Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Ελπίζω να αλλάξει στάση για την ψήφο των αποδήμων ο Τσίπρας – Το 50% των οφειλών στη ΔΕΗ είναι από 60.000 πολίτες

Χατζηδάκης: Ελπίζω να αλλάξει στάση για την ψήφο των αποδήμων ο Τσίπρας – Το 50% των οφειλών στη ΔΕΗ είναι από 60.000 πολίτες
"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινείται με διάθεση να δημιουργήσει ευρύτερες συναινέσεις στα μείζονα ζητήματα του τόπου", τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης
«Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να αλλάξει στάση και να γίνει πιο εποικοδομητικός» στο θέμα της ψήφου των αποδήμων,  δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως σημειώνει , η πρότασή μας «αφορά στην παροχή της δυνατότητας στους εκτός επικρατείας Έλληνες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους.
Είναι άλλωστε και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς το σημερινό σύστημα αδικεί όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν.
Επισημαίνω λοιπόν ως θετικό το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε αυτό το ζήτημα.
Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να αλλάξει στάση και να γίνει πιο εποικοδομητικός στο θέμα αυτό.
Το έχει ανάγκη η δημοκρατία μας.
Εμείς έχουμε άλλωστε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς προκειμένου να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή που θα είναι για το καλό του οικουμενικού ελληνισμού».
 Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινείται με διάθεση να δημιουργήσει ευρύτερες συναινέσεις στα μείζονα ζητήματα του τόπου.
Και αυτό δεν αφορά μόνο στο ΚΙΝΑΛ.
Αφορά όλα τα κόμματα που είναι στη Βουλή»,
Σημειώνει πως θεσμικά είναι  νωρίς να συζητηθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που θα συμβεί στις αρχές του 2020.
Ερωτηθείς για τα σενάρια που ακούγονται για τυχόν πρόωρες εκλογές ώστε η κυβέρνηση να «κάψει» την απλή αναλογική, απαντά ότι  ο «ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόθεσή του είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023 δηλαδή, και ως τότε να έχει αλλάξει και ο εκλογικός νόμος.
 Αυτό σημαίνει ότι 200 βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν την κατάργηση της απλής αναλογικής και την αντικατάστασή της από ένα εκλογικό νόμο που θα παρέχει σταθερότητα στη χώρα.
Εάν εξαιτίας των μεθοδεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε αναγκαστικά διπλές κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ώστε να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα της χώρας».

Για τη ΔΕΗ

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει ότι «μπορεί η επιχείρηση να στάθηκε όρθια, αντιμετωπίζει όμως ακόμη πολλές προκλήσεις και μια οριζόντια ιδιωτικοποίηση δεν θα ήταν προς το παρόν ελκυστική για υποψήφιους επενδυτές».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η ΔΕΗ απέφυγε την κατάρρευση «χάρη στα μέτρα που πήραμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που την κατέστησαν και πάλι βιώσιμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ είναι σήμερα έτοιμη να απογειωθεί.
Τώρα ακολουθεί η ανηφόρα των διαρθρωτικών μέτρων, που θα δώσουν μακροπρόθεσμη προοπτική στην επιχείρηση.
Πρώτον, η ρύθμιση που καταργεί τις ΝΟΜΕ, ένα μέτρο εμπνεύσεως ΣΥΡΙΖΑ που έφερε ζημιές 600 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και ωφέλησε τα ιδιωτικά συμφέροντα ενάντια στα οποία υποτίθεται ότι ξιφουλκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, η σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, στο πλαίσιο της δέσμευσης του ίδιου του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Έθνη για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028»
«Τρίτον, η απελευθέρωση της ΔΕΗ από τις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου έτσι ώστε να μπορεί να ανταγωνίζεται ισότιμα τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.
Τέταρτο η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να μπορέσει η επιχείρηση να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που έχει ανάγκη.
Για αυτό ειδικά θα κατατεθεί νομοσχέδιο μέσα στον Οκτώβριο.
Τέλος, ένα θαρραλέο άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», συμπληρώνει ο κ. Χατζηδάκης.
«Όλα αυτά τα μελετάμε στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας -κάτι που θα ωφελήσει πρώτιστα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά- και το αποτέλεσμα θα το γνωρίζουμε γύρω στα μέσα Νοεμβρίου», όπως σημειώνει.
Ακόμη, υπογραμμίζει  ότι «από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα η αξία της μετοχής της στο Χρηματιστήριο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί» και σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως σύνολο σημειώνει ότι « δεν είναι της παρούσης. Στόχος μας είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή».
Περαιτέρω, κάνει αναφορά στο θέμα   των στρατηγικών κακοπληρωτών , που όπως λέει «έχει πληγώσει τη ΔΕΗ» και μάλιστα, είναι ένα πρόβλημα που διογκώθηκε στα 4 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό, «να φτάσουμε στο σημείο σήμερα τα μισά από αυτά που οφείλονται στην επιχείρηση να τα χρωστούν μόλις 60.000 συμπολίτες μας.
Αυτοί οι άνθρωποι παριστάνουν τους φτωχούς στις πλάτες των συνεπών καταναλωτών της ΔΕΗ.
Για αυτό το λόγο η εταιρεία ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ να γίνουν -και ήδη γίνονται- 30.000 αποκοπές ρεύματος σε όσους χρωστάνε ενώ μπορούν να πληρώσουν».
Επισημαίνει επίσης ότι σε ό,τι αφορά στους φτωχότερους συμπολίτες μας  πως «υπήρχε και θα εξακολουθήσει να υπάρχει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έτσι ώστε να έχουν ειδική μεταχείριση, όπως αρμόζει να έχουν».
Τέλος, ερωτηθείς για το ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι, ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι η χώρα μας «με σχέδιο και σοβαρότητα αναλαμβάνει το ρόλο που της αναλογεί σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», ενώ σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, δηλώνει ότι «αυτός ο προϋπολογισμός είναι απτή απόδειξη ότι όσα λέγαμε προεκλογικά γίνονται πράξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης