Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι βρετανικές τράπεζες να ετοιμάζονται για τις προκλήσεις του Brexit

Fitch: Οι βρετανικές τράπεζες να ετοιμάζονται για τις προκλήσεις του Brexit
Οι βρετανικές τράπεζες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός Brexit
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch θεωρεί πως οι βρετανικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του Brexit από μια ισχυρή θέση.
Οι αβεβαιότητες για το Brexit σίγουρα παραμένουν ισχυρές, αλλά οι βρετανικές τράπεζες κεφαλαιποιούνται, τα απομειωμένα δάνεια παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα και τα αποθέματα ρευστότητας είναι υγιή.
Η καθαρή κερδοφορία παραμένει υπό πίεση, αλλά το τέλος των διαδικασιών αποζημίωσης πελατών που σχετίζονται με το PPI (δείκτης τιμών παραγωγού) θα εξαλείψει σύντομα μια σημαντική συρρίκνωση του καθαρού εισοδήματος και η περικοπή δαπανών θα συνεχιστεί.
Παρ 'όλα αυτά, ένα άτακτο Brexit, κατά την Fitch, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική διαταραχή στις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου και να οδηγήσει σε αρνητικές αξιολογήσεις των τραπεζών, πιθανότατα με αρνητικές προοπτικές.
Οι προεπιλεγμένες αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων εκδόσεων των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στην Αρνητική Βαθμολογία Παρακολούθησης (RWN) και αντανακλούν την αβεβαιότητα σχετικά με τη φύση και το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Αν τελικά επιτευχθεί μια συμφωνία Brexit, υπό αυτές τις συνθήκες, τότε ο οίκος Fitch πιθανότατα θα επιλύσει τα RWN και θα εκχωρήσει σταθερές προοπτικές.
Οι συνέπειες ενός no deal Brexit στην ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά αβέβαιες και ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με την Fitch, δείχνει ότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 3% σε διάστημα δύο ετών σε σχέση με τη βασική γραμμή του οίκου.
Μια άτακτη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου 2019 θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο 2019, μειώνοντας τον ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στο 0,7% το 2019. Το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 1,5% περίπου το 2020, κάτι που θα αποτελούσε βαθύτερη ύφεση από εκείνη του 1991 , ενώ η ανεργία θα ανέλθει σε περίπου 5,5%. Αυτό συγκρίνεται με την πρόβλεψη της Fitch για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,2% το 2020 εάν επιτευχθεί μια συμφωνία μετάβασης.
Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, είναι πολύ πιθανό, κατά την Fitch, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου να επιδεινωθεί.
Ωστόσο, τα βελτιωμένα πρότυπα αναδοχής από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση θα μειώσουν την πιθανότητα μιας απότομης επιδείνωσης.
Ο οίκος αναμένει μειώσεις των επιτοκίων και ενδεχομένως πρόσθετη ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα βοηθούσε τους δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν επίσης το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης