Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η εστίαση της ΕΚΤ στην ρευστότητα

tags :
Moody’s: Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η εστίαση της ΕΚΤ στην ρευστότητα
Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την  εστίαση της ΕΚΤ στην ρευστότητα
Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την  εστίαση της ΕΚΤ στην ρευστότητα.
Όπως αναφέρει η Moody’s ασκηση για τον κίνδυνο ρευστότητας 103 τραπεζών στην Ευρωζώνη πραγματοποίησε η Ευρωαπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η άσκηση αξιολόγησε την ικανότητα των τραπεζών να χειριστούν υποθετικούς κραδασμούς ρευστότητας διάρκειας έξι μηνών.
Τα εντοπισμένα τρωτά σημεία που απαιτούν εποπτική παρακολούθηση αφορούν ιδίως τα ξένα νομίσματα, την ποιότητα των δεδομένων και τη διαχείριση των ασφαλειών
Η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών που εποπτεύονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν συνολικά άνετες θέσεις ρευστότητας, παρά τα τρωτά σημεία που απαιτούν περαιτέρω προσοχή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εποπτικής δοκιμής αντοχής του 2019.
Οι συγκρούσεις  στην άσκηση βαθμολογήθηκαν με βάση την εποπτική εμπειρία που αποκτήθηκε σε πρόσφατα  από την κρίση χωρίς καμία αναφορά στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Η ανάλυση ευαισθησίας δεν αξιολόγησε τις πιθανές αιτίες των διαταραχών ή τις επιπτώσεις μιας  ευρύτερης αναταραχής στην αγορά.
Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι γενικά θετικά: περίπου οι μισές από τις 103 τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση ανέφεραν μια «περίοδο επιβίωσης» μεγαλύτερης των έξι μηνών υπό δυσμενή  επίδραση και περισσότερο από τέσσερις μήνες στο ακραίο σοκ.
Η περίοδος επιβίωσης ορίζεται ως ο αριθμός ημερών που μια τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας διαθέσιμα μετρητά και εξασφαλίσεις χωρίς πρόσβαση σε αγορές χρηματοδότησης.
Ο χρονικός ορίζοντας έξι μηνών υπερβαίνει την περίοδο κάλυψης του δείκτη κάλυψης ρευστότητας, ο οποίος απαιτεί από τις τράπεζες να διαθέτουν επαρκές απόθεμα υψηλής ποιότητας  ρευστοποιήσιμων  περιουσιακών στοιχείων ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν σε περίοδο σημαντικού stress ρευστότητας διάρκειας 30 ημερολογιακών ημερών.
Οι μακρές περίοδοι επιβίωσης υπό τις σοβαρές διαταραχές που προβλέπονται από την άσκηση θα αφήσουν τις τράπεζες να έχουν αρκετό χρόνο για να αναπτύξουν τα σχέδια χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης.
Οι τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας επηρεάζονται περισσότερο γιατί  βασίζονται σε λιγότερο σταθερές πηγές χρηματοδότησης.
Οι τράπεζες λιανικής επηρεάζονται λιγότερο, δεδομένης της σταθερότερης βάσης καταθέσεων τους.
Με βάση τα πορίσματα της άσκησης, η ΕΚΤ θα απαιτήσει από τις τράπεζες να παρακολουθήσουν κυρίως τους ακόλουθους τομείς όπου εντοπίστηκαν τα τρωτά σημεία:
Οι περίοδοι επιβίωσης που υπολογίζονται με βάση τις ταμειακές ροές σε ξένα νομίσματα είναι συχνά βραχύτερες από αυτές που αναφέρονται στο  ευρώ.
Πολλές τράπεζες κάνουν χρήση της βραχυπρόθεσμης χονδρικής χρηματοδότησης που εκφράζεται σε αυτά τα νομίσματα και ορισμένες από αυτές μπορεί να εξαρτώνται υπερβολικά από τη συνεχιζόμενη λειτουργία της συναλλαγματικής αγοράς.
Οι εποπτικές αρχές θα συζητήσουν τα συμπεράσματα μεμονωμένα με τις τράπεζες στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας εποπτείας και αξιολόγησης.
Τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν άμεσα τις εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ωστόσο, θα ενημερώσουν την αξιολόγηση της διαχείρισης των τραπεζών και της διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας.
 
Image


Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης