Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Ο ISIS δεν έχει τελειώσει - Βρίσκεται σε Συρία και Ιράκ και προσπαθεί να επεκταθεί

tags :
Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Ο ISIS δεν έχει τελειώσει - Βρίσκεται σε Συρία και Ιράκ και προσπαθεί να επεκταθεί
Την ανησυχία του για είσοδο στην Ευρώπη μαχητών του ISIS ως αποτέλεσμα των μαχών στη Συρία εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, G. Stoltenberg
Την ανησυχία του για είσοδο στην Ευρώπη μαχητών του ISIS ως αποτέλεσμα των μαχών στη Συρία εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, G. Stoltenberg.
Σε συνέντευξή του στο One Channel και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο κ. Stoltenberg ανέφερε πως «είμαι πεπεισμένος επίσης ότι ο ISIS δεν έχει τελειώσει.
Είναι ακόμα εκεί έξω.
Βρίσκονται και σε συριακά και σε ιρακινά εδάφη και προσπαθούν επίσης να επεκταθούν.
Παρά, λοιπόν, τα όποια ζητήματα, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να μείνουν ενωμένα στον παγκόσμιο συνασπισμό κατά του ISIS και να συνεχίσουν τη μάχη τους εναντίον του» ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Stoltenberg.
Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη πως «πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον τους και αυτό είναι που κάνει το ΝΑΤΟ» σημειώνοντας πως «συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και με όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπου ο ISIS επιχειρεί να εδραιωθεί, και θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι ικανός να δημιουργήσει εκεί το χαλιφάτο που έχασαν στο Ιράκ και τη Συρία».
Ερωτηθείς αν αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρος, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο και χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «εξαιρετικά σημαντική στον πόλεμο κατά του ISIS».
Αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Stoltenberg επισημαίνει πως «είναι σημαντικό όλα τα έθνη να σέβονται το εθνικό δίκαιο, όταν όμως πρόκειται για εθνικά ύδατα δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ να κρίνει τέτοιου είδους νομικά ζητήματα».
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό ο κ. Stoltenberg σημειώνει πως «είναι πολύ λιγότεροι απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια οι άνθρωποι που περνούν στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται κατά πολύ στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας», υπογραμμίζοντας πως ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να βοηθά στην εφαρμογή της.
Μιλώντας, τέλος, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατά πόσον υπάρχει μεγαλύτερη σταθεροποίηση στην περιοχή, τονίζει πως «ήταν εξαιρετικά σημαντικό να λύσουμε το πρόβλημα που υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια.
Πλέον, η συμφωνία δημιούργησε τις συνθήκες ώστε η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Αυτό είναι σημαντικό για τη Βόρεια Μακεδονία, είναι σημαντικό για την Ελλάδα, είναι σημαντικό για ολόκληρη την περιοχή γιατί αποτελεί ένα ακόμα βήμα για να διασφαλιστεί ότι η περιοχή αυτή θα είναι ένα πεδίο συνεργασίας και σταθερότητας που με τη σειρά του είναι στοιχείο σημαντικό για την οικονομική ευημερία της περιοχής αυτής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης