Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Matther Ryan (Ebury): Στερλίνα, Brexit και αστάθεια

tags :
Matther Ryan (Ebury): Στερλίνα, Brexit και αστάθεια
Άρθρο του αναλυτή της EBury, Matthew Ryan
Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Διατυπώσαμε κάποια στιγμή την εκτίμηση ότι συχνά η στερλίνα συμπεριφέρεται περισσότερο σαν αναδυόμενο νόμισμα της αγοράς παρά σαν ένα από τα κορυφαία.
Αυτό συμβαίνει από το δημοψήφισμα του 2016, όταν υπερψηφίστηκε από τους πολίτες το Brexit.
Η περασμένη Πέμπτη ήταν το απόλυτο παράδειγμα των παραπάνω.
Από το απόγευμα η στερλίνα άρχισε να σημειώνει άνοδο που έφτασε σχεδόν στο 2%, με αποτέλεσμα το πρωί της Παρασκευής το ζεύγος δολάριο – στερλίνα να φτάσει στο 1,25% έναντι του 1,22 που ήταν το πρωί της Πέμπτης (Σχεδιάγραμμα).
Image
Όπως ήταν φυσικό, η λογική πίσω από την επιθετική αυτή κίνηση ήταν οι ειδήσεις για το Brexit.
Οι επενδυτές συντάσσονταν με την άποψη ότι το μάλλον αποκλείεται να «εξαναγκαστεί» η συμφωνία για το Brexit πριν το τέλος του μήνα. Όμως, αυτή η αντίληψη έχει αλλάξει, με τους επενδυτές να μεταφέρουν στο νόμισμα την αισιοδοξία ότι ένας συμβιβασμός για το σύνορο με την Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να μην τόσο μακριά όσο διαφαινόταν.
Μια κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Ιρλανδή ηγέτη Λήο Βαρανκάρ έδειξε ότι θα μπορούσαν να δουν «ένα μονοπάτι για πιθανή συμφωνία». Ενώ η επιρροή αυτής της δήλωσης στην κίνηση της στερλίνας δεν είναι κάτι περίεργο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η αγορά είναι λίγο αποστασιοποιημένη από το Brexit.
Επιμένουμε στη βασική μας θέση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει στις 17 και 18 Οκτωβρίου, οπότε στις 19 ο Τζόνσον θα αναγκαστεί να ζητήσει επισήμως τρίμηνη παράταση, όπως προβλέπει ο νόμος.
Αυτό, όμως, καλλιεργεί την ελπίδα ότι στις αρχές του 2020 θα μπορούσε να εξαναγκαστεί σε μια συμφωνία, παρόλο που αυτό απαιτεί να έχουν διενεργηθεί στο ενδιάμεσο εκλογές.
Ενώ η προσοχή την Πέμπτη βρισκόταν, φυσικά, στο Brexit, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην γίνει σχετική μνεία στα νούμερα του ΑΕΠ για τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, αν και υπήρξε μια ανοδική αναθεώρηση του Ιουλίου σε 0,4% από 0,3%.
Η εκτίμηση του NIESR για τον Σεπτέμβριο «ζωγράφισε» ένα ειδυλλιακό τοπίο, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση κατά τους τρεις μήνες έως τον περασμένο μήνα ήταν γύρω στο 0,5%.
Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, είναι σαφές ότι η δραστηριότητα παραμένει αδύναμη και ότι το χάος του Brexit έχει πράγματι επίδραση στην οικονομική ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης