Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με την Κίνα - Θα υπάρξουν και άλλες διαπραγματεύσεις

tags :
Trump: Υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με την Κίνα - Θα υπάρξουν και άλλες διαπραγματεύσεις
Η Κίνα θα προχωρήσει σε αγορά αμερικανικών προϊόντων αξίας 40 έως 50 δισ. δολαρίων
Την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Κίνα σε αρκετά θέματα ανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Liu He.
Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών –την οποία χαρακτήρισε ως «Φάση Ι»- για θέματα που αφορούν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Παράλληλα η Κίνα θα προχωρήσει σε αγορές αμερικανικών προϊόντων αξίας μεταξύ 40 και 50 δις. δολαρίων, ενώ θα χρειαστούν περίπου πέντε εβδομάδες μέχρι να «καθαρογραφεί» η εν λόγω συμφωνία.
Επιπρόσθετα οι δύο πλευρές έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο, πάντα σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε θέματα που αφορούν την αγορά συναλλάγματος, τη μεταφορά τεχνολογίας.
Ο Trump υποστήριξε ότι «θα επιτευχθούν περισσότερα στη Φάση ΙΙ των διαπραγματεύσεων και πιθανώς να υπάρξει και Φάση ΙΙΙ».
Μετά από αυτήν την εξέλιξη δεν θα υπάρξει και αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα, κάτι που ήταν προγραμματισμένο να γίνει την επόμενη εβδομάδα.


Τις πύλες της στις αμερικανικές τράπεζες ανοίγει η Κίνα - Διευκολύνεται η διαδικασία αδειοδότησης

Μετά από δεκαετίες αναμονής, οι ξένες εταιρείες έχουν έναν σαφή χάρτη πορείας για την πλήρη ιδιοκτησία των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Κίνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας τα ξένα ιδρύματα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πλήρη έλεγχο των χερσαίων επιχειρήσεων από το 2020.
Ο πρώτος γύρος αιτήσεων, για τις εταιρείες συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, μπορεί να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, ενώ οι επιχειρήσεις διαχείρισης κεφαλαίων μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την 1η Απριλίου και εκείνες κινητών αξιών θα μπορέσουν να υποβάλουν 100% συμμετοχές την 1 Δεκεμβρίου.
Τα στοιχεία έρχονται μετά από την απόφαση της Κίνας να προωθήσει την κατάργηση των ανώτατων ορίων ιδιοκτησίας για ορισμένες επιχειρήσεις παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατά ένα έτος.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανέβαλαν τους περιορισμούς στην πλήρη ξένη ιδιοκτησία των τοπικών τραπεζών το 2018.
Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα ανοίγει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα με έναν πρωτοφανή ρυθμό, προσελκύοντας παγκόσμιους τραπεζικούς κολοσσούς όπως η JPMorgan, η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley.
Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα επιδιώκει να την καταστήσει πιο ελκυστικό για τους ξένους να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα, καθώς η ύπαρξη ξένων εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί αυτό.
Τα επόμενα χρόνια, η πιθανή εμφάνιση ενός σταθερού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα σημαίνει ότι το έθνος χρειάζεται ξένα κεφάλαιο για να ισορροπήσει τις πληρωμές του.
Ωστόσο, η απειλή οικονομικής αποσύνδεσης με την αμερικανική οικονομία, λόγω των αποφάσεων Trump, οδηγεί την Κίνα να εξετάζει ενδεχόμενους περιορισμούς στις επενδύσεις των ΗΠΑ στις κινεζικές εταιρείες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές - κάτι που θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.
Δεδομένου ότι η Κίνα επέτρεψε τον πλειοψηφικό έλεγχο των επιχειρήσεων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πέρυσι, η UBS Group, η Nomura Holdings και η JPMorgan κέρδισαν τον έλεγχο των κοινοπραξιών τοπικών κινητών αξιών.
Η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η DBS Group Holdings έχουν υποβάλει αίτηση για να εισχωρήσουν στην κινεζική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης