Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η τουρκική προέλαση στη Συρία αφήνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα δίλημμα

Reuters: Η τουρκική προέλαση στη Συρία αφήνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα δίλημμα
Τι μπορεί να κάνει με τους φυλακισμένους τρομοκράτες, φαίνεται να σκέφτεται η Ευρώπη
Τα ευρωπαϊκή κράτη προσπαθούν να προωθήσουν ένα σχέδιο για να απομακρύνουν χλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τις συριακές φυλακές στο Ιράκ, αφότου οι νέες συγκρούσεις που μαίνονται στη Συρία αυξάνουν τους κινδύνους να διαφύγουν οι τζιχανιστές.
Οι Ευρωπαίοι αποτελούν το 1/5 των περίπου 10.000 ισλαμιστών κρατικών αγωνιστών που κρατούνται στη Συρία από κουρδικές πολιτοφυλακές, οι οποίες υποβάλλονται σε βαριά επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις. Ο κίνδυνος αποδράσεων είναι ορατός.
Πριν η Τουρκία ξεκινήσει την επίθεσή της την περασμένη εβδομάδα, τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν εκτιμήσει πώς να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε τελικά να δει ξένους μαχητές να μετακινηθούν από τη Συρία για να δικαστούν στο Ιράκ για εγκλήματα πολέμου.
Η Ευρώπη δεν θέλει να δικάσει τους μαχητές του ISIS στο σπίτι της, φοβούμενη μια δημόσια αντίδραση, δυσκολίες στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τους και κινδύνους ανανεωμένων επιθέσεων από αγωνιστές στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Έντεκα νομικοί εμπειρογνώμονες από χώρες της ΕΕ συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2019 για να αξιολογήσουν τις επιλογές τους και για να σημειώσουν αργή πρόοδο, εν μέρει λόγω των ευρωπαϊκών ανησυχιών σχετικά με τη δικαιοσύνη του ιρακινού δικαστηρίου.
Ωστόσο, η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία από τότε ώθησε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να το επιταχύνουν, σύμφωνα με διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι οι Ιρακινοί θέλουν τη δική τους Νυρεμβέργη και ότι οι ιρακινές οικογένειες θέλουν να δουν τους ισλαμιστές να πληρώνουν. Έτσι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να ικανοποιεί όλους, έτσι ώστε να κριθούν χωρίς τη θανατική ποινή να εφαρμόζεται ακόμη και αν αυτή είναι η ποινή», δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Μια κεντρική ομάδα έξι χωρών, οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών που κρατούνται σε φυλακές Κούρδων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, έχουν πλέον προχωρήσει με μειωμένες επιλογές αφού απέκλεισε ένα πλήρως διεθνές "ad hoc" δικαστήριο. Ένα τέτοιο όργανο θα μπορούσε να χρειαστεί χρόνια για να καθιερώσει και ήταν απίθανο να υποστηρίξει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Δεν είναι απλό. Δεν θέλουμε να έχουμε ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων αντιδικίες από οικογένειες τζιχάντ», δήλωσε ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης. «Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη ώστε δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο βαθμό επείγοντος. Αυτό όμως άλλαξε με τις ενέργειες της Τουρκίας».
Οι διαπραγματεύσεις με το Ιράκ, το οποίο επιδιώκει επίσης εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική αποζημίωση για τη λήψη ευρωπαϊκών μαχητών, δεν είναι απλές.

«Δύσκολες ερωτήσεις»

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Adel Abdul Mahdi , δήλωσε τον Ιούνιο ότι η κυβέρνησή του εξέταζε την ιδέα της δίωξης ισλαμιστών μαχητών που κρατούνται επί του παρόντος στη Συρία, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν έλαβε σοβαρές προσφορές.
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με το Ιράκ βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι θα υπάρξει ώθηση για την επιτάχυνση αυτών των προσπαθειών ενόψει της επίθεσης της Τουρκίας, αλλά ότι εξακολουθούν να μην συμφωνούν με τη Βαγδάτη.
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με το Ιράκ βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι θα υπάρξει ώθηση για την επιτάχυνση αυτών των προσπαθειών ενόψει της επίθεσης της Τουρκίας, αλλά ότι εξακολουθούν να μην συμφωνούν με τη Βαγδάτη.
«Οι Ιρακινοί θέλουν να πληρώσουν χρήματα για αυτό, γραπτές συμφωνίες με κάθε χώρα και υποσχέσεις ότι δεν επικρίνουν τις διαδικασίες», δήλωσε στο Reuters η Belkis Wille, ανώτερης ερευνήτρια για το Ιράκ στο Human Rights Watch. «Η τουρκική επίθεση επιταχύνει τα πάντα».
Περίπου 12 άτομα τζιχαντιστών από τη Γαλλία μετακινήθηκε τον Ιανουάριο και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο. Από τότε δεν έχει σημειωθεί άλλη μετακίνηση, σύμφωνα με τις αρχές.
«Δεν τους θέλουμε πίσω και η κοινή γνώμη δεν θα το υποστηρίξει», δήλωσε μια γαλλική διπλωματική πηγή. «Εκτός από τα πιο ευάλωτα παιδιά για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, η επιλογή του επαναπατρισμού των ενηλίκων δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αυτό δεν έχει αλλάξει εξαιτίας των Τούρκων ».

Αυτά τα σχόλια επανελήφθησαν από τους υπαλλήλους του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. "Υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τους ενήλικες ισλαμιστές κρατούμενους με γερμανική υπηκοότητα", ανέφερε μια γερμανική πηγή υπουργείου εξωτερικών.

«Αποικιακή υποκρισία»

Εκτός από τα κέντρα κράτησης μαχητών, χιλιάδες περισσότερες γυναίκες και παιδιά βρίσκονται σε καταυλισμούς που φυλάσσονται από τις κουρδικές δυνάμεις σε περιοχές που δεν απευθύνονται ειδικά στην Τουρκία.
Οι κουρδικές δυνάμεις δήλωσαν ότι η προστασία αυτών των φυλακών και στρατοπέδων δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα.
Οι αρχές της Συρίας υπό την καθοδήγηση των Κούρδων δήλωσαν την Παρασκευή ότι πέντε μαχητές εγκατέλειψαν φυλακή στη βορειοανατολική πόλη Καμισλί μετά από τουρκικό βομβαρδισμό.
Την Κυριακή, δήλωσαν ότι 785 αλλοδαποί που συνδέονται με το ισλαμικό κράτος, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κατόρθωσαν να ξεφύγουν από ένα στρατόπεδο στο Ain Issa. Το Reuters δεν μπόρεσε να ελέγξει ανεξάρτητα τις αναφορές.
Υπάρχουν διάφορα κέντρα κράτησης σε περιοχές που η Τουρκία έχει καταγραφεί, την οποία εκτιμά η Άγκυρα περίπου 1.000 ξένους τζιχάντς. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι θα μπορούσαν τελικά να επιστρέψουν όλους τους αλλοδαπούς πίσω στην πατρίδα τους.
«Λάβαμε πίσω τους κακούς μας. Υπάρχει μια ορισμένη αποικιακή υποκρισία από τους Ευρωπαίους για το θέμα αυτό», ανέφερε ένας ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης. «Θέλουν να δικαστούν οι μαχητές στην περιοχή υπό την εξουσία τους».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η άμεση προτεραιότητά τους είναι να πείσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος αποφάσισε να αποσύρει στρατεύματα από τη Βόρεια Συρία, πράγμα που επέτρεψε στην Τουρκία να προχωρήσει, να αναστρέψει τις πολιτικές της και να πείσει την Άγκυρα να σταματήσει τη λειτουργία της.
Υποστηρίζουν ότι η επίθεση αποδυναμώνει το συνασπισμό που αγωνίζεται με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο θα ενθαρρύνει τα υπόλοιπα Ισλαμικά Κράτη μέλη και θα ανοίξει το δρόμο για την αναβίωση του ομίλου.
Υπογραμμίζοντας αυτές τις ανησυχίες, ο αμερικανικός στρατός έχει αναλάβει την επιμέλεια δύο ισραηλινών μαχητών ξένων κρατουμένων που είχαν προηγουμένως κρατηθεί από τους Κούρδους και τους μετέφερε έξω από τη χώρα, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Ο Jean-Charles Brisard, Πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης της Τρομοκρατίας στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις περιμένουν να δουν πώς εξελίχθηκε η κατάσταση, αλλά ότι η πολιτική τους να κρατούν τους υπηκόους τους στη Συρία ή το Ιράκ για να δικαστούν είχε γίνει "αβάσιμη".
«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν απόφαση λόγω των δημόσιων απόψεών τους να μην επαναπατρίσουν τους τζιχάντες τους, αλλά ήταν σαφές ότι οι Κούρδοι δεν θα τους κρατούσαν απεριόριστα», δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον Γεράρ Αράουντ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης