Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο CEO της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Αθανάσιος Ψαθάς στο BN: Οι παράνομες Βιομηχανικές Περιοχές είναι 180 και οι νόμιμες 57

Ο CEO της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Αθανάσιος Ψαθάς στο BN: Οι παράνομες Βιομηχανικές Περιοχές είναι 180 και οι νόμιμες 57
Ποιο είναι το μέλλον των ΒΙΠΕ ; 
Οι παράνομες βιομηχανικές περιοχές κυριαρχούν στην επικράτεια της χώρας με το συνολικό τους αριθμό να φθάνει τις 180 όταν οι νόμιμες Βιομηχανικές περιοχές ανέρχονται μόλις τις 57.
Η επιχειρηματική κοινότητα επί της ουσίας δεν θέλει να ενταχθεί σε μία νόμιμη ΒΙΠΕ Δ διότι θα υποχρεωθεί να πληρώνει για τα απόβλητα που παράγει.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κ. Αθανάσιος Ψαθάς μιλά στο BN για τη νέα εποχή που ακόμη βρίσκει εμπόδια αφού οι ΒΙΠΕ ακόμη δεν έχουν ακόμη το δικαίωμα να παραχωρούν τις άδειες εγκατάστασης και ανοικοδόμησης των μονάδων που θέλουν να εγκατασταθούν τις οργανωμένες ΒΙΠΕ.
Ωστόσο θεωρεί σημαντικό βήμα η αλλαγή που έγινε με το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που επιτρέπει το «δικαίωμα επιφανείας» και στην ουσία καταργείται η πώληση του οικοπέδου με αποτέλεσμα ο χρήστης να είναι ενοικιαστής και όχι ιδιοκτήτης.
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σχεδιάζει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους με την εγκατάσταση οπτικής ίνας σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες.
Ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς μιλά για τους βυρσοδέψες της Θεσσαλονίκης , ο οποίος καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει η προοπτική διαγραφής των χρεών που να σημειωθεί ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κ. Αθανάσιου Ψαθά στο δημοσιογράφο Νίκο Θεοδωρόπουλο

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ διαχειρίζεται τις οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές της χώρας. Υπάρχει η προοπτική να φέρετε ή να έρθει μια μεγάλη επένδυση μέσα στις δικές σας εγκαταστάσεις. Μπορείτε να δώσετε εκτός από την έκταση και τις άδειες για να λειτουργήσει η μονάδα;
Η ΕΤΒΑ διαχειρίζεται 25 από τους 57 συνολικά Οργανωμένους Υποδοχείς Δραστηριοτήτων (ΟΥΔ) που υπάρχουν στη χώρα – σημειώστε επίσης ότι υπάρχουν και περίπου 180 Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις, σε μερικές από τις οποίες, όπως στα Οινόφυτα, υπάρχει πολύ αξιόλογη βιομηχανική δραστηριότητα.
Στους Οργανωμένους Υποδοχείς Δραστηριοτήτων του δικτύου μας επιδιώκουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υποδομές, όπως δίκτυα ομβρίων, ακαθάρτων, τηλεπικοινωνιών, μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, νερό, κλπ., για την πλήρη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, μέσα βεβαίως στο πλαίσιο του νόμου, των κανονισμών λειτουργίας και των αναγκών των επιχειρήσεων.
Στόχος μας είναι πράγματι, με την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου, να καταστούμε ενδιάμεσος φορέας αδειοδότησης και να μπορούμε να καλύπτουμε και αυτή την ανάγκη. Σήμερα το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει την κάλυψη κάποιων δραστηριοτήτων από την Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΟΥΔ - ευελπιστούμε ότι οι δραστηριότητες αυτές θα αυξηθούν και ότι θα δοθούν και επιπλέον αδειοδοτικές αρμοδιότητες στις Εταιρείες Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΔΕΠ), όπως είναι η ΕΤΒΑ.

Αν δεν μπορείτε να δώσετε ένα πακέτο λύσεων σε έναν επενδυτή, μήπως τελικά έχετε έναν ρόλο κτηματομεσίτη και τίποτα παραπάνω; Ο ρόλος αυτός ταιριάζει στις προσδοκίες της χώρας για τη προσέλκυση επενδύσεων, που είναι και το ζητούμενο;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η ΕΤΒΑ στους Οργανωμένους Υποδοχείς Δραστηριοτήτων( ΟΥΔ) του δικτύου της παρέχει μία σειρά από υποδομές και υπηρεσίες απαραίτητες για την ανάπτυξης της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Επιπροσθέτως υπάρχουν και θεσμικά πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση μίας επιχείρησης εντός ΟΥΔ, όπως καλύτεροι όροι δόμησης, χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ και απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης - αυτά είναι και τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης εντός οργανωμένου χώρου και όχι εκτός – εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι όταν έρχονται ξένες εταιρείες, πάντα ενδιαφέρονται για οργανωμένες περιοχές. Επομένως, είναι λανθασμένη η άποψη ότι ένας επενδυτής απλώς αγοράζει ένα οικόπεδο.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί θεσμοθετείται το «δικαίωμα επιφανείας», που θα δίνει πλέον τη δυνατότητα ενός τύπου μακροχρόνιας μίσθωσης, πέραν της αγοράς οικοπέδου όπως ισχύει από το 1965. Αντιμετωπίζεται έτσι, τουλάχιστον για το μέλλον, και το ζήτημα των ανενεργών ακινήτων που αποτελούν ιδιοκτησίες τρίτων εντός των ΟΥΔ.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι μία σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και του κράτους με βάση τη μετοχική σύνθεση. Η μετοχική σύνθεση μπορεί να αλλάξει στο μέλλον και με ποια προοπτική;
Η ΕΤΒΑ είναι Ανώνυμη Εταιρεία και η μετοχική της σύνθεση μπορεί βεβαίως να μεταβληθεί, ανάλογα με τις αποφάσεις των μετόχων της.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει ένα ανοικτό θέμα με τα βυρσοδεψεία που είναι εγκατεστημένα στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης καθώς δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τι θα κάνετε θα τα σβήσετε τα χρέη ή θα κλείσουν και οι τελευταίες μονάδες.
Αναφέρεστε σε μία υπόθεση που δυστυχώς χρονίζει, και την οποία γνωρίζω ότι το site σας παρακολουθεί: Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. υποδέχθηκε τις βυρσοδεψικές επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης το 2006, στο πλαίσιο κρατικού προγράμματος μετεγκατάστασής τους.
Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων, με στόχο την προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου από την άλογη απόρριψη των ιδιαίτερα ρυπογόνων αποβλήτων που οι επιχειρήσεις αυτές παράγουν, με συνέπεια την μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου.
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ηλικίας από 35 και άνω θυμούνται την ανυπόφορη δυσοσμία που επικρατούσε στην παλιά δυτική είσοδο της πόλης, στην περιοχή «Σφαγεία».
Έκτοτε, κάποιες βυρσοδεψικές επιχειρήσεις - όχι όλες - δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις για τη χρήση της ειδικής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων που χρησιμοποιούν, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί ένα χρέος προς την ΕΤΒΑ, που διαχειρίζεται τη Μονάδα, περί τα 10 εκατ. ευρώ αθροιστικά, πλην των τόκων, και βεβαίως οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι όσων ανταγωνιστών τους είναι συνεπείς, στη Θεσσαλονίκη ή αλλού.
Ως προς τις οφειλές, η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί στον ανώτατο βαθμό υπέρ της ΕΤΒΑ.
Αυτή την περίοδο, με τη φροντίδα του ΥΠΑΝ, έχει συσταθεί επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκτός από εμάς και τους εν λόγω βυρσοδέψες και εκπρόσωπος του ΤΕΕ, για να εξευρεθεί οριστική λύση, ώστε να λειτουργούν νόμιμα οι επιχειρήσεις και να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Αντιλαμβάνεστε όμως ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής, αυτό δεν θα ήταν σωστό έναντι των μετόχων της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και των άλλων ομοειδών επιχειρήσεων που λειτουργούν σύννομα.

Όταν σήμερα οι ΒΙΠΕ δεν έχουν πρόσβαση σε οπτική ίνα και στις νέες τεχνολογίες πώς η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν την 4η βιομηχανική επανάσταση;
Η ΕΤΒΑ ήδη έχει συνεργασία με τη Vodafone για τη λειτουργία δικτύου οπτικών ινών σε πέντε ΒΙ.ΠΕ. του δικτύου της (Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Πατρών, Καστοριάς). Σύντομα θα ανακοινώσουμε και νεότερα σε αυτό το θέμα.
Εφόσον υπάρχει ζήτηση από εγκατεστημένες επιχειρήσεις, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών (που και αυτές είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις) ανταποκρίνονται και αναλαμβάνουν το κόστος σύνδεσης της ΒΙ.ΠΕ. με το δίκτυο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης