Με συντονισμένα χτυπήματα οι Τούρκοι, προελαύνουν στη Συρία - O Trump απειλεί ξανά με καταστροφή την τουρκική οικονομία - Τουλάχιστον 27 νεκροί

Με συντονισμένα χτυπήματα οι Τούρκοι, προελαύνουν στη Συρία - O Trump απειλεί ξανά με καταστροφή την τουρκική οικονομία - Τουλάχιστον 27 νεκροί
Διεθνής ανησυχία για τη νέα τροπή που παίρνει ο 8ετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία
(upd4) Βάσει σχεδίου και με επιτυχία προχωρά για δεύτερη ημέρα η Τουρκία στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, όπως τουλάχιστον διατείνεται η Άγκυρα, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η τουρκική εισβολή στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και για τα νέα και επικίνδυνα δεδομένα που δημιουργούνται πλέον στον 8ετή πόλεμο στη Συρία.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι αν η Άγκυρα ξεπεράσει τα όρια, θα την καταστρέψει οικονομικά.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα τουρκικά στρατεύματα να προωθούνται ακόμα βαθύτερα στο συριακό έδαφος, ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.
«Οι ηρωικοί μας κομάντο που συμμετέχουν στην Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης συνεχίζουν να προωθούνται ανατολικά του Ευφράτη» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο ανήρτησε και βίντεο που δείχνει Τούρκους στρατιώτες με τον οπλισμό τους να προχωρούν μέσα στο σκοτάδι.
Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τους στόχους που είχε θέσει, ότι η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται με επιτυχία και ότι προχωρά όπως έχει σχεδιαστεί και ότι η επιχείρηση αυτή, η οποία έχει στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή, συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας από αέρος και εδάφους.
Από την πλευρά τους πάντως οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κάνουν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις στις περιοχές όπου επιχειρούν να εισβάλλουν ενώ επισημαίνουν πως οι τουρκικές επιθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα να εξασθενεί η ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να διατηρούν τον έλεγχο στις φυλακές όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Χθες Τετάρτη 9/10, πρώτη ημέρα της «Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης» η τουρκική αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν θέσεις στις πόλεις Tel Abya και Ral al Ain, οι οποίες θεωρούνται προπύργια των Κούρδων μαχητών.
Αν και η Τουρκία υποστήριξε απευθυνόμενη στον ΟΗΕ ότι η επιχείρηση της θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη και ότι αυτή έχει ως στόχο την εξάλειψη του διαδρόμου του τρόμου στα νότια σύνορα της, αναφέρεται ότι έπληξε περισσότερους από 180 στόχους Κούρδων, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 19 νεκρούς Κούρδους μαχητές και 8 άμαχους.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις, τραυματίστηκαν και άλλοι 40 Κούρδοι.
Η Τουρκία διαμηνύει ότι στόχος της είναι να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στα νότια σύνορα της, ότι δεν επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι μέλημα της είναι σε αυτήν την περιοχή να εγκατασταθούν τα δύο εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος της.
Ωστόσο, οι διεθνείς δυνάμεις διατυπώνουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους ότι η επίθεση της Τουρκίας θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τον εμφύλιο που μαίνεται στη Συρία και θα ενισχύσει τον κίνδυνο να δραπετεύσουν τζιχαντιστές μαχητές του ISIS, τους οποίους οι Κούρδοι της Συρίας κρατούν φυλακισμένους.
Άλλωστε σε αυτήν την φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως τελικά θα αποφασίσουν να κινηθούν οι Κούρδοι της Συρίας, αν για παράδειγμα θα αναδιπλωθούν στο εσωτερικό της Συρίας και άρα θα αποφευχθεί το αιματοκύλισμα ή αν θα πάνε σε ένα κανονικό πολεμικό μέτωπο με την Τουρκία, σενάριο που μπορεί να περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο και ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al Assad, η Ρωσία αλλά και το Ιράν που διατηρεί δυνάμεις στην περιοχή.

Ο τουρκικός στρατός έχει περικυκλώσει τις συριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν 

Ο τουρκικός στρατός «απελευθέρωσε» από «τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε χθες η Άγκυρα, εισβάλλοντας στη Συρία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και ένας εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων.
Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu.
Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ.
Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν.
Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).


Image

Image


Επανέρχεται ο Trump: Παρακολουθώ στενά την κατάσταση στη Συρία - Εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα την καταστρέψω οικονομικά

Από τη μία πλευρά ανάβει το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στην Τουρκία, και από την άλλη την απειλεί ότι θα την καταστρέψει οικονομικά εάν ξεπεράσει τα όρια.
Ο λόγος για τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, o οποίος επανέλαβε τις απειλές περί οικονομικής καταστροφής της Τουρκίας.
«Η Τουρκία σχεδίαζε πολύ καιρό την επίθεση στους Κούρδους.
Πολεμούσαν πάντα.
Δεν έχουμε στρατιώτες κάπου κοντά στην περιοχή όπου γίνονται οι συγκρούσεις.
Προσπαθώ να βάλω εάν τέλος στον ατελείωτο πόλεμο, μιλώντας και στις δύο πλευρές.
Κάποιοι από θέλουν να στείλουμε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή για να αρχίσουμε ένα νέο πόλεμο,
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Άλλοι λένει "μην ανακατεύεσαι", άσε τους Κούρδους να τα βγάλουν πέρα μόνο τους.
Εγώ λέω ότι θα "χτυπήσω" πολύ σκληρά την οικονομία της Τουρκίας και με κυρώσεις εάν δεν παίξουν βάσει των κανόνων!
Παρακολουθώ στενά» σχολίασε στο twitter.

Τουρκία σε ΟΗΕ: Η επιχείρηση στη Συρία θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη

 
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία κάνει λόγο για μια μετρημένη στρατιωτική επιχείρηση.
Την θέση ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη διατύπωσε η Τουρκία απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη συνεδρίαση για την τουρκική επιχείρηση.
Η Τουρκία υποστήριξε ότι η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία.
Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.
«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό.
Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ.
Image

Trump: Μας αρέσουν οι Κούρδοι αν και δεν πολέμησαν μαζί μας στη Νορμανδία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν θα είχε προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, εάν δεν είχε δώσει το πράσινο φως στον Erdogan ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Κάτι που έγινε την περασμένη Κυριακή 6/10 στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας.
Και παρά το γεγονός ότι ο Trump έσπευσε στη συνέχεια να τα «μαζέψει», απειλώντας τον Erdogan ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία εάν η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας «ξεφύγει», εξακολουθεί να δέχεται δριμεία κριτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ – τόσο από Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνους όσο και από στρατιωτικούς – για την απόφαση του να εγκαταλείψει στο έλεος της Άγκυρας τους Κούρδους της Συρίας, τους άλλοτε συμμάχους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, δεν αποφεύγει τα ατοπήματα.
Όπως το τελευταίο που διατύπωσε, ότι δηλαδή «μας αρέσουν οι Κούρδοι, αν και δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία».
Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα είναι δύσκολο στο μέλλον για τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν συμμαχίες δεδομένου ότι ήταν σύμμαχοι με τους Κούρδους της Συρίας αλλά παρόλο αυτά επέτρεψαν στην Τουρκία να τους επιτεθεί, ο Trump εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «οι συμμαχίες είναι εύκολες».
«Οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη τους, για ίδιο συμφέρον.
Οι Κούρδοι δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία.
Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα.
Τούτου λεχθέντος μας αρέσουν οι Κούρδοι» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε καλέσει τον Erdogan να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, προειδοποιώντας εκ νέου πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τεράστιο οικονομικό τίμημα».
«Θα αφανίσω την οικονομία της Τουρκίας» τόνισε ο Trump, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν ενέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Πυρά Αμερικάνων στρατιωτών κατά Trump - Καταστροφή για τις ΗΠΑ η «προδοσία» σε βάρος των Κούρδων

Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση του Trump να εγκαταλείψει τους Κούρδους της Συρίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Όχι μόνο από το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά και από στρατιωτικούς.
Ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Joseph Votel, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους οι οποίοι, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
«Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης απειλεί να αποδομήσει πέντε χρόνια μαχών εναντίον του ΙΚ και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των Αμερικανών σε όλες τις μελλοντικές μάχες στις οποίες θα χρειαστούμε ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ο Votel.
«Οι SDF απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ.
Στη διάρκεια μαχών έχασαν 11.000 ανθρώπους», τόνισε o Votel, αναφέροντας ως μέτρο σύγκρισης, πως μόνο έξι στρατιώτες και δύο μέλη πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ σκοτώθηκαν.
Ο Mark Hertling, πρώην στέλεχος του αμερικανικού στρατού ξηράς στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι η απόφαση Trump «προμηνύει μια επικείμενη καταστροφή για τις ΗΠΑ».
«Οι Κούρδοι των SDF – οι πρώην έμπιστοι σύμμαχοί μας στη μάχη κατά του ΙΚ - δέχονται επίθεση από έναν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία», έγραψε στο Twitter.
«Οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι μακροχρόνιες και επιβλαβείς για την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι Κούρδοι ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους Τούρκους ή τους Ιρακινούς στρατιώτες για να διεξάγουν εκστρατείες για την ανακατάληψη πόλεων από το ΙΚ.
«Όταν κατέρρευσε ο ιρακινός στρατός, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν το βάρος να αντιμετωπίσουν την επίθεση του ΙΚ εναντίον του πολιτισμού μας, όχι εμείς, ούτε οι Τούρκοι», υπενθύμισε ο Ruben Gallego, βουλευτής των Δημοκρατικών και πρώην στρατιωτικός που υπηρέτησε στο Ιράκ.
«Η εγκατάλειψη των Κούρδων είναι ακόμη μία υπενθύμιση ότι το (σύνθημα) “Πρώτα η Αμερική” σημαίνει “Η Αμερική μόνη”», πρόσθεσε στο Twitter.
«Εκτός από το Ισραήλ ο πιο ισχυρός και σημαντικός μας σύμμαχος στη Μέση Ανατολή έχουν υπάρξει οι Κούρδοι (…) και αυτό το χάσαμε», κατήγγειλε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αναμένουν από τους συμμάχους τους να τους εμπιστεύονται.
Image

Διεθνής κατακραυγή - Να σταματήσουν οι επιθέσεις

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών A. Guterres εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Από την πλευρά της η ΕΕ κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, αναφέροντας πως δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα»
«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση.
Δεν θα χορηγήσουμε βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται» αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι 28 της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, V. Putin, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του T. Erdogan, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε ότι «βασίζομαι στην Τουρκία ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και θα διασφαλίσει ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο».
Το Ιράν ζήτησε να σταματήσει «αμέσως» η τουρκική επίθεση και να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας από το Ιράν, ενώ «εκφράζει ανησυχίες» για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο αυτής της επιχείρησης ενώ η Κίνα ζήτησε να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία.
«Η Κίνα πίστευε ανέκαθεν πως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να είναι σεβαστές και να διαφυλαχθούν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ξεπερνούν ήδη τους 60.000 οι εκτοπισμένοι από την τουρκική εισβολή στη Συρία

Εντός του πρώτου 24ώρου από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία, 60.000 άνθρωποι έχουν κιόλας εκτοπισθεί, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.
Επίσης, 12 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ρουκέτες και βλήματα όλμου που προέρχονταν από τη Συρία και έπληξαν σημεία σε κωμοπόλεις που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Έκτακτη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στις 12/10

Εν τω μεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκαλεί για το Σάββατο 12/10 έκτακτη σύνοδο του οργανισμού για την επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.
«Κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου, οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συνέλθουν στο Κάιρο στις 12 Οκτωβρίου για να συζητήσουν για την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, αναφέροντας ότι η τουρκική επίθεση «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συνιστά απαράδεκτη επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους».

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 10/10 11:42)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS