Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Την πρότασή του θα συζητήσει ο Johnson με Merkel, Macron και Juncker τη Δευτέρα 14/10

Brexit: Την πρότασή του θα συζητήσει ο Johnson με Merkel, Macron και Juncker τη Δευτέρα 14/10
O Johnson θα μιλήσει με  Merkel, Macron και Juncker
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, θα μιλήσει τη Δευτέρα 14/10 με δύο ηγέτες κρατών της ΕΕ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υποστηρίξουν τη συμφωνία που πρότεινε στην ΕΕ για το Brexit, όπως γράφει κυριακάτικο δημοσίευμα των Sunday Times.
Σύμφωνα με αυτό, μέχρι το τέλος της αυριανής μέρας ο Johnson θα έχει συνομιλίες με την γερμανίδα καγκελάριο Α. Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Macron, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Jean Claude Juncker,  για να τους πείσει να στηρίξουν τη συμφωνία του για το Brexit.
O Βρετανός πρωθυπουργός θα τους προτείνει να συμβάλλουν στην προσπάθειά του να κλειστεί νέα συμφωνία για το Brexit  μέσα στην εβδομάδα ή να συναινέσουν να προχωρήσει μια «φιλική» εκδοχή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Βασικά θα επιδιώξει να δει αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία και τα τελωνεία, με την εναλλακτική λύση να είναι μία ήπια βερσιόν μίας μη συμφωνίας» αναφέρει το ρεπορτάζ των Sunday Times.
Aξιωματούχοι ασφαλείας έχουν πείσει το Johnson ότι στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας υπάρχει ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βόρεια Ιρλανδία και στην ενδοχώρα, αλλά και ο φόβος για σεχταριανή βία σε πόλεις όπως η Γλασκώβη στη Σκωτία.
Το αποτέλεσμα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός να επιδιώκει πλέον πάση θυσία μία συμφωνία.
«Μπορούμε να διαχειριστούμε κάθε κίνδυνο, αλλά αν το δούμε με βάση το συλλογικό συμφέρον θα ήταν μία μεγάλη πρόκληση για το Ηνωμένο Βασίλειο και κανένας δεν θέλει να επιλέξει αυτόν τον δρόμο» φέρεται να είπε ο Johnson σε συνεδρίαση του Συντηρητικού Κόμματος.
Από την ΕΕ διαρρέεται ότι οι πιθανότητες για μία συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 17/10 είναι μοιρασμένες.
Την Παρασκευή 11/10 ο Johnson δεν είχε ξεκαθαρίσει αν τα τελωνεία της Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνουν στην ΕΕ και μετά το Brexit.
Σύμφωνα με πηγές από την Downing Street, η Βρετανία έχει δρόμο να διανύσει για να επιτύχει μία συμφωνία με την ΕΕ και οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για τους όρους αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης