Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απο μία κλωστή κρέμεται το Brexit - Παραχωρήσεις ζητά η Ε.Ε. από τον Johnson - Aπίθανη η τελική συμφωνία στη Σύνοδο (17-18/10)

tags :
Απο μία κλωστή κρέμεται το Brexit - Παραχωρήσεις ζητά η Ε.Ε. από τον Johnson - Aπίθανη η τελική συμφωνία στη Σύνοδο (17-18/10)
Καθοριστική εβδομάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων - Τελειώνει ο χρόνος για το Brexit
Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι το μπλοκ θέλει περισσότερες παραχωρήσεις από τον πρωθυπουργό Boris Johnson, τονίζοντα ότι μια τελική συμφωνία είναι απίθανη αυτή την εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Οκτωβρίου 2019).
Ύστερα από τρία χρόνια κρίσης στο Λονδίνο και επώδυνων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μια κρίσιμη εβδομάδα συνομιλιών της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να καθορίσει εάν το Brexit θα είναι συντεταγμένο, σκληρό και επίπονο ή θα καθυστερήσει ακόμα μια φορά, σχολιάζει το Reuters.
Ο Boris Johnson  δήλωσε ότι επιθυμει συμφωνία εξόδου με την ΕΕ προκειμένου να επιτραπεί μια συντεταγμένη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου.
Έχει όμως διαμηνύσει ότι, εάν δεν είναι δυνατή μια τέτοια διευθέτηση, θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από το κλαμπ --του οποίου έγινε μέλος το 1974-- χωρίς μια συμφωνία, αν και ο νόμος του επιβάλλει να ζητήσει αναβολή της εξόδου αυτής.
Από τότε που οι ψηφοφόροι προκάλεσαν σοκ σε όλον τον κόσμο επιλέγοντας το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, οι Βρετανοί ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν μια συμφωνία διαζυγίου που να είναι αποδεκτή στο κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί για έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο.
Το σαββατοκύριακο συναντήθηκαν Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.
Οι υπουργοί ΕΕ συναντώνται στη συνέχεια στο Λουξεμβούργο πριν τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα μπορούσαν να προσυπογράψουν την όποια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ή ακόμα και να συζητήσουν το να δοθεί στη Βρετανία παράταση.
Ο Johnson, ο οποίος σήμερα θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του στο Κοινοβούλιο --με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του να περιλαμβάνονται στην παραδοσιακή ομιλία του Θρόνου η οποία θα εκφωνηθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα συγκληθεί εκ νέου το σώμα-- ελπίζει ότι θα μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία πριν τη σύνοδο της ΕΕ.
Ωστόσο, πρέπει στη συνέχεια να βρεθεί αντιμέτωπος με το κοινοβούλιο το Σάββατο, στην πρώτη τέτοια περίσταση μετά τον Πόλεμο των Φόκλαντς το 1982.
Για να υπάρξει μια συμφωνία, ο Johsnon πρέπει να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα του γρίφου των ιρλανδικών συνόρων πριν λάβει την έγκριση των μεγαλύτερων δυνάμεων της ΕΕ και στη συνέχεια να ‘πουλήσει’ την όποια συμφωνία στο Κοινοβούλιο, στο οποίο δεν έχει πλειοψηφία και του οποίου τις εργασίες ανέστειλε παράνομα τον περασμένο μήνα.
Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να πετύχει μια συμφωνία στη δίνη του Brexit, μπορεί να ακολουθήσει ένα δύσκολο και πικρόχολο διαζύγιο που θα διχάσει τη Δύση, θα ταρακουνήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές και θα δοκιμάσει τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Αγκάθι το ιρλανδικό backstop

Το βασικό αγκάθι παραμένει το ιρλανδικό σύνορο: πώς να αποτραπεί να αποτελέσει την πίσω πόρτα για την ΕΕ μετά το Brexit χωρίς να επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας.
Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, ο Johnson συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές τι συμφωνήθηκε, αλλά και οι δύο δήλωσαν ότι βλέπουν έναν δρόμο προς μια συμφωνία.
Οι επιλογές παράτασης κυμαίνονται από μια σύντομη περίοδο ενός μήνα έως ένα διάστημα έξι μηνών ή και περισσότερο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρειαστεί να συμφωνήσουν ομόφωνα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αυτή.

Coveney (ΥΠΕΞ Ιρλανδίας): Εφικτή μια συμφωνία για το Brexit αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας

Την εκτίμηση πως είναι εφικτή μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας για το Brexit διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Simon Coveney, ο οποίος παραδέχθηκε ωστόσο ότι έχουν πολλά να γίνουν ακόμα.
«Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας είναι εφικτή, ίσως και εντός της εβδομάδας, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετές λεπτομέρειες για τις οποίες πρέπει να εργαστούμε» είπε ο Coveney.
«Μια συμφωνία είναι πιθανή.
Και είναι πιθανό να γίνει εντός του μήνα, ίσως και εντός της εβδομάδας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί…
Υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει.
Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο σήμερα» είπε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατά την άφιξη του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Απομακρύνεται από τα υψηλά τριών μηνών η στερλίνα

Πτώση καταγράφει σήμερα Δευτέρα (14/10) η στερλίνα, η οποία απομακρύνεται από τα υψηλά τριών μηνών στα οποία είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτέων ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην καταλήξουν σε μία συμφωνία για το Brexit πριν από τις 31 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά -0,58% έναντι του αμερικικανικού δολαρίου, στα 1,2576 δολ. ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε αγγίξει τα 1,2706 δολ. τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουλίου, όταν ανέλαβε ο Boris Johnson καθήκοντα πρωθυπουργού.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η στερλίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ την Πέμπτη (10/10) σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον περασμένο Μάρτιο.
Ωστόσο, η στερλίνα έχει αντιστρέψει μέχρι στιγμής ορισμένα από τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω αναφορών ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το Brexit, με την πλευρά της ΕΕ να δηλώνει πως «παραμένει ακόμα πολλή δουλειά η οποία πρέπει να γίνει».
Όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-στερλίνας, το νόμισμα της Ευρωζώνης ενισχύεται κατά +0,58% έναντι του βρετανικού, στις 0,8771 στερλίνες, την ίδια στιγμή που η στερλίνα υποχωρεί κατά -0,70% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 136,11 γεν.
«Υπάρχει μόνο μία μικρή πιθανότητα να δούμε μία συμφωνία για το Brexit μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η οποία θα τους έκανε όλους χαρούμενους», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών του London Capital Group, Ipek Ozkardeskaya, προσθέτοντας ότι «το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν η παράταση της προσθεσμίας του Brexit».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης