Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson: Εφικτή μια συμφωνία με την Ε.Ε. αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά - Barnier: Το σχέδιο Johnson δεν είναι αρκετά καλό για να γίνει αποδεκτό

Johnson: Εφικτή μια συμφωνία με την Ε.Ε. αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά - Barnier: Το σχέδιο Johnson δεν είναι αρκετά καλό για να γίνει αποδεκτό
Ο Boris Johnson ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι είναι εφικτή μια συμφωνία για το Brexit
(UPD3) Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε σήμερα 13/10 πως μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το Brexit είναι εφικτή, αλλά ακόμα χρειάζεται να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια.
«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την τρέχουσα πρόοδο που σημειώνεται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τον Brexit, επαναλαμβάνοντας ότι μπορεί να δει κανείς μια πορεία προς μια συμφωνία, αλλά υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να χρειάζεται σημαντική προσπάθεια για να φτάσουμε εκεί και πρέπει να παραμείνουμε προετοιμασμένοι να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία που θα μπορούσε να εξασφαλίσει όλα μας τα συμφέροντα»
Οι εντατικές συνομιλίες με την Ε.Ε. έχουν εισέλθει στο πιο κρίσιμο στάδιο.
Σε μια εβδομάδα που θα αποφασίσει για το μέλλον του Brexit και την τύχη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ο Johnson προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία εξόδου με την ΕΕ, ώστε να επιτρέψει ένα «ομαλό διαζύγιο» με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της στις 31 Οκτωβρίου.
Όμως, ο Johnson πρέπει να περιηγηθεί μέσα στις πολυπλοκότητες της πολιτικής της ΕΕ για να συναντήσει μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου και στη συνέχεια να προσπαθήσει να πείσει ένα βαθιά διχασμένο βρετανικό κοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου για να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία.
Εάν πετύχει, η Βρετανία θα εγκαταλείψει το μπλοκ στις 31 Οκτωβρίου με ρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών στα σύνορα και τη διατήρηση των σύνθετων αλυσίδων εφοδιασμού που αποτελούν τη βάση για την οικονομία.
Εάν αποτύχει, η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον. Οι νομοθέτες θα ξεκινήσουν μια μάχη για να καθυστερήσουν την Brexit που θα μπορούσαν τελικά να αποφασιστούν στα δικαστήρια, ενώ ο Johnson θα αγωνιστεί για μια έξοδο χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα για να εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωσή του.

Οχι στο σχέδιο λένε πάλι οι Ευρωπαίοι 

Αρνητική ήταν η απάντηση των Ευρωπαίων στο νέο σχέδιο συμφωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson για το Brexit γεγονός που οδηγεί τη Βρετανία σε άτακτη έξοδο από την ΕΕ στις 31/10.
Ο Ευρωπαίος ειδικός Διαμεσολαβητής Michel Barnier δήλωσε σήμερα (13/10) ότι «το νέο σχέδιο του Johnson για το Brexit δεν είναι αρκετά καλό για να γίνει αποδεκτό».
Η δήλωση αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Johnson ότι «η συμφωνία για το Brexit είναι εφικτή αλλά χρειάζεται δουλειά» την οποία έκανε μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν από τον Barnier ότι οι συνομιλίες δεν είχαν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο και ότι οι προτάσεις της Βρετανίας ήταν λιγότερες των προσδοκιών που απαιτείται για μια συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στη Δευτέρα (14/10).

Βήμα - βήμα οι κρίσιμες σημερινές κινήσεις

Ο Michel Barnier ενημερώνει του αξιωματούχους της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος αν και ο Johnson εμφανίστηκε διαλλακτικός ως προς ένα συμβιβασμό για τη Βόρεια Ιρλανδία καθώς ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn, ζήτησε από τον Johnson παράταση του Brexit.
Μετά τις συνομιλίες ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής ενημέρωσε την Κομισιόν για τις εξελίξεις επιμένοντας ωστόσο ότι «δεν είναι αρκετά καλές για να γίνουν αποδεκτές» προκαλώντας μεγαλύτερη πίεση για τον βρετανό πρωθυπουργό.
Λίγο αργότερα, ο γ.γ του Συμβουλίου της ΕΕ Jeppe Tranholm-Mikkelsen δήλωσε ότι «η επίτευξη συμφωνίας θα είναι πλέον πολύ δύσκολη πριν από τη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου».

Brexit: Την πρότασή του θα συζητήσει ο Johnson με Merkel, Macron και Juncker τη Δευτέρα 14/10

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, θα μιλήσει τη Δευτέρα 14/10 με δύο ηγέτες κρατών της ΕΕ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υποστηρίξουν τη συμφωνία που πρότεινε στην ΕΕ για το Brexit, όπως γράφει κυριακάτικο δημοσίευμα των Sunday Times.
Σύμφωνα με αυτό, μέχρι το τέλος της αυριανής μέρας ο Johnson θα έχει συνομιλίες με την γερμανίδα καγκελάριο Α. Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Macron, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Jean Claude Juncker,  για να τους πείσει να στηρίξουν τη συμφωνία του για το Brexit.
O Βρετανός πρωθυπουργός θα τους προτείνει να συμβάλλουν στην προσπάθειά του να κλειστεί νέα συμφωνία για το Brexit  μέσα στην εβδομάδα ή να συναινέσουν να προχωρήσει μια «φιλική» εκδοχή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Βασικά θα επιδιώξει να δει αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία και τα τελωνεία, με την εναλλακτική λύση να είναι μία ήπια βερσιόν μίας μη συμφωνίας» αναφέρει το ρεπορτάζ των Sunday Times.
Aξιωματούχοι ασφαλείας έχουν πείσει το Johnson ότι στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας υπάρχει ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βόρεια Ιρλανδία και στην ενδοχώρα, αλλά και ο φόβος για σεχταριανή βία σε πόλεις όπως η Γλασκώβη στη Σκωτία.
Το αποτέλεσμα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός να επιδιώκει πλέον πάση θυσία μία συμφωνία.
«Μπορούμε να διαχειριστούμε κάθε κίνδυνο, αλλά αν το δούμε με βάση το συλλογικό συμφέρον θα ήταν μία μεγάλη πρόκληση για το Ηνωμένο Βασίλειο και κανένας δεν θέλει να επιλέξει αυτόν τον δρόμο» φέρεται να είπε ο Johnson σε συνεδρίαση του Συντηρητικού Κόμματος.
Από την ΕΕ διαρρέεται ότι οι πιθανότητες για μία συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 17/10 είναι μοιρασμένες.
Την Παρασκευή 11/10 ο Johnson δεν είχε ξεκαθαρίσει αν τα τελωνεία της Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνουν στην ΕΕ και μετά το Brexit.
Σύμφωνα με πηγές από την Downing Street, η Βρετανία έχει δρόμο να διανύσει για να επιτύχει μία συμφωνία με την ΕΕ και οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για τους όρους αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα «βλέπει» ο Corbyn

Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να διενεργηθούν εκλογές στη χώρα πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε σήμερα, Κυριακή 13/10,  ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, ο οποίος νωρίτερα ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει πιθανή συμφωνία  μεταξύ του πρωθυπουργού B. Johnson και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ίδιος, κληθείς να απαντήσει εάν αναμένει εκλογές πριν τα Χριστούγεννα, απάντησε ότι «αυτό είναι προφανώς μια ισχυρή πιθανότητα.
Αλλά ακούστε, είμαστε έτοιμοι για εκλογές ανά πάσα στιγμή».
Πάντως, η  J. Swinson, επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ξεκαθάρισε ότι  δεν θα στήριζε μια κυβέρνηση υπό τον Corbyn, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν είναι κατάλληλος για να γίνει πρωθυπουργός».

Χθες (12/10) το bankingnews έγραφε:

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει το διπλωματικό θρίλερ για το Brexit, με το απόλυτο αδιέξοδο να δίνει τη θέση του στην αισιοδοξία για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου 2019.
Οι 27 χώρες που παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit εξουσιοδότησαν (11/10) τον διαπραγματευτή Michel Barnier να πραγματοποιήσει έναν ακόμα γύρο εντατικών και κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία, όπως δήλωσαν δύο υψηλόβαθμες πηγές στο πρακτορείο Reuters.
«Είναι ένα τούνελ με ένα πολύ μικρό φως στο τέλος του», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ελπίδα στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι μπορεί να συναφθεί μια συμφωνία διαζυγίου πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου.

Brexit: Ψηφοφορία από το κοινοβούλιο θα ζητήσει ο Johnson για την όποια συμφωνία κλείσει με την ΕΕ

Θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson, από το κοινοβούλιο να εγκρίνει ή να απορρίψει την όποια συμφωνία κλείσει για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε 24 ώρες από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας (17-18/10) , γράφει η εφημερίδα The Times στο τεύχος της με σημερινή ημερομηνία εξωφύλλου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα καλέσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων να εγκρίνουν την όποια συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ συναφθεί στη σύνοδο κορυφής στις 17-18/10, βάσει των διατάξεων του νόμου Μπεν, ο οποίος τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit σε περίπτωση που δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία.
Παράλληλα, θα απαιτήσει το κοινοβούλιο να συνεδριάζει κατόπιν επτά ημέρες την εβδομάδα για να εγκριθεί όποιο εφαρμοστικό νομοσχέδιο απαιτείται, δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της αποχώρησης.

Εποικοδομητική η συνάντηση Barnier - Barclay

Τα μηνύματα από την κρίσιμη συνάντηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit, Stephen Barclay, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Οκτωβρίου 2019, είναι θετικά.
«Είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Barclay» είπε ο Barnier και συνέστησε ψυχραιμία.
«Πρέπει να δείξουμε εγρήγορση και αποφασιστικότητα» συμπλήρωσε.
Εξάλλου, εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».
Στην ίδια γραμμή με τον Michel Barnier, διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, κινήθηκε και η Μεγάλη Βρετανία.
«Ο Steve Barclay (σ.σ. Υπουργός αρμόδιος για το Brexit) είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Michel Barnier σήμερα το πρωί».
Πάντως και παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία, καμία πλευρά δεν έχει αφήσει να εννοηθεί με ποιο τρόπο οι σημερινές αδιέξοδες διαπραγματεύσεις θα καταφέρουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να καταλήξουν επιτυχώς.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ζητήσει από τη Μ. Βρετανία να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για το backstop, για το μηχανισμό ασφαλείας που προέβλεπε η Συμφωνία Αποχώρησης της Theresa May με τους Ευρωπαίους για τα ιρλανδικά σύνορα, στον οποίο αντιτίθεται σφόδρα το Λονδίνο.
Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς ο Johnson καλείται να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Ο Johnson σημειωτέον, δεσμεύεται από βρετανικό νόμο είτε να φέρει μια συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit έως τις 19/10 είτε διαφορετικά να ζητήσει την τρίμηνη αναβολή του Brexit που είναι προγραμματισμένο για τις 31/10.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός διαμηνύει – τουλάχιστον μέχρι πρότινος – πως δεν είναι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να ζητήσει μια ακόμα αναβολή του Brexit.

Γιατί άλλαξε το κλίμα

Μετά από μήνες έντονων αντιπαραθέσεων για την κατάληξη του διαζυγίου ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου και ύστερα από εβδομάδες σφοδρής ανταλλαγής πυρών μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το ποιος θα φέρει την ευθύνη μιας άτακτης αποχώρησης, ξαφνικά επέστρεψε η αισιοδοξία για μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για το Brexit,
Αφορμή υπήρξε η χθεσινή θετική συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson και ο Ιρλανδός ομόλογος του, Leo Varadkar, ο οποίος αν και πριν τη συνάντηση έλεγε πως είναι δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία, μετά από αυτή τόνισε ότι «μπορεί να υπάρξει ένας δρόμος για μια πιθανή συμφωνία».
Ύστερα από 2,5 ώρες «εποικοδομητικών συζητήσεων», ο Varadkar είπε ότι πιστεύει πως μια συμφωνία είναι δυνατή έως την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.
Δήλωση που προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία ότι Μ. Βρετανία και Ιρλανδία κατάφεραν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για το μεγαλύτερο «αγκάθι», το ζήτημα με τα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο ήταν και αυτό που έθετε τα μεγαλύτερα προσκόμματα για να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit.
Σε κοινό ανακοινωθέν τους Johnson και Varadkar υποστήριξαν ότι είχαν μια πολύ εποικοδομητική και λεπτομερή συνάντηση, τόνισαν ότι μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων και συμφώνησαν ότι υπάρχει μια πορεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή συμφωνία.

Tusk: Ο Johnson δεσμεύτηκε να υποβάλλει μια κοινά αποδεκτή λύση για το Brexit

Την θέση ότι ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλλει μια κοινά αποδεκτή λύση για το Brexit διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο οποίος πάντως έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους αισιοδοξίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit.
O Tusk, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν χθες ο Johnson με τον Ιρλανδό ομόλογο του Leo Varadkar, είπε σχετικά με το Brexit ότι μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει υποβάλλει μια ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση από τη Μ. Βρετανία.
«Εάν δεν υπάρξει καμία πρόταση έως σήμερα, τότε θα ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ» είπε ο Tusk, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει λάβει ενθαρρυντικά μηνύματα από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας.
«Φυσικά δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας και ο χρόνος έχει ουσιαστικά τελειώσει.
Αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακόμα και η μικρότερη πιθανότητα». υποστήριξε ο Tusk.

Η πρόταση Johnson

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση του για τα ιρλανδικά σύνορα ο Johnson είχε προτείνει η Β. Ιρλανδία να φύγει από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2021.
Ωστόσο πρότεινε, η Β. Ιρλανδία, με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής της, να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία που σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή και άλλα προϊόντα, διακανονισμός που θα μπορούσε, θεωρητικά, να είναι σε ισχύ για πάντα, όμως η βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας θα κληθεί να παίρνει ανάλογη απόφαση κάθε τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προτείνει οι τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης να «αποκεντρωθούν» με τη γραφειοκρατία να γίνεται ηλεκτρονικά και με ένα πολύ μικρό αριθμό φυσικών ελέγχων.
Μέχρι πρότινος την πρόταση Johnson απέρριπτε με κατηγορηματικό τρόπο η Ιρλανδία, υποστηρίζοντας πως σε καμία περίπτωση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση.
Άλλωστε η στάση της Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί και το "βαρόμετρο" για τη στάση της  υπόλοιπης Ευρώπης, ήταν αυτή που έδινε τροφή στα κυρίαρχα σενάρια που μέχρι χθες έκαναν λόγο είτε για μια ακόμα αναβολή του Brexit είτε για άτακτο Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης