Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kramp-Karrenbauer (Υπ. Αμύνης Γερμανίας): Η Γερμανία μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στα έξοδα του ΝΑΤΟ

Kramp-Karrenbauer (Υπ. Αμύνης Γερμανίας): Η Γερμανία μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στα έξοδα του ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος Trump κατηγορεί τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ότι δεν συνεισφέρουν όσο οι ΗΠΑ στα έξοδα
Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συμβάλει περισσότερο στα τρέχοντα έξοδα του ΝΑΤΟ, εφ 'όσον άλλοι συμμάχους επίσης βοηθήσουν στη μείωση του μεριδίου των Ηνωμένων Πολιτειών στη χρηματοδότηση, ανέφερε την Παρασκευή η υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer.
Ο πρόεδρος Donald Trump κατηγορεί εδώ και καιρό τους Ευρωπαίους συμμάχους, ιδιαίτερα τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, ότι θεωρούν τις εγγυήσεις ασφάλειας των ΗΠΑ ως δεδομένες και ζητά να δαπανήσουν πολύ περισσότερα για την υπεράσπισή τους.
Σύμφωνα με πρόταση που τώρα εξετάζεται από το ΝΑΤΟ, η συνεισφορά των ΗΠΑ στον ετήσιο προϋπολογισμό της συμμαχίας θα μειωθεί στο 16% από το σημερινό 22%, ενώ της Γερμανίας θα αυξηθεί επίσης στο 16% από 14,8% από το 2021.
«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περισσότερα χρήματα, εφόσον είναι η ίδια συνεισφορά με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Kramp-Karrenbauer σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Λετονία για να συναντήσει τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ εκεί.
Η υπουργός δήλωσε ότι θέλει «μια συμφωνία που καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», παρόλο που προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένοι σύμμαχοι είχαν ακόμα κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση.
Τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ συμβάλλουν επί του παρόντος στον προϋπολογισμό με ένα συμφωνημένο τύπο μεριδίου κόστους, με βάση το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.
Ωστόσο, η Γερμανία απέχει πολύ από τη δέσμευση των μελών του ΝΑΤΟ να προχωρήσουν στη δαπάνη του 2% της εθνικής τους παραγωγής για την άμυνα έως το 2024. Έχει θέσει μέχρι τότε το στόχο του 1,5% του ΑΕΠ, αν και αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο.
Μόνο επτά χώρες του ΝΑΤΟ πληρούν ή υπερβαίνουν σήμερα το στόχο 2% (ΗΠΑ, Βρετανία, Ελλάδα, Πολωνία και οιτρεις χώρες της Βαλτικής, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης