Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Η επιστροφή του υπερπληθωρισμού στη Ζιμπάμπουε

tags :
Mises Institute: Η επιστροφή του υπερπληθωρισμού στη Ζιμπάμπουε
Mises Institute: Γιατί επέστρεψε ο υπερπληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε
Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που η Ζιμπάμπουε βίωσε από μια από τις χειρότερες εμπειρίες υπερπληθωρισμού στην ιστορία, φτάνοντας τα 79.600.000.000% καθώς οι τιμές διπλασιάζονταν περίπου κάθε 24,7 ώρες το Νοέμβριο του 2008.
Σήμερα υπό νέα ηγεσία, φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε απέτυχε να μαθαίνει από τα προηγούμενα λάθη της, καθώς εισέρχεται σε μια άλλη περίοδο ταραχών και οικονομικών δυσκολιών για τους πολίτες της καθώς ο υπερπληθωρισμός εισήλθε ξανά στην εικόνα αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Mises Institute.



Η τρομακτική εμπειρία της Ζιμπάμπουε με την υπερπληθωρισμό προήλθε από την κεφαλαιοποίηση των εξόδων της ως αποτέλεσμα πολλών ετών αποτυχημένων πολιτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η δήμευση αγροτικών ακινήτων και οι έλεγχοι των τιμών.
Αυτό οδήγησε σε πτώση του ΑΕΠ -17% το 2008 (βλ. Σχήμα 1).
Με την πρακτική της Ζιμπάμπουε να εκτυπώνει χρήματα, η κυβέρνηση αποφάσισε το 2009 να εγκαταλείψει το τοπικό της νόμισμα και να την αντικαταστήσει με ξένο νόμισμα, όπως το δολάριο ΗΠΑ και το Rand της Νοτίου Αφρικής, γεγονός που βοήθησε στην περαιτέρω σταθεροποίηση της οικονομίας.



Ωστόσο, μετά την ταχεία επέκτασή της από το 2009 έως το 2012, η οικονομία της Ζιμπάμπουε άρχισε να επιβραδύνεται σημαντικά το 2013,  ενώ η κυβέρνηση είχε ένα μικροσκοπικό υπόλοιπο 217 δολαρίων στον δημόσιο λογαριασμό της.
Την ίδια χρονιά ο Robert Mugabe, εκπροσωπώντας το κόμμα ZANU-PF, επανεκλέχθηκε.
Οι πολιτικές που υποσχέθηκε ο  Mugabe θα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ισότητα και οικονομική ανάπτυξη, παραβιάζοντας τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και απαιτώντας από ξένες εταιρίες ή εταιρίες που ελέγχονταν από λευκούς να παραχωρήσουν το μεγαλύτερο μέρος της ιδιοκτησίας τους σε αυτόχθονες έγχρωμους.
Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική του Mugabe έστειλε αβεβαιότητα στην αγορά, καθώς αποθάρρυνε τις μελλοντικές ξένες επενδύσεις με την απειλή της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων, δημιουργώντας έλλειψη κεφαλαίων για την επέκταση της παραγωγής.
Επιπλέον, χάρη στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα του καθεστώτος και χωρίς δική της  νομισματική πολιτική, μέχρι το 2014 η Ζιμπάμπουε άρχισε να αντιμετωπίζει έλλειψη φυσικών μετρητών που σύμφωνα με πληροφορίες οδήγησε μερικούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν γλυκά και προφυλακτικά ως μέσο ανταλλαγής αντί χρημάτων.
Σε συνδυασμό με αυτή την πρόκληση, η Ζιμπάμπουε είχε μια κακή συγκομιδή, καθώς αντιμετωπίζει μια ξηρασία το 2016, επηρεάζοντας πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας έλλειμμα 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελούσε το 10% του ΑΕΠ, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη μετρητών.
Στις 21 Νοεμβρίου 2017, μετά από 37 χρόνια διακυβέρνησης της Ζιμπάμπουε με σιδερένια πυγμή, ο Mugabe παραιτήθηκε υπό την πολιτική πίεση μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Μέχρι το τέλος εκείνης της εβδομάδας, ο Emmerson Mnangagwa είχε γίνει ο νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.
Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Mnangagwa, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τον πληθυσμό για δραστικές αλλαγές πολιτικής για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ελλείψεις και έλεγχοι τιμών

Στις αρχές του 2019, η οικονομία της Ζιμπάμπουε με υψηλή ρύθμισή της άρχισε να αντιμετωπίζει έλλειψη καυσίμων.
Για να περιορίσει τη ζήτηση και ως προσπάθεια να διατηρήσει τις προμήθειες καυσίμων στη χώρα, ο Mnangagwa αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον κρατικό τομέα ενέργειας για να αυξήσει την τιμή του ντίζελ κατά 125% και της βενζίνη κατά 131% μέσα σε μια νύχτα.
Μια τέτοια δραστική αύξηση αμέσως οδήγησε σε μια τριήμερη διαμαρτυρία που άφησε 12 νεκρούς και 78 τραυματίες.
Στη Ζιμπάμπουε, η αύξηση της τιμής των καυσίμων προκάλεσε  αύξηση του κόστους μεταφοράς, πράγμα που είχε αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις καθώς το κόστος τους αυξήθηκε.
Προκειμένου να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος των καυσίμων, οι επιχειρηματίες πρέπει να αντισταθμίσουν αυτό είτε μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους είτε αυξάνοντας τις τιμές.
Σε μια διασυνδεδεμένη οικονομία, όπου οι επιχειρηματίες στηρίζονται μεταξύ τους για να προμηθεύουν αγαθά και υπηρεσίες μεταξύ τους και να χρησιμοποιούν αυτά τα αγαθά και υπηρεσίες για μελλοντική παραγωγή, όταν ένας επιχειρηματίας αυξάνει τις τιμές τους, αυτό αρχίζει να αναγκάζει άλλους επιχειρηματίες να αυξήσουν τις τιμές τους για να διατηρήσουν την κερδοφορία.

Επιστροφή στο τοπικό νόμισμα

Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, η ZIMSTATS (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ζιμπάμπουε) ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε είχε φθάσει το 175,66%.
Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης αυτού του υπερπληθωρισμού, ο υπουργός Οικονομικών της Ζιμπάμπουε Mthuli Ncube δήλωσε στη συνέχεια ότι η χρήση ξένου νομίσματος θα απαγορευθεί στις εγχώριες συναλλαγές και ότι οι πολίτες του μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο ηλεκτρονικά δολάρια ακαθάριστου διακανονισμού σε πραγματικό χρόνο (RTGS) για την καταπολέμηση της έλλειψης των δολαρίων ΗΠΑ. Εάν ένας πολίτης αποφασίσει να αποσύρει τα RTGS από την τοπική τράπεζά του, τότε θα λάβει χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία 2, 5, 10 και 20 δολαρίων.




Η υιοθέτηση του RTGS ως ενιαίας μονάδας ανταλλαγής αποτελεί μια ταχεία αλλαγή από την παρεκτροπή υπερπληθωρισμού που δεν ήταν πολύ παλιά.
Μετά το 2009, το κράτος της Ζιμπάμπουε σταθεροποίησε τις νομισματικές του υποθέσεις χρησιμοποιώντας δεκαπέντε διαφορετικά νομίσματα ως νόμιμο χρήμα. Τώρα, η πράξη κατάργησης της χρήσης ξένου νομίσματος θα επικαλείται μόνο την πρακτική των συναλλαγών εκτός δικτύου μέσω της μαύρης αγοράς εάν οι επιχειρήσεις χάνουν εμπιστοσύνη στο RTGS.
Η εμπιστοσύνη στα RTGS έχει ήδη επηρεάσει, καθώς η αναλογία της μαύρης αγοράς για τα RTGS σε δολάρια ΗΠΑ έφτασε τα 11 προς 1 σε σχέση με τον δείκτη των κυβερνήσεων σε 6,2 προς 1.
Η διαφορά στις τιμές συναλλάγματος έδειξε ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη Ζιμπάμπουε να εκδίδει το δικό της νόμισμά της, καθώς οι πολίτες και οι αγορές δεν έχουν ακόμη οικοδομήσει αυτή την εμπιστοσύνη από τη στιγμή της κατάρρευσης το 2008.
Επιπλέον, η Ζιμπάμπουε έχει υποστεί ξηρασία φέτος και εκτιμάται ότι θα έχει πτώση της καλλιέργειας καλαμποκιού κατά 54%, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη εισαγωγής καλαμποκιού για να αντισταθμιστεί η έλλειψη.
Ωστόσο, η εισαγωγή αγαθών είναι δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι η χώρα έχει έλλειψη δολαρίων ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια περίοδο, η Ζιμπάμπουε έχει επίσης υποστεί  συνεχείς διακοπές ρεύματος εξαιτίας της ξηρασίας, που διαρκούν έως και 18 ώρες την ημέρα και κοστίζει στους κατασκευαστές πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγή.
Για να χειροτερεύσει τα πράγματα, ο πρόεδρος Mnangagwa τον Αύγουστο του 2019  αύξησε για έβδομη τις τιμές στα καύσιμα πάνω από 500%.
Από την έκθεση για τον πληθωρισμό, ο υπουργός Οικονομικών της Ζιμπάμπουε Mthuli Ncube είπε ότι η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό θα αναβληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα έχουν περισσότερο χρόνο και πληροφορίες για να καθορίσουν με ακρίβεια ποιο είναι το ποσοστό πληθωρισμού, δεν μετράται σε δολάρια ΗΠΑ.
Ωστόσο, πολλοί πολίτες αντιτίθενται στην αναβολή αυτή με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τον πραγματικό ρυθμό πληθωρισμού, ενώ ο πληθωρισμός μαύρης αγοράς στη Ζιμπάμπουε εκτιμάται ότι είναι στο 558%.
Όταν μιας κυβέρνηση παρεμβαίνει στην αγορά καθορίζοντας την τιμή ενός αγαθού παρεμβαίνοντας στις φυσικές δυνάμεις της αγοράς της προσφοράς και της ζήτησης, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει νόμους νόμιμης προσφοράς για να απαιτήσει από τους πολίτες της να πραγματοποιούν συναλλαγές σε νόμισμα που δεν εμπιστεύονται, τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν αναπόφευκτα υπερπληθωρισμού όπως η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε αναφέρει το Mises Institute.
Καθώς σκεφτόμαστε την παρούσα κρίση και παρακολουθούμε την κατάσταση έως ότου εξαντληθούν τα επόμενα στατιστικά στοιχεία για το πληθωρισμό το 2020, οι συνθήκες φαίνονται ζοφερές για το μέλλον, εκτός αν η Ζιμπάμπουε αλλάξει την κατεύθυνσή της προς πολιτικές προσανατολισμένες προς την ελεύθερη αγορά και αποφύγει τη συνεχιζόμενη κυβερνητική παρέμβαση που υποβαθμίζει διαβίωσης του λαού της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης