Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πάνω από τις 835 μονάδες με τη βοήθεια του σχεδίου «Ηρακλής»

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πάνω από τις 835 μονάδες με τη βοήθεια του σχεδίου «Ηρακλής»
ΑΓΟΡΑ: Η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» έδωσε ώθηση στις τράπεζες και βοήθησε την αγορά να ξεπεράσει τις 835 μονάδες. Το αν θα τις κρατήσει είναι ένα ερώτημα, στο οποίο η απάντηση δεν εξαρτάται και τόσο από την αγορά μας. Παίζουν πολλά. Βλέπετε τι γίνεται στο εξωτερικό.

Καλή ήταν η συνεδρίαση χωρίς βέβαια να υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός. Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί γιατί ακριβώς δεν ξέρουν τι ξημερώνει. Βλέπουμε ακόμα πωλητές σε κάποιες μετοχές και εκεί θέλει προσοχή. Σε άλλες το πάτημα σε στηρίξεις έφερε αντίδραση και μένει να δούμε τι έκταση θα έχει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εξαιρετική η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 5,45% και ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 4,5%. Καλή και η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 4% και μικρότερη ήταν η άνοδος στη Eurobank. Περισσότερα για τις τράπεζες σε άλλες στήλες του BN, από τους συντάκτες που ασχολούνται με αυτές.

CENERGY: Εκεί στα 1,25 ευρώ φαίνεται πως πάτησε και τώρα προσπαθεί να απομακρυνθεί αλλά θέλει δρόμο για να μπει ξανά στο ανοδικό κανάλι. Θέλει τιμές κοντά στα 1,40 ευρώ.

LAMDA: Είδαμε μέσω διαδικτύου ένα μέρος της γενικής συνέλευσης και αυτά που ακούσαμε ήταν ενθαρρυντικά. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το αν θα πουληθούν τα σπίτια. Ένα εκατομμύριο τετραγωνικά είναι αυτά και νομίζουμε ότι οι τιμές που θα πουληθούν θα είναι υψηλές.

Βέβαια η Αθήνα έχει γεμίσει με πωλητήρια, αλλά εκεί μπορεί να μαζευτεί η ελίτ από όλο τον κόσμο. Σε χώρες χωρίς ιδιαίτερο τουρισμό τέτοια ακίνητα γίνονται ανάρπαστα. Στην Ελλάδα με την Ακρόπολη δίπλα, τα νησιά κοντά, τη θάλασσα ένα βήμα και τόσα άλλα δε θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη ζήτηση;

ΟΤΕ: Στα 13 ευρώ η μετοχή αμετάβλητη με υψηλό όγκο συναλλαγών.

ΑΔΜΗΕ: Έχει αρχίσει να μας κουράζει η αδιαφορία της μετοχής.

MODA BAGNO: Ο όγκος στις 30 χιλ. τεμάχια και η τιμή στα 0,5350 ευρώ με άνοδο 4,90%. Η αποτίμηση στα 10 εκατ. ευρώ.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Περιμένει σημαντική αύξηση πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερες πωλήσεις το 2019 έναντι του 2018. Οι Ευρωεκλογές καθυστέρησαν τις παραγγελίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η καθαρή θέση είναι στα 25,7 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 35,2 εκατ. ευρώ.

Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις και οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές αλλά όχι υψηλές. Από τις πωλήσεις βλέπουμε ότι οι περισσότερες γίνονται στην Ευρώπη, αλλά από τις λίγες πωλήσεις της Ελλάδος τα κέρδη είναι καλύτερα αναλογικά.

Υπενθυμίζεται πως στη χρήση 2018 είχε πωλήσεις 16,7 εκατ. ευρώ από 10,9 εκατ. ευρώ, άρα αν το growth θα συνεχιστεί. Τα καθαρά κέρδη βέβαια ήταν μόλις 86 χιλ. ευρώ από ζημιές 890 χιλ. ευρώ. Επομένως θέλουμε να εδραιωθεί το turnaround με καλύτερη κερδοφορία και υψηλές ταμειακές ροές για να υπάρξει απομόχλευση. Το 2018 είχε EBITDA 3,18 εκατ. ευρώ.

Με καθαρό δανεισμό περίπου 25 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 12,4 εκατ. ευρώ έχουμε EV 37,4 εκατ. ευρώ. Άρα ο δείκτης EV/EBITDA είναι υψηλός. Ο δείκτης p/bv από την άλλη είναι αρκετά χαμηλός και αν δούμε καλύτερη πορεία το 2019 έναντι του 2018 θα μπορούσαμε να δούμε και καλύτερο περιθώριο ανόδου.

ΣΠΥΡΟΥ: Την παρακολουθούμε εδώ και καιρό για λόγους που έχουμε αναλύσει. Φαίνεται πως η διοίκηση προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της εισηγμένης και στο εξάμηνο τα κατάφερε. Αν λύσει τα θέματα των δανείων και επιβεβαιωθούν και οι εκτιμήσεις της διοίκησης τότε ίσως τα ετήσια να παραπέμπουν σε χαμηλό p/e.

Για τη στήλη η σχέση ξένα κεφάλαια προς ίδια κεφάλαια είναι υψηλή αλλά η κερδοφορία είναι πολύ καλή στο εξάμηνο. Και σε αυτά τα επίπεδα να μείνει ήτοι στις 790 χιλ. ευρώ προ φόρων έχει p/e κάτω από 10 φορές. Θέλουμε βέβαια και εδώ απομόχλευση. Θα μου πείτε εδώ παίζουν άλλες με μεγαλύτερη μόχλευση…

FRIGOGLASS: Προσπαθούν οι αγοραστές αλλά βγαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια προς πώληση. Στα 0,21 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 769 χιλ. τεμάχια και με τους πωλητές να θέλουν να δώσουν άλλα 274 χιλ. τεμάχια στην τιμή κλεισίματος.

MLS: Χαμηλό στα 2,88 ευρώ και υψηλό στα 3,04 ευρώ. Με όγκο 53 χιλ. τεμάχια έκλεισε με άνοδο 1,03% και στα 2,95 ευρώ. Βγήκαν και σήμερα αρκετά κομμάτια.

ΠΑΪΡΗΣ: Με 12 ευρώ πήγε και στο -30% και στο +30%. Τελικά έκλεισε στο +8,57%.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Κούρασαν πλέον αυτές οι εντολές που μπαίνουν και ακυρώνονται. Εμείς τη μετοχή την παρακολουθούμε από τα 0,70 ευρώ και σε εποχές που ακούγαμε τόσα για αυτά που γράφαμε. Εδώ όμως οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουν τη δουλειά τους.

«Βαρέστε την κουδουνιά» πάνω ή κάτω, κλείστε την εκεί που θέλετε αλλά με λεφτά, όχι με αέρα μπας και πιάσετε κανένα ανυποψίαστο να δώσει κομμάτια ή να πάρει. Η μετοχή δεν έχει πωλητές και εύκολα όποιος θέλει να την πάει πάνω, την πάει. Αυτό δείχνει τουλάχιστον.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης