής κυβέρνησης.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας καθώς το ποσοστό τους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη», σημείωσε ο Regling προσθέτοντας ότι παρ' όλο που υπάρχει μια μείωση που αποτελεί πρόοδο, το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ υψηλό.
Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι είναι καλό που η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωσή τους, ενώ γνωστοποίησε ότι το εν λόγω ζήτημα, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα σε συνάντησή τους αργότερα σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παίξουν και πάλι το ρόλο που παίζουν σε κάθε υγιή οικονομία, παρέχοντας δάνεια», κατέληξε ο Regling.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης